Skocz do zawartości
Lowermann

Sama jednostka za 1700 zł, czy zasilacz będzie odpowiedni?

Rekomendowane odpowiedzi

Procesor AMD Phenom II X2 555 Black Edition, Socket AM3, 3,2 GHz, 7MB cache, 80W, BOX - 302 zł

Płyta ASUS M4A77T, 770, DualDDR3-1600, SATA2, RAID, GBLAN, ATX - 232 zł

Pamięci Corsair 4GB, 1333MHz DDR3, non-ECC DIMM CL9 - 134 zł

Grafika PALIT GF Green GTX 460 768MB GDDR5 (192bit), PCI-E, HDMI, DVI, BOX - 409 zł

ZASILACZ FSP (FSP500-60APN 85+) 500W 80+ BRONZE DESIGN OEM - 153 zł

Dysk Samsung SpinPoint F3, 3.5, 500GB, SATA/300, 7200RPM, 16MB cache - 146 zł

sklep Vico - Podzespoły, Obudowy komputerowe - opis: Obudowa Eurocase ATX ML 530 Midi Tower, bez zasilacza, czarna"]Obudowa Eurocase ATX ML 530 Midi Tower, bez zasilacza, czarna - 76 zł

Razem 1449 zł

Zostało 151 zł na głośniki i napęd, ewentualnie napęd zostałby ze starego komputera a resztę na głośniki.

Napiszcie, czy ten zasilacz da sobie spokojnie radę z tym zestawem, oraz zaproponujcie jakieś głośniki.

Dodam że raczej nic nie będzie kręcone.

Wszystko będę kupował w sklepie Vico.

Pozdrawiam i dziękuję

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz spokojnie da radę, nawet będzie miał trochę zapasu - możesz wziąć 400W, wystarczy, a zawsze to rachunki za prąd troszkę niższe. Napęd zostawiłbym ze starego zestawu, skoro chcesz kupić jeszcze głośniki. A co do nich, to interesuje Cię zestaw 2.0 czy 2.1? Jeżeli nie jesteś mocnym fanem techniawki czy podobnego mózgotrzepa i nie zależy Ci głównie na basie, to wybrałbym jakiś zestaw 2.0 (ja tak zrobiłem i nie narzekam), np Geniusy SP-HF1800A. 50W RMS za tą cenę to całkiem nieźle, ja mam model 3000A (którego już niestety nie da rady dostać), które po wygrzaniu się grają świetnie. A co do 2.1 to nie bardzo doradzę, nigdy nie byłem ich fanem...

Poza tym, radziłbym dołożyć 32 zł do płyty głównej - ten sam model, tylko z USB 3.0 na pokładzie, zawsze może się przydać.

Edytowane przez Baloo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ma wspolnego moc zasilacza z rachunkami za prad ?

Jeszcze jak widać bywają osoby z dawnym przeświadczeniem, że ile watt zasilacz tyle on używa cały czas. Natomiast prawda taka, że ile potrzebuje komputer watt tyle pobiera zasilacz.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zasilacze mają efektywność na poziomie 80-85 %, jednak wezmę 500, może kiedyś będzie jakieś oc, chociaż zapewne 400 też da radę, moj konfig z sygnatury w stresie pobiera 320 wat, a jest bardzej prądożerny. Ten zestaw to nie dla mnie tylko kumpla, może faktycznie skuszę się na jakieś geniusy, myślę że 40 watowe głośniczki spokojnie starczą. Zastanawiam się tylko czy warto dopłacić te 40 zł do płyty z usb 3.0.

Obudowa wiem że to badziewie, ale miała być najtańsza, więc wedle życzenia kolegi wybrałem takie coś. Maxymalna kwota to 1600 zł, i chyba nic lepszego w tej cenie nie złożę, prawda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mówisz, żeby kupić tą płytę asusa i dołożyć do x4 955? Czyli musiałbym z głośników zejsc 40 zł. Głośniki jakieś do 100 zł i wtedy dałoby radę. Komputer ma być do gier, dużo zyska się kupując x4 niż x2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się jeszcze dołożyć 100 zł, czyli razem 1700 zł, z tego co mi wiadomo komputer nie będzie kręcony, nic nie będzie odblokowywane itp, itd, więc co można jeszcze w tej cenie zmienić?

Napęd tak jak pisałem zostanie stary, głośniki w granicach maksymalnie 80 zł jakiś zestaw 2.0 w tej cenie. Nie musi powalać, obudowa też może troszkę lepsza. Różnica między x2 a x4 to 80 zł, zapewne najlepszym wyjściem będzie ten x4 tym bardziej że nic nie będzie kręcone, czekam jeszcze na jakieś sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety sklepu nie mogę zmienić, zresztą ceny są nawet trochę niższe w vico. Co do tej karty to z tego co widzę to nie jest SE, ma tylko trochę niższe taktowanie rdzenia, ale może się mylę. Tutaj test tej karty. BenchIT.pl - NVIDIA GeForce GTX 460 - Test wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje, jednak po kodzie produktu (p/n: NE5X46E0FHD79) wychodzi że tak karta ma 336 jednostek cieniujących, ale lepiej się upewnię pisząc do sklepu bo to różnie bywa.

====================

Ze sklepu odpisali mi, że jest to wersja z 768MB RAM, 192-bit magistralą i 336 jednostkami, wersja 460 z pamięcią 1GB ma magistralę 256-bit i 288 jednostek więc wychodzi na to że jednak opłaca się brać tego gtx green za 409 zł.

Jednak chyba ostatecznie będzie taki oto zestaw.

AMD Phenom II X4 Quad Core 955 Black Edition, 3,2Ghz Socket AM3, BOX - 388 zł

Płyta ASRock M3A770DE, AMD 770, 4xDDR3-1333, SATA2, RAID,GLAN,ATX - 214 zł

Pamięci Corsair 4GB, 1333MHz DDR3, non-ECC DIMM CL9 - 134 zł

Grafika ZOTAC GF CUDA GTX 460, 768MB DDR5 (192bit), DualDVI/DP/HDMI, BOX - 522 zł

ZASILACZ FSP (FSP500-60APN 85+) 500W 80+ BRONZE DESIGN OEM - 153 zł

Dysk Samsung SpinPoint F3, 3.5, 500GB, SATA/300, 7200RPM, 16MB cache - 146 zł

sklep Vico - Podzespoły, Obudowy komputerowe - opis: Obudowa Eurocase ATX ML 530 Midi Tower, bez zasilacza, czarna"]Obudowa Eurocase ATX ML 530 Midi Tower, bez zasilacza, czarna - 76 zł

Głośniki Genius Głośniki SP-S200, 230V-EU 2.0 czarne - 58 zł

Razem prawie 1700 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, sprzęt został złożony i odebrany, jednak w zamówieniu poczyniono pewne zmiany.

Otóz pamięci miały być Corsair 4GB, 1333MHz DDR3, non-ECC DIMM CL9, a zostały włożone takie same tylko goodramy, chociaż myślę że firma ta nie jest zła.

Grafika ZOTAC GF CUDA GTX 460, 768MB DDR5 (192bit), DualDVI/DP/HDMI, BOX, grafika taka jak w zamówieniu, tylko zasnatawia mnie jedna rzecz, patrząc na ten radiator pod obudową to kości pamięci w ogóle nie dotykają radiatora, a między kościami pamięci a chłodzeniem jest jakiś 1 mm pustej przestrzeni, czy nie powinno być tam termopada itp? Czy tak jednak jest ?

Wreszcie ostatni problem, FSP (FSP500-60APN 85+) 500W 80+ BRONZE DESIGN OEM został zastąpiony zasilaczem tracer highlander 500W, gdy zadzwoniłem okazało się że inne zasilacze miały problem z tą płytą główną i był problem z wyłączaniem, czy jest to możliwe, bo mi się raczej wydaje na 99% że nie! Ale w sumie nie siedzę zbytnio w sprzęcie więc zapytam was tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po uruchomieniu programu OCCT i włączeniu testu graficznego (do supply power nawet nie doszedłem) napięcie po kilku sekundach spada do 11,5 v i komputer się wyłącza, to samo w grze Call of Jauarez, potem nie można w ogóle włączyć komputera, pomaga dopiero wyłączenie go z prądu i ponowne podłączenie, czyli ogólnie mówiąc wcisneli badziew. Ewidentnie wina zasilacza, na całe szczęście zabezpieczenie jakieś działa i się wyłącza. Napięcia mierzone miernikiem. A to że zasilacza to wina to nawet samo to, nie mówiąc o napięciach że nie można go ponownie włączyć prztyczkiem bez poprzedniego odłączenia od zasilania. Tracer Highlander, faktycznie badziew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu jak najszybciej zmieniłbym ten zasilacz, na innym forum kilka dni temu jakiś Tracer uległ awarii i razem z nim płyta główna (oczywiście wszystko do wymiany), więc jak widać użytkowanie tego typu zasilaczy rozsądne nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego najlepiej kupować wszystkie części osobno, każde w oryginalnym pudełku i składać samemu, lub poprosić kogoś znajomego. Oczywiście w dobrym sklepie.

Ciekawe jaką ma sprawność, z 50%?

Edytowane przez Cons

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coś Ty , zapewne mniej jak 70% sprawności mieć nie będzie , gorzej z jakością podzespołów.

Wiadomo, tak się tylko śmieje, jakby połowa mocy poszła w ciepło, to by trzeba naprawdę duże radiatory zastosować :D

O jakości podzespołów to szkoda gadać, jak tak spada napięcie pod obciążeniem i wyłącza się komputer, to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka prawda, tracer to tracer, może te 500 w dobre by było do zestawu biurowego, ale nie do powyższej konfiguracji. Podmieniłem ten zasilacz na próbę ze swoim z sygnatury i wszystko śmiga bardzo stabilnie, napięcie pod obciążeniem spada do 11,8 volt zaledwie.

Jeszcze zauważyłem jedną niepokojącą rzecz. Otóż klawiatura na usb nie działa prawidłowo z tą płytą, tzn, klawiatura już w biosie raz działa raz nie, tzn włącza się sama i rozłącza co jakiś czas, np ustawiając w biosie różne funkcje czasem się rozłączy i nic nie można zrobić ale za chwilę sama się podłączy i już działa, po wczytaniu systemu czasem klawiatura działa, a czasem non stop słychać takie tudum, tudum, jak urządzenie się rozłącza i podłącza pod usb, a jak w tym czasie się gra, to przycinki obrazu przy podłączaniu są. Po prostu obraz się zamraża na chwile. Bios płyty jest najnowszy z tego co patrzyłem, klawiatura ta działa z komputerem z sygnatury bez problemu, a tutaj niestety nie, natomiast myszka działa. Komputer pojechał dzisiaj do serwisu. Zastanawia mnie jednak dlaczego klawiatura tak szwankuje.

A teraz pytanie, do tego zestawu jaki zasilacz z niżej wymienionych ? Zastępca tego nieszczęsnego tracera Highlander 500W.

Który zasilacz można by śmiało włożyć do tego zestawu, tego fortrona fsp co wcześniej nie ma niestety, a do wyboru miałbym.

ZASILACZ CHIEFTEC GPA-450S8 (80+) 450W - BULK

[GPA-450S8]

Zasilacz Fortron FSP400-60APN 400W Aktywne PFC bulk

[FSP400-60APN(80)] -132 zł

Zasilacz ATX AEROCOOL VP-450 450W, aktywne PFC, bez kabla zasilającego, bulk

[AEROPGSVP-450] - 134 zł

Zasilacz Fortron FSP400-60APN 400W Aktywne PFC bulk

[FSP400-60APN(85)] 138,00zł

Corsair zasilacz CMPSU-430CXEU ATX 430W

[CMPSU-430CXEU] 154,00zł

Zasilacz Fortron FSP500-60APN 500W Aktywne PFC bulk

[FSP500-60APN] 167,00zł

Tylko z tych mam wybór, chyba że coś znajdziecie jeszcze godnego uwagi w tej cenie w vico.pl

P.S. Muszę powiedzieć, że dzwonili do mnie w sprawie zasilacza, pan uprzejmie poinformował mnie że niestety nie ma takiego zasilacza i jaki inny ma włożyć, więc poinformowałem go też telefonicznie, że może być np fortron 450 Wat, lub np jakiś chieftec tylko aby firmowy zasilacz żadne badziewie typu modecom feel, premium , tracer, (po prostu dobry firmowy zasilacz który nie miałby problemu z tym zestawem) no i niestety dziwnym trafem został włożony tracer. Także to nie tak że nie było nic uzgadniane i samowolka, tutaj to muszę sprostować ponieważ biorę od nich czesto coś tylko sam składam i jeszcze nigdy nie miałem problemu, aż do tej pory kiedy to zachciało mi się żeby mi to wszystko złożyli.

PS2. Jak myślicie, pod obciążeniem ile weźmie wat ten zestawik, 350 - 370 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez OC , to na pewno mniej jak 300w będzie pobierał ten zestaw.

Albo Corsaira bierz , albo Tacens RADIX IV 450W , tylko wtedy musisz sie upewnic czy masz przejściówki (molex - pci-e) do zasilania karty bo niestety w tym zasilaczu nie ma wtyczek pci-e. Ewentualnie troche drożej jest AEROCOOL E80-500 500W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tego zasilacza SeaSonic 400w

przecierz GTX 460 potrzebuje 2 wtyczki PCI-e

a ten zasilacz ma :

MOLEX: 4 szt.

Ilość wtyczek S-ATA: 3 szt.

Wtyczka 6pin PCI-E

1x wtyczka FDD

Czy są jakieś przejściówki z MOLEX na PCI?

i ile trzeba tych MOLEXÓW na PCI np. 2 MOLEX= 1 PCI-e czy jak?

A oprócz tego na str. nVidia pisze że ta karta musi mieć zasilacz 450W a SeaSonic ma 400W

może mi ktoś to wtłumaczyć? jak jest z przejściówkami? a jak z mocą zasilacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeważnie przejściówki są dołączane do k.graficznej , są 2 rodzaje tych przejściówek , 1 molex - 1 pci-e oraz 2 molex - 1 pci-e (te są częściej spotykane) .

Moc zasilacza potrzebnego do karty podawana jest na wyrost aby takze jako tako dzialaly produkty zasilaczoppodobne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ciąg dalszy z tym zestawem wyglądał tak:

Komputer został oddany w poniedziałek 6 czerwca, poradziłem panom żeby wymienili na zasilacz firmowy a nie badziewiasty tracer którego sprawność jest tragiczna itp, itd. Powiedziałem w serwisie że kwestia zasilacza inaczej była uzgadniana, podałem im kontakt i mieli dzwonić do mnie w sprawie konsultacji. Oczywiście tego dnia się nie doczekałem tel.

Wtorek, dzwonię i pytam się czy coś się ruszyło w sprawie komputera, dostaję odpowiedź "to jeszcze do pana nikt nie dzwonił w tej sprawie?"

Środa ponownie nie mogę doczekać się telefonu w sprawie skonsultowania się ze mną odnośnie zasilacza, zniecierpliwiony dzwonię pytając się ponownie o jednostkę. O dziwo gość twierdzi że wszystko jest już zrobione i przetestowane i działa. Zdziwiłem się tym bardziej, że przecież mieli to mnie zadzwonić celem uzgodnienia szczegółów zasilacza. Bo jeżeli ktoś daje zamiast Fortrona, tracera to lepiej się upewnić co wrzucą wzamian. No więc pytam, co tym razem zamontowali, czy jakiś firmowy zasilacz, czy kolejne badziewie.

V- vico, Ja

V "tak proszę pana, to jest firmowy zasilacz, wszystko działa jak należy,"

JA- no dobrze a jaki tam zasilacz włożyliście

V- no zasilacz 500 Wat, wszystko działa bardzo dobrze, po 17-tej zapraszam po odbiór"

Ja- ale jaki model konkretnie

V- no Logic Concept

Ja- tzn daliście kolejne badziewie a nie zasilacz

V- no to jest bardzo dobra firma ktora produkuje obudowy i zasilacze

Ja- Tracer i logic to prosze pana chińskie badziewie które strach wkładać do komputera, przecież macie tam na stanie corsair 430 W, czemu tego nie wstawicie a cena tylko 150 zł cena podobna nawet do tego fortrona co wcześniej miał być zamontowany, a którego to nie było, a wy zamonotowaliście mi tracera który zamiast działać to się wyłącza.

V- za 150 zł to wie pan co to za zasilacz, wie pan co on tam ma w środku, mówię panu że logic jest lepszy, ale jeżeli pan już tak się upiera to na jutro sprowadzimy tego corsaira

Ja- to super wole tego corsaira niz ten badziew logic

V- ja nikogo nie bede na siłe uszcześliwiał, nie bedziemy sie tu kłócić ale powiem panu że teoria nie idzie w zgodzie z praktyką, ja już tutaj pracuję kilka lat i wiem coś o tym

Ja - nikt się nie kłoci ale jeżeli ktoś chce coś firmowego to po co wkładać coś co nie będzie działać, wy zamiast dać jak to było w zamówieniu, tańszą obudowę i droższy zasilacz to zrobiliście odwrotnie

V- dobrze, na jutro sprowadzę tego corsarza i zamontujemy go panu, jutro o 17 tej mozna bedzie odebrac

JA - no to świetnie, dziekuję

Czwartek, dzwonię dla pewnoście przed 17 tą i dowiaduję się, że jeszcze montują, coś sprawdzają itp i tym sposobem nie odbieram komputera, po komputer jadę dopiero w piątek, pan mnie zapewnia że wszystko co chciałem jest zamontowane, dla pewności sprawdzam, działa pięknie, napięcia trzyma solidnie, a ja pytam się, kto tu u was pracuje, nie można było tak od początku?

Dodam tylko że procesor i grafika miała być w boxie a nie dostałem od nich opakowań. No to na tyle mojej przygody z tym zestawem.

Zawsze zamawiałem u nich części i sam składałem i nigdy nie było takiego problemu, a tutaj takie coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi