dr.elich Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Witam, posaidam grafikę jak w podpisie - HD4830 od MSI. Na dniach kupuję plazmę - Panasonic P50S20E lub P50U30E. Chciałbym dokupić przejściówkę celem podłączenia pod TV kablem HDMI, jednak szperając po różnych forach znalazłem informacje różniste - co mnie zaniepokoiło to rzekome różnice w tychże przejścniówkach, typu że do Radków serii 2xxx były inne niż 3xxx/4xxx, że nie są ze sobą kompatybilne, zawierają jakieśtam układy wewnątrz, itp. Proszę więc osoby obeznane w temacie o wskazanie na co patrzyć szukając przejściówki. Wiem, że podobnych tematów nie brakuje, ale po prześledzeniu wielu z nich mam większy mętlik w głowie niż przed. Edytowane 15 Maja 2011 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Z doświadczenia powiem, że dołączona do 4850 przejściówka przesyła zarówno dźwięk, jak i obraz i wszystko działa, jak należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWura Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Co prawda nie mam obecnie karty ATI ale kompa mam na stałe podłączonego do plazmy i proponuje koledze nie bawić się w żadne przejściówki tylko nabyć kabel dvi-hdmi odpowiedniej długości i nie powinno być problemu. Podobno (kiedyś czytałem gdy interesowałem się podłączeniem mojej plazmy do kompa) wtyki i gniazda hdmi są tak "dupowato" zaprojektowane, że wielokrotne ich odłączanie może spowodować problemy natury kabelkowej tzn. zaniki sygnału, słabszą jego jakość. Gniazdo DVI (a gwarantuję Ci, że z tego gniazda będziesz częściej wypinał przewód) jest podobno dużo lepiej do tego przystosowane. Ma to szczególnie duże znaczenie przy dłuższych kablach hdmi np 15m tak jak u mnie i przy filmach z dużym bitrate. Ale jak to mówią "Bądź wola Twoja" - co zrobisz Twoja sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Kabel DVI - HDMI również rozważam, ale po przyswojeniu informacji z 1go postu pomyslałęm sobie, że może przejściówki DVI - HDMI od ATI faktycznie czymś się różnią i kabel może dźwięku nie przesyłać..Jeśli jesteś rpzekonany, że nie ma to znaczenia to faktycznie kabel będzie lepszym rozwiązaniem w tym wypadku.. Dołączonej przejściówki nie posiadam... Aha, jescze jedno:takie kable czy przejściówki po stronie DvI posiadają 19 lub 24 piny, po stronie HDMI 19 - WTF? Edytowane 15 Maja 2011 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...