Voltare Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Na wstępie chciałbym przywitać się jako nowy użytkownik tego forum. Z racji, że mój komputer ma już swoje lata to parę dni temu uświadomiłem sobie, iż przyszedł czas zrobić mały upgrade. Głównym celem tego ulepszenia była wymiana karty graficznej. Okazało się jednak, że bez wymiany procesora na lepszy model ani rusz. Po obliczeniu budżetu zamówiłem nowe podzespoły. Wszystko wyglądało na pierwszy rzut oka dobrze, ale - no właśnie ale. Coś mnie tknęło, by sprawdzić czy mój wysłużony już zasilacz(ModeCom Feel III 500W) da radę utrzymać nowy sprzęt. Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem w internecie prawdziwą mieszankę różnych opinii na temat tego zasilacza. Tona negatywnych opinii, a także wiele pozytywnych. Po przeczytaniu połowy z nich sam nie wiem co mam myśleć. Gdyby nie to, że mój zasilacz nigdy nie sprawił mi problemu to pewno zaczął bym się zamartwiać bez większych przemyśleń. Długa bezawaryjna praca daje mi dużo nadziei. Naturalnie, zmieniłbym ten zasilacz, nawet profilaktycznie, jednakże po wymianie procesora i karty graficznej mój budżet ucierpiał w takim stopniu, że przez około miesiąc nie wykrzesze ani złotówki na nowy zasilacz. Jako, że strasznie korci mnie by zamontować te podzespoły już teraz - chce zapytać Was czy jest jakaś realna szansa, by ten zasilacz dał radę sobie z takim sprzętem: Płyta główna: Gigabyte GA-MA790X-DS4 Procesor: PHENOM II X4 955 3,2GHz BLACK EDITION Pamięć RAM: 2x2GB DDR2 800MHz firmy GoodRAM Karta graficzna: GEFORCE GTX 460 1GB DDR5 Zasilacz: ModeCom Feel III 500WATT Dysk twardy: Samsung HD103SJ 1 TB Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam. Edytowane 16 Maja 2011 przez Voltare Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 Jest taka realna szansa ;] Miesiac pociagniesz smialo, o ile naprawde nic z nim sie nie dzialo Jak juz wszystko poskladasz i uruchomisz kompa... obciaz go i zobacz jak sie maja napiecia i czy sam zasilacz sie nie grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voltare Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Błyskawiczna odpowiedź i do tego z urlopu. No no, dziękuje :wink:. Jak już pisałem, wszystko było dobrze jak dotąd. Co do pomiarów napięć to tutaj jest mały problem. Na razie nie mam miernika w domu, a z tego co wiem programom ciężko ufać w tej sprawie. No nic, najwyżej 15 zł na miernik raczej wykrzeszę. Rozwiałeś trochę moje wątpliwości za co Ci dziękuje. Jeśliby ktoś jeszcze chciał coś dodać to prosiłbym. No nic, chyba będę musiał powoli brać się za montowanie części. Edytowane 16 Maja 2011 przez Voltare Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpectatorX Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 Od kilku lat używam dokładnie tego samego zasilacza i ze sprzętem z podpisu radzi sobie bardzo dobrze, do tego w kompie 3 dyski, nagrywarka. Nie miałem z nim większych problemów. Raz tylko miałem sytuację, że podczas gry komp mi się wyłączył, ale to tylko dlatego, że długo go nie czyściłem i nazbierało się w zasilaczu kurzu, wystarczyło przedmuchać dobrze ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 Feel III były robione na bardo dobrych podzespołach, nie pamiętam już czyich. Fakty i mity ? Mocne OC 9800GT z E8400 ponad 4,5GHz na F-III 350W rozwiewa wszystkie wątpliwości :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 Z tymi bardzo dobrymi to przeginasz jak już to średnich a nie badziewnych jak to miało miejsce wczesniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 Byla to calkiem inna konstrukcja niz 300W czy 400W 500W Feel 3 widzialem w kilku naprade mocnych konfigach i nie bylo problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2011 Tylko co to ma oznaczać? U mnie dalej pracuje codegen, no i to że działa ma oznaczać że jest produktem dobrym? Pominę już hałas, jakość napięć czy sprawność ale przecież te zasilacze mają tendencje do padania ot tak :P Niby jak każdy, bo nie wiem jak zasilacz może umierać dłużej niz chwilę no ale jednak Feel'e to specyficzne konstrukcje. Inny shit ma tak że wszystko działa, dołożysz wentylator i po zasilaczu (często i część sprzętu sobie pójdzie..) a Feel przetrwa i modernizacje, jednak nie trzymałbym go tak za długo. Jakie ma zabezpieczenia? PS. Mam nadzieje że nie kupiłeś tego a Maju tylko kiedyś kiedyś.. Płyta główna: Gigabyte GA-MA790X-DS4 Pamięć RAM: 2x2GB DDR2 800MHz firmy GoodRAM A karta jakiego producenta? Referent? Nie było 6850? ;) Karta graficzna: GEFORCE GTX 460 1GB DDR5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...