Skocz do zawartości
Arlathil

Router TP-Link źle przydziela DHCP

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek przywitam się gdyż jestem tu nowy.

Mam w sieci router TP-LINK, na łączu DSL.

W ustawieniach jest wszystko ok, zakres DHCP to 192.168.0.100 - 192.168.0.250

Mój komputer łączy się bez problemu z netem ale co jakiś czas występują problemy u innych użytkowników sieci.

Pomimo że mają ustawione automatyczne uzyskiwanie DHCP to i tak od czasu do czasu wskakuje im adres z puli 192.168.1.xxx

Na dodatek, nie dzieje się to tylko po kablu ale również i przez WiFi. Dostaję komunikat że połączono z siecią ale ze złym adresem i nie ma internetu.

Podejrzewałem, że ktoś do sieci wpiął inny router, ale skoro po WiFi też są problemy to już chyba wyklucza się tą ewentualność.

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem ?

Pozdrawiam

Edytowane przez Arlathil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przydzieli adres IP ze złej puli to wpisz ipconfig /all i sprawdz adres serwera DHCP.

Najprawdopodobniej ktoś ma własny router w sieci z uruchomioną usługą DHCP.

PO tym jak uzyskasz adres IP złego serwera DHCP, ściagnij program NMAP aby ustalić czy to jakiś komp, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przydzieli adres IP ze złej puli to wpisz ipconfig /all i sprawdz adres serwera DHCP.

Najprawdopodobniej ktoś ma własny router w sieci z uruchomioną usługą DHCP.

PO tym jak uzyskasz adres IP złego serwera DHCP, ściagnij program NMAP aby ustalić czy to jakiś komp, etc.

Zrobiłem jak opisałeś, wykryłem router, inny niż mój, więc sprawa jasna. Jest jakaś możliwość programowego wypięcia go z sieci czy muszę znaleźć w bloku ludka co go ma ?

Edytowane przez Arlathil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja sieć? Jak tak to po prostu ustaw hasło na routerze do wifi~ albo dodaj do wykluczonych jego adres MAC (powinieneś znaleźć w podłączonych urzadzeniach albo za pomocą angryip)

Edytowane przez bierek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja sieć? Jak tak to po prostu ustaw hasło na routerze do wifi~ albo dodaj do wykluczonych jego adres MAC (powinieneś znaleźć w podłączonych urzadzeniach albo za pomocą angryip)

dzieki, mam adres mac, sprawdze czy sie da sie na routerze zablokowac go jakos,

dzieki jeszcze raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi