smiglo83 Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Witam. Trafiła mi sie okazja taniego zakupu Radeona Hd5850 1 Gb od Shappira, tego w wersji Xtreme. W tej chwili posiadam HD 5770 1 Gb od Asusa. Moja pierwsza myśl super bede miał mocarną grafę to każda gra mi pójdzie przynajmniej na wysokich. Jednak po chwili zastanowiłem się czy aby mój proc trochę jednak nie podetnie skrzydeł temu radkowi. Czy Core i3 puszczony na 3.8 Ghz z włączonym HT nie będzie za bardzo podcinał mu skrzydeł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) W grach wykorzystujących wiele rdzeni procesor może w niektórych momentach powodować jakieś przycięcia, ale z drugiej strony uważam, że i tak lepiej mieć kartę trochę zbyt mocną niż zbyt słabą w stosunku do procesora. A czemu tylko 3,8GHz? Jeśli to wynik na boxie, to może czas pomyśleć o kupnie chłodzenia do 100 zł i osiągnięcia 4-4,2GHz? Inna kwestia czy to aby na pewno jest okazja - karta może być tania, ale z drugiej strony HD5770 będzie trzeba sprzedać jeszcze taniej.... Edytowane 22 Maja 2011 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Właśnie ten wynik to na boxie. Chłodzenie już mam upatrzone Zalman Performa. A odnośnie zakupu karty to byłaby wymiana z dopłatą ok 150 zł. Opłacalne to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Zalman Performa jest całkiem OK. Dopłata też sensowna. Czyli skoro zamierzasz wymienić chłodzenie i podkręcić trochę procesor, a i dopłata do karty jest faktycznie rozsądna, to mogę napisać, żebyś się przesiadał na HD5850 :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 No i to rozumiem. Dziekuję za poradę osoby jak najbardziej kompetentnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...