Skocz do zawartości
parowson

Problem win7 masywny spadek wydajności

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem ze spadkiem wydajności komputera. Raz na około minutę przez kilka sekund komputer po prostu zamiera (ścina). Ukazuje się to zarówno będąc na pulpicie jak i używając przeglądarki czy podczas gry (spadek fpsów z 60 do około 5-10). Temperatury są w porządku (temperatura minimalna w stanie spoczynku). Przeskanowałem cały komputer Ccleaner'em, Odkurzaczem i ESET SS ale nic z tego.

Posiadam:

AMD Athlon II X3 435 2,9GHz

Radeon HD5770 512MB DDR5

4GB RAM DDR III 1333MHz

Płyta AsRock AMD 770, DDR3

HDD Samsung 500GB 16MB

Zasilacz Fortron 400W

Bardzo prosiłbym o pomoc co można z tym dalej zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze tak było czy pojawia się to od jakiegoś czasu?Na początku wejdz do podglądu zdarzeń i sprawdź czy są tam jakieś błędy. Później

a) sprawdź dysk pod kątem badsectorów.

b) sprawdź pamięci

Edytowane przez bierek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz jakiś syfiasty soft, który wtedy wywala coś albo się aktualizuje co 5 min. Możesz mieć także antywirusa który robi miniskany ale kilka sekund to dość krótko.. ew jakiegoś keyloggera albo coś phishingowego co wysyła nałogowo komunikaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak może być. Napisz jakie oprogramowanie antywirusowe masz zainstalowane i jak jest skonfigurowane. Odpal tryb awaryjny i sprawdz czy sytuacja się powtarza. Jak nie to raczej to coś software'owego jak mój poprzednik pisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze tak było czy pojawia się to od jakiegoś czasu? Jaki system operacyjny.Na początku wejdz do podglądu zdarzeń i sprawdź czy są tam jakieś błędy. Później

a) sprawdź dysk pod kątem badsectorów.

b) sprawdź pamięci

Problem jest od wczoraj dopiero. W ciągu ostatnich 24H były 2 problemu PrintService, 1 ApplicationError, 4 Winlogon, 2 Service Control Manager (ID 7023), 1 Service Control Manager (ID 7034).

Drugi screen z wykresem jest podczas gdy wyłączone wszystkie zbędne programy.

Mam ESET SS 4.2.58.3 z najnowszą bazą danych. Mam go już od ponad pół roku więc to raczej nie jego wina.

post-187315-0-03342500-1305803383_thumb.jpg

post-187315-0-92853100-1305803393_thumb.jpg

post-187315-0-74722300-1305803402_thumb.jpg

post-187315-0-43519800-1305803411_thumb.jpg

Edytowane przez parowson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi