kosciu Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Witam, Przyszedł czas na zmiany w moim blaszaku. Jestem niemal zdecydowany na jaki procesor wymienić, tylko nie mogę się zdecydować na konkretną płytę główną. Liczę na opinie wynikające z waszych doświadczeń. A więc tak jest w tej chwili: e7300@3.45@pentagram karakorum asus p5ql pro 2x2gb ram msi gtx460 1gb cyclon oc tagan TG600-U33II 600W nzxt hush black Procesor chciałbym wymienić na PII955BE ze względu na na bardzo atrakcyjną cenę za 4 rdzenie. Komputera używam głównie do obróbki zdjęć(RAW, TIFF), okazjonalnie 3dsmax i programy do obróbki video. Nie stronie też od gier ;) (Wydaje mi się że mój c2d ogranicza niedawno wsadzoną grafikę hd4850->gtx460) Cała operację chce przeprowadzić jak najniższym kosztem - stąd wybór AMD. No i teraz pytanie - czy płyta MSI 870-C45 s.AM3 będzie dobrym wyborem? Czy dam rade pobawić się na niej w małe OC (~3,8 )? Czy polecacie jakiś inny model/producenta. Maksymalnie mogę wydać na płytę 300zł. Zależy mi na stabilności, ciszy i skoku wydajności. aaa. ktoś mi polecał Asrock 880G PRO3 że niby przyszłościowa, ale ja w ogóle nie znam tej firmy i nie wiem czego się po niej spodziewać... Pozdrawiam! Edytowane 15 Maja 2011 przez kosciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Ma być taniej Asrock M3A770DE AMD 770 Asrock 770 Extreme3 Ma być bardziej przyszłościowo to coś z tej listy, trzeba tylko przy niektórych płytach zwracać uwagę na rewizję płyty. Asrock to dobra firma. Za te same pieniądze u MSI dostaniesz bidę a u Asrocka masz już fajne płyty. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosciu Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 No to ja chyba poczekam az ten Asrock 880G PRO pojawi sie gdzies w Wroclawiu :) bo te sklepy w których teraz jest, wydają się mało solidne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosciu Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 dobra, na polu bitwy zostały Gigabyte GA-870A-USB3 (rev. 3.1) i Asrock 880G PRO3. nie ma pojęcia którą wezmę... wasz faworyt w tym pojedynku? ale mam też inne pytanie, który RAM brać: GoodRam 2x4GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 czy GoodRam 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel CL9 No i czy może ktoś polecić jakąś konkretna, sprawdzoną przejściówkę ATA -> SATA bo nie uśmiecha mi się wykładać kasy na nowy dysk i napęd... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Jeśli jesteś tak bardzo przywiązany do tych napędów a cenisz sobie święty spokój to bierz Asrock M3A770DE. Wydasz 100zł mniej na mobo a nie będziesz się użerać z przejściówkami których za darmo nit Ci nie da. Trzeba się zdecydować albo na rozwiązanie kompatybilne w przód (am3+) albo wstecz (ata). To tylko moje zdanie. Może ktoś zaproponuje Ci mimo wszystko przejściówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosciu Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 No właśnie mam wątpliwości strategiczno - ekonomiczne. ostatnio jak kupiłem s.775 to się wszystko pozmieniało miesiąc później ;) a ceny quadów do tej pory znacznie nie spadły... teraz trafiłem na moment kiedy mogę niedużym kosztem zrobić upgrade i w miarę się zabezpieczyć na przyszłość (am3+ usb 3.0 sata 3). szkoda mi tych 500gb na których archiwizuje zdjęcia... chociaż i tak miejsce się tam kończy i w najbliższym czasie trzeba będzie kupić nowy dysk. eh. cała ta operacja przyprawia mnie już o ból głowy... a co z tymi pamięciami? bo pamięci i procka chce już zamawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Pamięci bez różnicy, jeśli różnica w cenie nie duża to bierz 1600. Ja jednak brałbym Kingstony lub inne "zwykłe" pamięci. Goodram bywa uszkodzony od nowości. Kilka takich przypadków przez forum się przewinęło. Co prawda wymieniali bez problemu, jednak czekanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosciu Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Ok. Wszystko zamówione. Do dysku kupie kontroler na PCI i zobaczymy jak to będzie śmigać. dzięki za pomoc Klaus! :) Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...