Skocz do zawartości
wkexe

CPU a wydajność karty graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem wymienić trochę bebechów z moim PC-cie. Obecna konfiguracja to:

C2D E6750@3,4Ghz obecnie, lecz bez problemu 3,7Ghz 24/7.

Abit IP35

2xGeil Dragon 5-5-5-18

Gainward GeForce 9800GT 512Mb

Raid: 2xSeagate ST320

Tagan 550W

Powoli wymieniam komponenty kompa, na pierwszy ogień idzie właśnie grafika, za miesiąc będzie nowy monitor 24 fullhd. W perspektywie miesięcy będzie zmiana cpu, mobo i ramu. Na razie czekam na premiery i spadek cen :P.

Obecnie na oku mam 6950@6970 lub 560ti i właściwie tylko te dwie karty rozpatruje. Radek droższy ale jakoś mi tak bardziej podchodzi :P no i po modzie bije 560ti o wiele.

To co mnie nurtuje to jak się będzie skalowała ta karta z moim procem, tj. zapewne "coś" z wydajności mi obetnie, bo jasne jest, że mój proc nie nadąży za tą kartą. Zastanawiam się ile. Czy ktokolwiek ma jakieś linki do testów jak się skalują obecne karty graficzne ze starszym procem, wszak wiele osób jeszcze śmiga na kręconych C2D lub Quadach. Stąd zastanawiam się jak to wygląda. Jakby się okazało, że spadek to np. 5% to odpuścił bym sobie upgrade reszty (mój proc na razie starcza mi w 100% do tego co robie, jedynie gry kuleją od grafiki). Udało mi się znaleźć kilka takich artów, ale albo były do starszych kart typu radek 4xxx lub były one do obecnych kart ale proc 4 rdzenie. Nie udało mi się znaleźć natomiast jakich C2D i coś nowszego. Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc może ktoś śmiga na takim secie i może podać przykładowe wyniki fps z kilku gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co mnie nurtuje to jak się będzie skalowała ta karta z moim procem, tj. zapewne "coś" z wydajności mi obetnie, bo jasne jest, że mój proc nie nadąży za tą kartą. Zastanawiam się ile.

Zrób test w wysokiej rozdzielczości z włączonym AAx8 i AFx16 na obecnej karcie i porównaj z nową - idę o zakład że na nowszej będzie szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowej karty jeszcze nie mam. Będę kupował w tym tygodniu. Szukam teraz porównania GF 295 do obecnej generacji kart, znalazłem artykuł w którym porównywali wyniki z GF 295 do i7, quadów i C2D i wynika z nich, że w rodziałce FullHD różnica jest o 2-3 klatki różnicy między C2D 3,6ghz a i7 na 3,6ghz, jedynie Farcry 2 odskoczył o 20fpsów, więc karta 295 nie zapcha proca, teraz szukam jak się ma 295 do kart teraz :). Z wyników testów można wywnioskować, że mój C2D na 3,6ghz obskoczył by coś wydajniejszego niż 295.

---------------------------

Ok znalazłem porównanie 295 do 480gtx i wynika, że mniej więcej jest to, to samo :) w zależności od gry ten albo tamten. Zaś 480gtx jest troszkę szybszy od 6950 a wolniejszy od 6970. Więc 560ti bez problemu zadziała na 100% u mnie, zaś 6950@6970 będzie troszkę się dusił :P.

No i psikus się okazał :). Sprawdzałem moją zasiłkę i okazało się, że to Tagan 500W a nie 550 jak myślałem...TG500-U35, czy to uciągnie tę kartę w moim configu? Dodatkowo ma on wyjście tylko 2x6, ale jak rozumiem 6950 ma 2x6 pin tak?

Edytowane przez wkexe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi