Skocz do zawartości
rezo_

Ocena Zestawu do 3200 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wraz z premierą Wiedźmina uznałem że czas zakupić stacjonarkę. Do dyspozycji mam około 3200 zł, oto co udało mi się wybrać:

EDIT: Aktualny zestaw z dnia 21.05.2011:

Karta graficzna: Asus Radeon HD 6950 DCII 1GB GDDR5(256bit), HDMI/DVI/DP/CF/PCI-E, BOX (EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5) - 876,00 zł

Płyta główna: ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 - 410,00 zł

Procesor: Intel Core i5-2500K 3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX (BX80623I52500K) - 700,70 zł

Pamięć: Good Ram GR1333D364L9/8GDC (2 x 4GB) - 259,00 zł

Dysk: (RAID0) 2 x Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB NCQ (HD502HJ) - 2 x 135,00 zł = 270,00 zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus BT-410 Pure Black - 145,00 zł

Zasilacz: XFX Core 550W 120mm 80+ ( P1-550S-XXB9 ) - 246,00 zł

Chłodzenie: Zalman CNPS10X PERFORMA - 129,00 zł

Razem: 3035,70 zł

Komputer ma słuzyć do programowania i grania. Zamierzam puścić procesor na 4,5 Ghz, grafike zmodować na Radeona 6970 i z dysków zrobić macierz Raid 0.

Na obudowie mi zupelnie nie zależy i nie chciałbym wydawać na nią więcej, no chyba że jest jakiś DUZY powód przeciwko tej budzie o którym nie wiem.

Co sądzicie o tym zestawie ?

Edytowane przez moreno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym ten ASROCK jest lepszy ?

Dlaczego te GOODRAMY ? CL taki sam jak w Hynixach a MHZ mniejsze...

Dzieki za opinie i pozdrawiam.

Edytowane przez moreno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock jest jedna z lepszych plyt na p67, dosc popularna, dobry support i wiekszosc sobie chwali za opcje oc..

przy tej platformie wazniejsza jest ilosc i nizsza cena niz MHz, roznice w wydajnosci pomiedzy czestotliwosciami pamieci sa minimalne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AsRock P67 Extreme4 jest lepszy, gdyż jest lepiej wyposażony i ma dobrą sekcję zasilania, więc można porządnie podkręcić procesor. Ramy zmień na Goodramy, wydajność ta sama, a trochę pieniędzy zaoszczędzisz a przy okazji naszych wesprzesz. Co do dysku to nie lepiej wziąć po prostu 1TB? Wyjdzie taniej. Zainwestuj też w jakąś lepszą obudowę, przynajmniej coś pokroju SilentiumPC Gladius 800 Pure Black. Chłodzenie zmień na Zalmana CNPS10X Performę.

Swoją drogą w jakim sklepie kupujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj, w Sandy Bridge pamięci praktycznie nic nie zmieniają w wydajności w grach. Goodramy są tańsze, więc zaoszczędzisz parę zł.

ASRock jest z wyższej półki niż Asus, bardzo dobrze się na nim kręci, ma 3 sloty PCI-E x16, wyświetlacz diagnostyczny, przyciski. Jeżeli nie jest Ci potrzebne tyle slotów PCI-E x16 to możesz wziąć ASROCK P67 PRO3, zaoszczędzisz trochę. Chociaż ja bym jednak proponował Ex4.

Edytowane przez Cons

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dysku to nie lepiej wziąć po prostu 1TB? Wyjdzie taniej.

Nie, bo chce je dać w RAID0 więc będzie 2 razy wydajniej niż w przypadku pojedynczego 1TB.

Zainwestuj też w jakąś lepszą obudowę, przynajmniej coś pokroju SilentiumPC Gladius 800 Pure Black. Chłodzenie zmień na Zalmana CNPS10X Performę.

Budy nie zmienie bo chce się zmieścić w 3200 więc na czymś trzeba przyciąć. Ta styknie.

Chłodzenie tak po prostu proponujesz, czy moze ten moj Xilence to jakiś szit ? Zależy mi na tanim chłodzeniu (musze sie zmiescic w tych 3200 zł), ale zeby schlodzilo proca na 4.5 Ghz.

Przyjrze się cenom i zrobie poprawke płyty na tego ASROCKA którego proponujecie.

Swoją drogą w jakim sklepie kupujesz?

Kupuje w morele. Edytowane przez moreno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman CNPS10X Performa jest jednym z najwydajniejszych schładzaczy w swoim przedziale cenowym, więc na pewno będzie to dobry wybór. Czy jest o wiele lepszy od tego Xilence to Ci nie powiem, gdyż za nic nie mogę znaleźć jego testu. W każdym razie na Performie do 4,5GHz dociągniesz.

Co do obudowy to mimo wszystko radziłbym wziąć coś lepszego, dobrze chłodzona obudowa potrafi zmniejszyć temperatury nawet o kilka stopni. Wiele użytkowników bierze słabe, tanie obudowy uzasadniając swój wybór słowami: "Przecież to tylko skrzynia, ważne żeby wszystko weszło i będzie git. Nie ma sensu przepłacać za kawałek blachy." Niestety obudowa jest bardzo ważnym komponentem, w którym wszystko się mieści, dlatego lepiej wziąć coś lepszego i dobrze chłodzonego.

Co do podkręcania to kup też jakąś pastę termoprzewodzącą, ona też potrafi wiele zdziałać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, bo chce je dać w RAID0 więc będzie 2 razy wydajniej niż w przypadku pojedynczego 1TB.

2 razy wydajniej w czym? Czasu dostępu nie zmniejszysz.

Zasilacz możesz zmienić na SS-500ET.

Co do podkręcania to kup też jakąś pastę termoprzewodzącą, ona też potrafi wiele zdziałać.

Jeśli kupi Performę to dobrą pastę będzie miał w zestawie.

I zmniejsz tą czcionkę w 1 poście, bo chyba nikt tutaj ślepy nie jest.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 razy wydajniej w czym? Czasu dostępu nie zmniejszysz.

Zasilacz możesz zmienić na SS-500ET.

Jeśli kupi Performę to dobrą pastę będzie miał w zestawie.

W transferze rzecz jasna. Nie jestem pewien czy 500W starczy przy podkreconym procu oraz podkreconej i zmodowanej na 6970 grafie?

Co do obudowy to mimo wszystko radziłbym wziąć coś lepszego, dobrze chłodzona obudowa potrafi zmniejszyć temperatury nawet o kilka stopni. Wiele użytkowników bierze słabe, tanie obudowy uzasadniając swój wybór słowami: "Przecież to tylko skrzynia, ważne żeby wszystko weszło i będzie git. Nie ma sensu przepłacać za kawałek blachy." Niestety obudowa jest bardzo ważnym komponentem, w którym wszystko się mieści, dlatego lepiej wziąć coś lepszego i dobrze chłodzonego.

Na czymś muszę przyciąć żeby zmieścić się w budżecie. Pare stopni przezyje.

Edytowane przez moreno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się ze może nie wystarczyć. Wole nie ryzykować. Podkrecony zmodowany radek w stresie będzie potrzebować sporo mocy.

Edytowane przez moreno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenie tego OCZ możesz kupić lepszy zasilacz np. Seasonic S12II lub XFX Core.

- Intel Core i7 920 (Overclocked @ 3.70GHz)

AMD Radeon HD 6970 Review > Power Consumption & Temperatures - TechSpot Reviews

Intel Core i7-965 processor (3.2GHz: 133MHz x 24)

Radeon HD 6970 Power Consumption and Thermals | bit-tech.net

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta na P67 Extreme4 jeśli planujesz miltiGPU, a jeśli nie to P67 Pro3

Zmień Ram na GoodRam - dobry bo polski, wspieraj krajową branże IT

Zasilacz na XFX Core 550W - lepsza jakość i tłumienie tętnień a do tego pewnie i moc bo OCZ 600W pierwszej generacji miał bodajże 504W na linii 12V..

Koniecznie zmień obudowę bo wprawdzie Elite 3xx to nie srajboxy, ale to nie jest również szczyt jakości. Brutus 410 to znacznie lepsza obudowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za waszymi radami zmienilem plyte na Asrocka PRO3 i ramy na GoodRamy, dzięki temu cena spadła do 3000 zł :)

Co w takim razie sądzicie o zasilaczu: Fractal Design Integra 500W Zasilacz Fractal Design Integra 500W (FD-PSU-INTEGRA-500) w Morele.net ? Udźwignąłby mój zestaw po OC ? Miałbym na niego pare % rabatu.

EDIT:

Btw. za waszymi sugestiami zmieniłem chłodzenie na Zalmana Performę. Obecna cena (licząc powyższy zasilacz Integra) to 3047 zł. Czy Zalman Performa pasuje do mojej podstawki ? W jego opisie nie ma zgodności z podstawką 1155... Z drugiej strony gdzieś wyczytałem że na tego ASROCK'a da się wsadzić chłodzenie od 775, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Edytowane przez moreno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw. za waszymi sugestiami zmieniłem chłodzenie na Zalmana Performę. Obecna cena (licząc powyższy zasilacz Integra) to 3047 zł. Czy Zalman Performa pasuje do mojej podstawki ? W jego opisie nie ma zgodności z podstawką 1155... Z drugiej strony gdzieś wyczytałem że na tego ASROCK'a da się wsadzić chłodzenie od 775, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Tak, jest możliwość montowania chłodzenia kompatybilnego z 775.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz bym zmienił na Twoim miejscu na http://www.morele.ne...-bronze-352073/ , jest to nowsza konstrukcja , lepiej wykonana. Ten Fractal to w rzeczywistości już dość wiekowy fortron apn.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ ( P1-550S-XXB9 ) w Morele.net

Zmieniłeś obudowę? Może odpuść chłodzenie narazie? BOX od Intela jest spoko jeśli chodzi o hałas

Zmieniłem zasilacz na proponowany przez was XFX 550W ;) Budy nie ruszam, to jest element na którym przycinam cenę.

Uaktualniłem pierwszy post o bieżące podzespoły. Jak widać cena całkowita 3031 zł, z czego jestem bardzo zadowolony - dzięki waszym radom mam więcej za mniej.

Wprowadziłem zmianę w karcie graficznej, zamiast Asusa 6950 2GB wybrałem Asusa 6950 1GB z chłodzeniem DirectCUII. Na zwykłym chłodzeniu caymany pod obciążeniem chodzą bardzo głośno i temperatury są wysokie, w związku z czym uznałem tę zmianę za konieczną. Na DCUII ma być chłodno i cicho nawet po OC. Jednak teraz mam wątpliwości czy kartę uda się zmodować na 6970 ?

Wiadomo, że podmiana biosa na ten z 6970 działa tylko na kartach z 2GB pamięci ram... Znalazłem program modbios, który ma odblokować zablokowane shadery na aktualnym biosie karty. Nie udało mi się jednak znaleźć informacji, czy komuś udało się tego dokonać przy karcie z 1GB pamięci, a tym bardziej na konkretnie wybranym przeze mnie asusie. Dodatkowo przydałaby mi się informacja o pamięciach zamontowanych na tym ASUS'ie, gdyż czasem w przypadku mniejszej kości pamięci, ma ona krótszy czas dostępu, co przełożyłoby się na OC. Jakie jest wasze zdanie na temat możliwości zmodowania tej karty?

Edytowane przez moreno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale naprawdę uwierz mi że Brutus 410 jest pewnie w tej samej cenie a jest obudową lepszą, grubsze blachy, zasilacz na dole i filtry przeciwkurzowe.

Nie tylko referenty 2GB ;) Sapphire 6950 1GB w 99% jest modowalny. Udało się też na różnych portalach z TwinFrozr III i DCII także gdzieś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale naprawdę uwierz mi że Brutus 410 jest pewnie w tej samej cenie a jest obudową lepszą, grubsze blachy, zasilacz na dole i filtry przeciwkurzowe.

Potwierdzam, ta obudowa wygląda znakomicie, za 140 zł dostajesz produkt dorównujący tym za 200-250 zł.

Nie tylko referenty 2GB ;) Sapphire 6950 1GB w 99% jest modowalny. Udało się też na różnych portalach z TwinFrozr III i DCII także gdzieś

Tak, HD6950 1GB też jest modowalny. Na TechPowerUp bodajże były recki, gdzie się udało odblokować karty 1GB do HD6970.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W morele nie ma Brutusa 410, jest za to SilentiumPC Pure Black BT-310 (Obudowa SilentiumPC Pure Black BT-310 w Morele.net) . Będzie lepsza od tego Cooler Mastera? Jeśli tak to mogę wziąć bo cenowo faktycznie to samo .

EDIT:

W sumie znalazłem tego Brutusa 410 w Krakowie za 145 zł, przekonaliście mnie - biorę. Uaktualniłem pierwszy post.

Edytowane przez moreno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uaktualniłem pierwszy post

Uaktualnij jeszcze raz wszystkie posty i przeczyść je ze znaczników rozmiaru i koloru czcionki.

Regulamin forum - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

IV. Punktacja systemu ostrzeżeń

/.../ nieuzasadnione formatowanie czcionki /../ - 10%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi