pere Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Cześć. Dawno się nie udzielałem na forum. Nie jestem w temacie sprzętu mobilnego toteż do Was zwrócę się z zapytaniem, ponieważ nie widzę podobnego tematu. Potrzebuję laptopa na studia. Powinien obsłużyć programy typu CAD, photoshop itd, bo wybieram się na budownictwo. Będzie do niego monitor 22-24 cale, ale to w przyszłości. Musi to być jednostka multimedialna, bym mógł oglądać zarówno filmy w HD, jak i grać w nowsze gry, typu np assasins creed 2 lub nfs hot pursuit lub inne nowsze. Ponadto mile widziana 17stka, ponieważ noszę okulary, więc wolę dużą matryce, dobrej jakości, by nie było problemów na słońcu. To chyba tyle. No i lapek ma starczyć na całe studia tak więc te 8-16GB ramu, dobry procek i karta muszą być. Tylko jakie? Z tym pytaniem zgłaszam się właśnie do Was. Zastanawiam się nad tym, ale ta karta coś słabo wypada w testach.. Asus N73SV Nie chcę by laptop wyglądał kosmicznie, tylko schludnie. pozdrawiam i czekam na odp:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Dell Studio L702x ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 No i lapek ma starczyć na całe studia tak więc te 8-16GB ramu, dobry procek i karta muszą być.RAMu wystarczy wziąć 4GB - resztę można dokupić. Nie zmienia to jednak faktu, że za 2 latka lapek będzie raczej słaby, a grafy nie wymienisz. http://www.x-kom.pl/szukaj/gt780 http://www.x-kom.pl/szukaj/g73*W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczy1217 Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Ten ma matrycę 17" chyba dziś najmocniejszą kartę graficzną Radeona 5870 i Core i7 do CAD'a powinno spokojnie wystarczyć :) MAX FPS MSI GX740 QUAD i7 740 8GB 500G HD 5870 MAT (1618022106) - Aukcje internetowe Allegro Przy czym uważam, że cena jest bardzo zadowalająca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakalowski Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 No i lapek ma starczyć na całe studia tak więc te 8-16GB ramu, dobry procek i karta muszą być pere, z takimi wymaganiami to 5.5k to o wiele za mało. Tak jak ktoś wyżej wspomniał nie ma co wydawać tyle na laptopa, bo platformy mobilne mają to do siebie, że i tak za 2-3 lata taki laptop będzie po prostu słaby. Lepiej kupić coś pośredniego i nie za bardzo duże pieniądze co obsłuży to co potrzebujesz, a w połowie studiów go sprzedasz i kupisz inny, nowy, lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) Sony Vaio VPC F13Z1E/B za 5k kupisz Masz full HD matycę Sony Premium z podwójnym podświetlaniem. nagrywarkę BD , 8g ramu i solidne wykonanie. Grafa też pociągnie gierki więc spoko. http://www.sony.pl/product/vn-f-series/vpcf13z1e-b Edytowane 29 Czerwca 2011 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Jako posiadacz Sony Vaio seri F [F11m1e] odradzam te laptopy.... a tobie proponuje poczekać na premiere laptopów z gragikami typu 560m/570m/580m lub odpowiedniki AMD W tym przedziale cenowym powinnieneś coś tam dobrać chociaż ja na twoim miejscu bardziej pomyślał bym o zwykłym kompie [za tą kwote] z uwagi na to że na dłużej wystarczy A co do laptopa to możesz być pewny że przez studia [5 lat zakładając] on ci niewystarczy, w pewnym momencie będzie za słaby po prostu... a różnie przy lapach jest też z żywotnością... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Jako posiadacz Sony Vaio seri F [F11m1e] odradzam te laptopy.... a tobie proponuje poczekać na premiere laptopów z gragikami typu 560m/570m/580m lub odpowiedniki AMD W tym przedziale cenowym powinnieneś coś tam dobrać chociaż ja na twoim miejscu bardziej pomyślał bym o zwykłym kompie [za tą kwote] z uwagi na to że na dłużej wystarczy A co do laptopa to możesz być pewny że przez studia [5 lat zakładając] on ci niewystarczy, w pewnym momencie będzie za słaby po prostu... a różnie przy lapach jest też z żywotnością... Też mam F11ME i nie narzekam. A różnica pomiędzy ME a EB jest ogromna . Matryca to zupełnie inna bajka .Co do samego F11 a F13 też same plusy nakozyść F13. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Dell Studio L702x ? dobrze prawisz: i7-2630QM/8gb ramu/500gb dysk/ matryca FHD i 3GB NVIDIA GeForce GT 555M z 3 letnią gwarancją NBD spokojnie kupisz L702x do 5,5 tys zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Też mam F11ME i nie narzekam. A różnica pomiędzy ME a EB jest ogromna . Matryca to zupełnie inna bajka .Co do samego F11 a F13 też same plusy nakozyść F13. A wiesz o tym że większa część tej serii ma wadę konstrukcyjną płyty główne i potrafi się ostro przegrzewać "palić" jak ostatnio zadzwoniłem do SONY vaio-link [servis telefoniczne/obsługa] to cytuje "A czy klawiatura zaczęła się odkształcać?" to mnie ostro przeraziło :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 A wiesz o tym że większa część tej serii ma wadę konstrukcyjną płyty główne i potrafi się ostro przegrzewać "palić" jak ostatnio zadzwoniłem do SONY vaio-link [servis telefoniczne/obsługa] to cytuje "A czy klawiatura zaczęła się odkształcać?" to mnie ostro przeraziło :P Wiem , ale to F11 i powiadomienie dostałem od Sony o takiej wadzie i nowy bios , ale nic się nie przegrzewa mimo że czasem dam mu popalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Może miałeś szczęście i trafiłeś na partie bez wady... Ja niestety trafiłem na tą z wadą i z podstawką [2 x 140mm wentyle] potrafię mieć 75 C w lekkim stresie a jak go zamulę to 80+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Może miałeś szczęście i trafiłeś na partie bez wady... Ja niestety trafiłem na tą z wadą i z podstawką [2 x 140mm wentyle] potrafię mieć 75 C w lekkim stresie a jak go zamulę to 80+ Ja w stresie ma 100% mam max 65 C bez żadnej podstawki. - fakt wentyle wyją. Podczas normalnej pracy 40-45 C. A lapek nie był nigdy czyszczoony a ma 1,5 roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 mój też niebył... i też ma 1.5 roku musze go wysłać na gwarancje by usunęli przyczynę [wymienią płytę z tego co mi wiadomo] ale narazie niemam jak zbytnio bo moja stacjonarka odmówiła współpracy... niedługo kupuje sobie kompa więc będę mógł odesłać go na gwara wkońcu A co do konkretów tego tematu @Pere jeśli chcesz coś kupować teraz... to patrz na lapy z I7 2xxx i grafą 460m/5870 Jeśli natomias możesz troche poczekać to możesz poczekać do lapków z 560m/570m/580m lub odpowiedników od AMD [niewiem jakie to będą/są] chyba że naprawde możesz poczekać to poczekaj do konca roku kiedy to ukazą się [powinny przynajmniej od AMD, od Nvidi może] grafy w technoloki 28 nm [będą dużo wydajniejsze od obecnych] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...