Skocz do zawartości
pere

Laptop dla studenta do 5.5 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Dawno się nie udzielałem na forum. Nie jestem w temacie sprzętu mobilnego toteż do Was zwrócę się z zapytaniem, ponieważ nie widzę podobnego tematu. Potrzebuję laptopa na studia. Powinien obsłużyć programy typu CAD, photoshop itd, bo wybieram się na budownictwo. Będzie do niego monitor 22-24 cale, ale to w przyszłości.

Musi to być jednostka multimedialna, bym mógł oglądać zarówno filmy w HD, jak i grać w nowsze gry, typu np assasins creed 2 lub nfs hot pursuit lub inne nowsze.

Ponadto mile widziana 17stka, ponieważ noszę okulary, więc wolę dużą matryce, dobrej jakości, by nie było problemów na słońcu. To chyba tyle. No i lapek ma starczyć na całe studia tak więc te 8-16GB ramu, dobry procek i karta muszą być. Tylko jakie? Z tym pytaniem zgłaszam się właśnie do Was.

Zastanawiam się nad tym, ale ta karta coś słabo wypada w testach..

Asus N73SV

Nie chcę by laptop wyglądał kosmicznie, tylko schludnie.

pozdrawiam i czekam na odp:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i lapek ma starczyć na całe studia tak więc te 8-16GB ramu, dobry procek i karta muszą być.

RAMu wystarczy wziąć 4GB - resztę można dokupić. Nie zmienia to jednak faktu, że za 2 latka lapek będzie raczej słaby, a grafy nie wymienisz.

http://www.x-kom.pl/szukaj/gt780

http://www.x-kom.pl/szukaj/g73*W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ma matrycę 17" chyba dziś najmocniejszą kartę graficzną Radeona 5870 i Core i7 do CAD'a powinno spokojnie wystarczyć :)

MAX FPS MSI GX740 QUAD i7 740 8GB 500G HD 5870 MAT (1618022106) - Aukcje internetowe Allegro

Przy czym uważam, że cena jest bardzo zadowalająca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i lapek ma starczyć na całe studia tak więc te 8-16GB ramu, dobry procek i karta muszą być

pere, z takimi wymaganiami to 5.5k to o wiele za mało. Tak jak ktoś wyżej wspomniał nie ma co wydawać tyle na laptopa, bo platformy mobilne mają to do siebie, że i tak za 2-3 lata taki laptop będzie po prostu słaby.

Lepiej kupić coś pośredniego i nie za bardzo duże pieniądze co obsłuży to co potrzebujesz, a w połowie studiów go sprzedasz i kupisz inny, nowy, lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony Vaio VPC F13Z1E/B za 5k kupisz

Masz full HD matycę Sony Premium z podwójnym podświetlaniem.

nagrywarkę BD , 8g ramu i solidne wykonanie.

Grafa też pociągnie gierki więc spoko.

http://www.sony.pl/product/vn-f-series/vpcf13z1e-b

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz Sony Vaio seri F [F11m1e] odradzam te laptopy....

a tobie proponuje poczekać na premiere laptopów z gragikami typu 560m/570m/580m lub odpowiedniki AMD

W tym przedziale cenowym powinnieneś coś tam dobrać

chociaż ja na twoim miejscu bardziej pomyślał bym o zwykłym kompie [za tą kwote] z uwagi na to że na dłużej wystarczy

A co do laptopa to możesz być pewny że przez studia [5 lat zakładając] on ci niewystarczy, w pewnym momencie będzie za słaby po prostu... a różnie przy lapach jest też z żywotnością...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz Sony Vaio seri F [F11m1e] odradzam te laptopy....

a tobie proponuje poczekać na premiere laptopów z gragikami typu 560m/570m/580m lub odpowiedniki AMD

W tym przedziale cenowym powinnieneś coś tam dobrać

chociaż ja na twoim miejscu bardziej pomyślał bym o zwykłym kompie [za tą kwote] z uwagi na to że na dłużej wystarczy

A co do laptopa to możesz być pewny że przez studia [5 lat zakładając] on ci niewystarczy, w pewnym momencie będzie za słaby po prostu... a różnie przy lapach jest też z żywotnością...

Też mam F11ME i nie narzekam. A różnica pomiędzy ME a EB jest ogromna .

Matryca to zupełnie inna bajka .Co do samego F11 a F13 też same plusy nakozyść F13.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell Studio L702x ?

dobrze prawisz: i7-2630QM/8gb ramu/500gb dysk/ matryca FHD i 3GB NVIDIA GeForce GT 555M z 3 letnią gwarancją NBD spokojnie kupisz L702x do 5,5 tys zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam F11ME i nie narzekam. A różnica pomiędzy ME a EB jest ogromna .

Matryca to zupełnie inna bajka .Co do samego F11 a F13 też same plusy nakozyść F13.

A wiesz o tym że większa część tej serii ma wadę konstrukcyjną płyty główne i potrafi się ostro przegrzewać "palić"

jak ostatnio zadzwoniłem do SONY vaio-link [servis telefoniczne/obsługa] to cytuje "A czy klawiatura zaczęła się odkształcać?" to mnie ostro przeraziło :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz o tym że większa część tej serii ma wadę konstrukcyjną płyty główne i potrafi się ostro przegrzewać "palić"

jak ostatnio zadzwoniłem do SONY vaio-link [servis telefoniczne/obsługa] to cytuje "A czy klawiatura zaczęła się odkształcać?" to mnie ostro przeraziło :P

Wiem , ale to F11 i powiadomienie dostałem od Sony o takiej wadzie i nowy bios , ale nic się nie przegrzewa mimo że czasem dam mu popalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może miałeś szczęście i trafiłeś na partie bez wady...

Ja niestety trafiłem na tą z wadą

i z podstawką [2 x 140mm wentyle] potrafię mieć 75 C w lekkim stresie a jak go zamulę to 80+

Ja w stresie ma 100% mam max 65 C bez żadnej podstawki. - fakt wentyle wyją.

Podczas normalnej pracy 40-45 C. A lapek nie był nigdy czyszczoony a ma 1,5 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój też niebył... i też ma 1.5 roku

musze go wysłać na gwarancje by usunęli przyczynę [wymienią płytę z tego co mi wiadomo]

ale narazie niemam jak zbytnio bo moja stacjonarka odmówiła współpracy... niedługo kupuje sobie kompa więc będę mógł odesłać go na gwara wkońcu

A co do konkretów tego tematu

@Pere

jeśli chcesz coś kupować teraz... to patrz na lapy z I7 2xxx i grafą 460m/5870

Jeśli natomias możesz troche poczekać to możesz poczekać do lapków z 560m/570m/580m lub odpowiedników od AMD [niewiem jakie to będą/są]

chyba że naprawde możesz poczekać to poczekaj do konca roku kiedy to ukazą się [powinny przynajmniej od AMD, od Nvidi może] grafy w technoloki 28 nm [będą dużo wydajniejsze od obecnych]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi