Skocz do zawartości
CBR

Core i3 2100 teraz, czy poczekać na LIano?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dręczy mnie poważny dylemat - brać Core i3 2100 teraz, czy poczekać na LIano? Mam leciwego, siedmioletniego kompa, który powoli odmawia posłuszeństwa. Dla zainteresowanych: Athlon 2600+ (który przez większość swojego żywota chodził jako 3200), Radeon 9200, ASRock K7S8X. Chce złożyć nowy, w miarę wydajny, cichy zestaw, który posłuży mi drugie tyle. Chciałem go oprzeć na i3, który ma wystarczająco dobre osiągi, podobnie jak jego zintegrowane gpu, ale nie wiem czy nie opłaca się poczekać. Z drugiej strony nie wiem jak będzie z cenami nowych procków i mobo. Mogę poczekać jeszcze ze 2 miesiące, ale czy to wystarczający okres, żeby sytuacja na rynku się ustabilizowała? Z góry dzięki za pomoc.

Czy na H61 działa wbudowana grafika i3?

Na chwilę obecną, plany są takie:

i3 2100

Gigabyte GA-H67M-D2-B3

DDR3 Kingston 4GB PC1333 2x2GB CL9

Fractal Design Integra 500W

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer będzie służył do prac biurowych, oglądania filmów i odpalania starych gier, typu GTA SA, UT 04 itd. Dlatego zależy mi na zintegrowanym GPU, co wiąże się również ze zmniejszonym poborem prądu. Być może w przyszłości dokupię do tego jakiegoś GTSa 450. Czekam nadal na sugestie związane z LIano - czy warto czekać na jego zintegrowaną grafikę?

Edytowane przez CBR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Grafika w dwurdzeniowcach Liano będzie słaba (160 SP), w quadach już będzie całkiem niezła bo 400 SP.

Core i3 to dość wydajny proc, ale grafika jest beznadziejna. Biuro i filmy ok (jesli ci nie zależy na odświeżaniu 23.976 Hz), ale do gier sie to nie nadaje, nawet starszych. Ogólnie troche lipa z procami sie robi, bo w twoim przypadku chyba najlepiej by sie sprawdził dwurdzeniowiec 32 nm i dodatkowa grafa typu Radeon 6670. Jednak kupując proca 32 nm niestety trzeba zapłacić za zintegrowany GPU.

Nie wiadomo jakie będą ceny Fusion, ale quady mogą nie być najtańsze. Z drugiej strony to stara architektura, więc może jednak. Jesli było by nie wiele drożej niż na Intelu to warto ze względu na dużo dużo lepszą grafę. No ale to dopiero na jesieni, nie wiem czy chce ci sie czekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Aha, to może mi sie pomyliło z Bulldozerem, bo któreś proce swego czasu przenieśli na jesień. Myślałem że Liano, bo Bulldozer na pewno ma być w czerwcu, więc może spowrotem przyspieszyli premiere.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj pobawiłem się z kompem, rozebrałem i wyczyściłem zasilacz i inne duperele. Mimo wszystko większość problemów ze spadkiem wydajności zniknęło po tym jak podłączyłem dysk inną taśmą, więc będę w stanie poczekać. Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi