XvX Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Witam, potrzebuje komputera do pracy w takich programach jak AutoCAD, ArchiCAD, 3D Studio Max, Corel. Co jest priorytetem w budowaniu takiego zestawu (CPU, GPU, RAM,...)? A może nowy iMac (ten za $1499) będzie lepszym wyborem? http://www.apple.com/imac/specs.html To nie jest komputer dla mnie więc nie mam pojęcia z czego tak na prawdę korzystają w.wym. programy. Edytowane 16 Maja 2011 przez XvX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondi24 Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) Ja bym się nie pakował w Apple. W Polsce ten iMac pewnie kosztuję z 5000zł(nie wiem dokładnie ile). Za tą cenę możesz złożyć o wile wydajniejszy PC z większym monitorem. Priorytetem w tych aplikacjach(są dość wymagające) będzie wiele komponentów(procesor, grafika też bu się dość wydajna przydała(najlepiej NVIDIA),niezawodny dysk i sporo ramu(przynajmniej 8GB) Proponuję coś takiego: Intel Core i5 2500K- najlepiej podkręcić go do jakiś 4Ghz ASRock P67 PRO3 B3 A-Data 2x4GB 1600 MHZ Gaming WD Caviar Black 1 TB WD1001FALS Samsung SH-223C SATA GeForce GTX 560 1GB Ti XFX XXX 650W Modular Monitor: Dell U2311H 23'- do takich zastosowań myślę, ze to takie minimum(ogólnie polecam wystrzegać sie w tym wypadku matryc TN) Oczywiście trzeba by jakieś chłodzenie kupić i obudowę:) Edytowane 17 Maja 2011 przez kondi24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XvX Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 a jak 2500K daje sobie radę na BOXowym chłodzeniu bez podkręcania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Przy CAD najlepiej iść w mocnego procka (OC wskazane). Autodesk do dziś nie wpadł na pomysł wykorzystania karty graficznej do renderingu. Grafa za to przyda się przy 3D Maxie itp. Zestaw zaproponowany przez Kondi będzie w sam raz, choć ja bym dopłacił do i7 2600K. Co do monitorów, to szukaj matryc IPS lub VA i w rozdzielczości 1920x1200, te 120 pikseli więcej w pionie w porównaniu do zwykłego HD robi sporą różnicę. Ja mogę polecić HP LP2475w, sam taki posiadam i jest rewelacyjny (do gier też się nadaje). Edytowane 18 Maja 2011 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...