Skocz do zawartości
avatr

Wymiana procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam :

Zasilacz: Chieftec GPS-400A

CPU: DualCore AMD Athlon 64 X2 5200+

MOBO: Gigabyte GA-MA78GM-S2H v1.0

RAM: OCZ Reaper HPC2x1GB DDR2-800 i Kingston 2GB DDR2-800

GPU: Radeon HD5770 1GB DDR5

Wiem, że w tym zestawie procesor blokuje możliwości grafiki . Chciałbym go wymienić. Do tej płyty głównej wejdzie mi:

AMD Phenom II X2 555 Black Edit

Athlon II X3 445

Athlon II X2 260

Athlon II X2 255

Chciałbym się spytać, na który z nich warto zwrócić uwagę oraz który będzie najlepiej współpracował z tym zestawem.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy warto wymienić może jeszcze płytę główną na jakąś inną z obsługą DDR3? Czy będzie widoczna wtedy duża różnica w działaniu nowego procesora z DDR3 czy będzie porównywalne do DDR2? Proszę was o pomoc. Muszę się dziś zdecydować na jakąś opcję. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezmę to pod uwagę. Wszystko jest też zależne od tego czy wymienię płytę główną jeszcze i RAM. Z tego co wiem to np. z AMD Phenom II X2 555 Black Edit jest możliwość odblokowania 3 i 4 rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrew777 na tej płycie co mam nie dam rady odblokować rdzeni tak? Rozumiem, że nie opłaca się iść w koszta i wymieniać płyty głównej z możliwością instalacji DDR3 tylko kupić procesor pod tą płytę co mam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK rozumiem. Niestety ale możliwość wymiany części mam teraz. Dokładniej tylko dziś mam możliwość zamówienia czegoś i muszę się na coś zdecydować.

Czyli w moim wypadku nie opłaca się przechodzić na DDR3. Tylko wybrać jeden z procesorów, które podałem? Nie będzie wtedy ten sprzęt ograniczał już grafiki?

Edytowane przez avatr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Teraz jeszcze jedno pytanie odnośnie płyty głównej a dokładniej biosu. Czy jeżeli pisze, że ten procesor współpracuje z wersją biosu F11 to będzie on również działał na nowszej wersji biosu? Ponieważ na płycie posiadam bios F12a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi