zielonahawajka Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Witam, Zamierzam lekko zmodernizować mój stary komputer. Od paru dobry lat już tyle w tym nie siedzę, a nie mam na to za bardzo czasu zwracam się z prośbą o pomoc do doświadczonych forumowiczów ;) Mój stary sprzęt to: LANPARTY P35 DK E8500 @3500MhZ 2x2GB PAtriotów CL4 Tuniq Tower (to dla ochłody ;) GTX 280 - jak na razie zostaje Znalazłem gościa który kupi ode mnie całość razem z chłodzeniem (i dobrze bo ta srebrna pasta modna 2-3 lata temu podobno łączy nierozerwalnie;) Wymyśliłem coś takiego: ASUS CROSSHAIR IV FORMULA lub ASUS M4A89GTD PRO Phenom II 1090T (wybiłem sobie z głowy 1100T bo podobno niczym się nie różnią poza 100MhZ) RAM - no właśnie 1600? 1800? 1866? czy może 2000? 4GB raczej starczą na początek, ale mile widziane tanie i dobre 8GB Chłodzenie ? dobre i tanie, takie które poradzi sobie z podkręconym prockiem Komputera używam do wszystkiego, ale chciałbym żeby najnowsze gry działały na nim tak jak 2 lata temu na moim starym sprzęcie ;) Mam zamiar go trochę podkręcić, ale nie będę bił na nim rekordów.. Mój budżet to max 2k. ps. A może jednak intel?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Jaki masz zasilacz i gdzie kupujesz? 2500k, P67 Pro3/Extreme4 lub P8P67, Performa/Fortis, 4/8GB 1333MHz CL9. Edytowane 14 Maja 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Nie lepiej poczekać ten miesiąc/dwa aż sie wyjaśni wydajność Bulldozera? Do tego kompletny bezsens tyle dać za płytę. Np. moja z podpisu w recenzjach robi często wyższe HTT niż ten Crosshair, a kosztuje bardzo mało. Sekcja zasilania ta sama, chłodzenie w pełni wystarczające. Zresztą jeśli czekać na Bulldozera, to nie ma co patrzeć na obecne płyty, bo zawsze w jakimś stopniu go ograniczą. Jak kupować nową, to lepiej poczekać na AM3+ i chipsety serii 900. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonahawajka Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Jaki masz zasilacz i gdzie kupujesz? 2500k, P67 Pro3/Extreme4 lub P8P67, Performa/Fortis, 4/8GB 1333MHz CL9. Zasilacz to be quiet dark power 750w. Ten sprzet ktory wymienilem jest tani w sklepie camino w gdansku. A moze rzeczywiscie poczekac na buldozzera?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 O Phenomach X6 zapomnij, są kompletnie nieopłacalne. Mimo sześciu rdzeni ich wydajność jest o wiele niższa niż czterordzeniowych Sandy Birdge od Intela. Najlepiej zrobisz, jak poczekasz na Bulldozery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...