Skocz do zawartości
Ramirezz

Dobranie kilku rzeczy do zestawu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem nowy na forum więc witam wszystkich.

Postanowiłem założyć ten temat w celu uzyskania odpowiedzi na kilka męczących mnie pytań i wątpliwości w wyborze mojej karty graficznej, jak i kilku innych spraw.

Zanim jednak zacznę pokażę moją aktualną konfigurację kompa.

Płyta główna: ASUS P5LD2-VM

Procesor: Intel® Core2 CPU 6300 @1.86GHz (2 CPUs), ~1.9GHz

Karta graficzna: PowerColor Radeon HD4870 512MB GDDR5

Zasilacz: Tagan U33II Series 600W

Pamięć: 2GB

Jakieś dwa dni temu postanowiłem zakupić całkowicie nowe podzespoły dla mojego "złomka" na którym nowy Wiedźmin chodzi na minimalnych ustawieniach.

O to co udało mi się złożyć po kilku godzinach szukania w necie i pytania o radę na różnych forach. Dodam, że komputer ma być przeznaczony do gier.

O to co już zamówiłem:

Procesor: Sandy Bridge Intel Core i5-2500K 4x 3,3GHz - 725,00 zł (miałem brać i7-2600K ale doradzono mi, że nie odczuje dużej różnicy między i7-2600K i że i5-2500K ma większe możliwości podkręcania)

Płyta główna: ASUS P8P67 rev 3.0 SATA III USB 3.0 - 539,00 zł

Pamięć RAM: GoodRAM 2x 4GB CL9 1333MHz DDR3 DualChannel - 298,00 zł

Cooler: SCYTHE Mugen 2 rev.B - 159,99 zł

Obudowa: NZXT TEMPEST EVO - 360 zł

Razem: 2081,99 zł + przesyłki czego nie wliczam (up to 100PLN)

Zasilacz, dysk oraz napęd biorę ze starego kompa. Dysk to Samsung 1TB niedawno kupiony. Zastanawiałem się czy nie kupić dysku SSD specjalnie na system ale o tym później.

Dobra to teraz mogę przejść do właściwej części tego tematu...

Została mi grafika do wyboru. Długo szukałem, pytałem itd. i najlepszą opcją wydawało się HD6950 2GB którego przerobiłbym na HD6970 i tu jest tego typu problem:

Chciałem kupić wersję od producenta ASUS która posiada chłodzenie DirectCU II. Inne karty mnie nie zadowalały gdyż wolałem kartę z tym właśnie chłodzeniem które jest cichsze i wydajniejsze od chłodzenia które oferują referencyjne karty. Problem w tym, że owe karty z tym akurat chłodzeniem występują w wersji 1GB, a ja chciałem 2GB (bo różnica w cenie niezauważalna, a 1GB lepsze od 2 nie?). I tu pojawia się kilka pytań do Was...

1) Czy opłaca się inwestować w tego HD6950 1GB z tym chłodzeniem czy lepiej kupić tego HD6970 i nie martwić się o modowanie itd. (wiem... różnica w cenie 300PLN ale jestem skłonny wydać tą kasę i mieć już to z głowy)

Co o tym myślicie? Olać HD6950 i kupić tego HD6970?

To jest ten HD6970 o którym myślę...

ASUS Radeon HD6970 2048MB DDR5 256bit DirectCU II (1623546376) - Aukcje internetowe Allegro

Jest jeszcze inny wariant... dopłacić trochę kasy i wziąć GTX'a 580 też z tym chłodzeniem.

ASUS GeForce GTX 580 1536MB (782/4008) DirectCU II (1601304022) - Aukcje internetowe Allegro

Doradźcie proszę :)

2) Czy opłaca się kupować dysk SSD specjalnie na system i pod tą konfigurację kompa? (Windows 7 Ultimate x64) Wiem, lokacje w grach będą się szybciej wczytywały, system będzie szybszy itd. ale chodzi mi o to czy się opłaca.

3) Czy przy kupnie nowego procka od Intela dodają pastę termoprzewodzącą?

4) Dajcie jakieś rady odnośnie tego czy byście coś dokupili do tego kompa czy to wystarczy oraz o tym czy podkręcać procesor/kartę graficzną (której jeszcze nie wybrałem) oraz czy ten cooler i mój zasilacz to uciągnie... Dodam, że w obudowie mam 6 dodatkowych wentylatorów.

Pozdrawiam,

Ramirezz

Edytowane przez Ramirezz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym radził GTX570, do GTX580 nie ma sensu dopłacać, a to lepszy wybór niż HD6970.

ad 3: Na BOXowym chłodzeniu jest, ale osobno nie.

Ad 1.

A jakieś argumenty dlaczego lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> GTX 570 niż HD6970? Chciałbym na czymś oprzeć tą decyzję. W końcu sporo kasy w to inwestuję :)

Ad 3.

Nie bardzo rozumiem co to znaczy. Kupiłem tutaj...

Sandy Bridge Intel Core i5-2500K s1155 BlackOC BOX (1613612879) - Aukcje internetowe Allegro

W ogóle przy montowaniu nowego procka ta pasta jest potrzebna? Jestem zielony w tym :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta będzie nałożona na czymś takim.

Z Mugenem będzie jakaś pasta, ale chyba niezbyt dobra.

Kup wszystko w 1 dobrym sklepie jeśli części są dostępne zamiast płacić kilka razy za przesyłki.

test past termoprzewodzacych

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1.

A jakieś argumenty dlaczego lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> GTX 570 niż HD6970? Chciałbym na czymś oprzeć tą decyzję. W końcu sporo kasy w to inwestuję :)

Ad 3.

Nie bardzo rozumiem co to znaczy. Kupiłem tutaj...

Sandy Bridge Intel Core i5-2500K s1155 BlackOC BOX (1613612879) - Aukcje internetowe Allegro

W ogóle przy montowaniu nowego procka ta pasta jest potrzebna? Jestem zielony w tym :P

GTX570 jest wydajniejsza i tańsza, więc ma lepszy stosunek wydajności do ceny (w porównaniu do HD6970). GTX580 jest niewiele mocniejsza od GTX570, a kosztuję dużo więcej, przez co ma gorszy stosunek ceny do wydajności.

BOXowe chłodzenie czyli to które jest dodawane do procesora (chłodzenie Intela) i na nim jest nałożona pasta termoprzewodząca.

Przy Mugenie masz pastę w komplecie, ale zawsze lepiej kupić lepszą (szczególnie jak będziesz podkręcał procesor, czy to teraz, czy później).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jaką pastę byście mi polecili? I w ogóle moglibyście mi przybliżyć proces instalacji procesora na płycie głównej?

Gdzie nałożyć tą pastę i ile jej dać?

Czy trzeba tą pastę wymieniać?

edit

Jeszcze to czym się martwię odnośnie obudowy... 6 wentylatorów :P ile z nich tak właściwie używać?

Myślałem nad zakupem Scythe Kaze Master Pro do kontrolowania obrotów. Co sądzicie?

Edytowane przez Ramirezz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montaż procesora.

Jeżeli są wentylatory i nie przeszkadza Ci generowany przez nie hałas, to używaj wszystkich, zawsze lepiej, gdy obudowa jest dobrze wentylowana. Tylko zobacz czy jakieś nie kolidują np. z wentylatorem na chłodzeniu procesora, żeby nie "odbierały" sobie powietrza itp.

#EDIT

Co do kontrolerów obrotów, jest to przydatna rzecz przy większej liczbie wentylatorów. Nie wiem jak konkretnie spisuje się ten model.

PS. Szkoda, że już zamówiłeś płytę główną, ASRock P67 Extreme4 byłby lepszym wyborem i przy okazji ma 6 wejść na wentylatory (licząc ten na chłodzeniu procesora, mógłbyś 5 wentylatorów podłączyć z obudowy, bez dodatkowego kontrolera).

#EDIT2

Ja mam 3 wentylatory wolnoobrotowe podłączone do jednego gniazda na płycie głównej, ale, żeby to zrobić bez ryzyka, trzeba wiedzieć jaka jest obciążalność gniazda na płycie głównej, aby nie przekroczyć.

Szkoda mi było pieniędzy na regulatory obrotów, skoro mam taką opcję na płycie głównej.

Edytowane przez Cons
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na temat Scythe Kaze Master Pro? Przyda się?

EDIT

@up

W takim razie chyba sobie taki kontroler sprawię... :P Przyda się - fajna rzecz. Co do płyty to miałem do wyboru też tą o której piszesz ale wybrałem akurat tego ASUS'a.

Edytowane przez Ramirezz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję kupno lepiej wyposażonego i bezproblemowego P67 Extreme4 a nie P8P67 który ma problemy z OC (wyświetla błąd OC nawet gdy go nie było, na PCLabie dwa przypadki takiego błędu przy pierwszym uruchomieniu komputera :lol2: ) i bootowaniem (znowuż na PCLabie gość miał rekord - 30 razy by zbootować poprawnie system..).

Zamiast wielkiego, ciężkiego i głośnawego Mugena proponuję Grand Kama Cross - nie grzeje sekcji zasilania, nie grzeje RAMu a nawet chłodzi, jest cichszy, wydajniejszy, mniejszy, lżejszy, ma kontroler obrotów itp itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty oraz chłodzenia na procka to już za późno. Wszystko mam kupione. Na pewno to co kupuje jest lepsze od tego co miałem więc będę zadowolony. Nie jestem takim typem człowieka który musi mieć wszytko na 100% :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem ASUS Radeon HD6970 2048MB DDR5 256bit z chłodzeniem DirectCU II, pastę ARCTIC SILVER 5 3,5g oraz kontroler obrotów SCYTHE Kaze Master Pro 5,25 :)

Ok, dzięki wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Ramirezz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi