Arlathil Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Na początek przywitam się gdyż jestem tu nowy. Mam w sieci router TP-LINK, na łączu DSL. W ustawieniach jest wszystko ok, zakres DHCP to 192.168.0.100 - 192.168.0.250 Mój komputer łączy się bez problemu z netem ale co jakiś czas występują problemy u innych użytkowników sieci. Pomimo że mają ustawione automatyczne uzyskiwanie DHCP to i tak od czasu do czasu wskakuje im adres z puli 192.168.1.xxx Na dodatek, nie dzieje się to tylko po kablu ale również i przez WiFi. Dostaję komunikat że połączono z siecią ale ze złym adresem i nie ma internetu. Podejrzewałem, że ktoś do sieci wpiął inny router, ale skoro po WiFi też są problemy to już chyba wyklucza się tą ewentualność. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem ? Pozdrawiam Edytowane 22 Maja 2011 przez Arlathil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bierek Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Jak przydzieli adres IP ze złej puli to wpisz ipconfig /all i sprawdz adres serwera DHCP. Najprawdopodobniej ktoś ma własny router w sieci z uruchomioną usługą DHCP. PO tym jak uzyskasz adres IP złego serwera DHCP, ściagnij program NMAP aby ustalić czy to jakiś komp, etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arlathil Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Jak przydzieli adres IP ze złej puli to wpisz ipconfig /all i sprawdz adres serwera DHCP. Najprawdopodobniej ktoś ma własny router w sieci z uruchomioną usługą DHCP. PO tym jak uzyskasz adres IP złego serwera DHCP, ściagnij program NMAP aby ustalić czy to jakiś komp, etc. Zrobiłem jak opisałeś, wykryłem router, inny niż mój, więc sprawa jasna. Jest jakaś możliwość programowego wypięcia go z sieci czy muszę znaleźć w bloku ludka co go ma ? Edytowane 22 Maja 2011 przez Arlathil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bierek Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) Twoja sieć? Jak tak to po prostu ustaw hasło na routerze do wifi~ albo dodaj do wykluczonych jego adres MAC (powinieneś znaleźć w podłączonych urzadzeniach albo za pomocą angryip) Edytowane 23 Maja 2011 przez bierek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arlathil Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2011 Twoja sieć? Jak tak to po prostu ustaw hasło na routerze do wifi~ albo dodaj do wykluczonych jego adres MAC (powinieneś znaleźć w podłączonych urzadzeniach albo za pomocą angryip) dzieki, mam adres mac, sprawdze czy sie da sie na routerze zablokowac go jakos, dzieki jeszcze raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...