Zajdzik Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) Witam Chciałem sobie kupić nową grafikę by pograć w Wiedźmina 2 a x1950 pro to zdecydowanie za słaba grafa raczej. Zastanawiałem się nad GeForce GTX 460 768MB ale wyczytałem że są problemy przy c2d z wydajnością więc stwierdziłem że Radeon HD5770 1GB chyba będzie lepszym rozwiązaniem. Zastanawiam się też czy nie lepiej sprzedać mojego procka i kupić q6600 i wtedy tego gtx'a ale przed chwilą wyczytałem, że starsze płyty nie obsługują nowych grafik i nie za bardzo wiem czy moja obsłuży jakąkolwiek z tych grafik? Doradźcie co lepiej zrobić. Dodam że chwilowo wymiana całej platformy nie jest opcją. Pozdrawiam Edytowane 23 Maja 2011 przez Zajdzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2011 Jeśli masz windowsa xp to nic nie stoi na przeszkodzie by łączyć 2 rdzeniowy procesor z geforcem. Problem ten polega na zbyt dużym obciążeniu procesora przez sterowniki nvidii w systemach windows7 i vista. O płytę główną nie ma co się martwić. Szkoda że nie wymieniałeś karty kilka tygodni temu gdy na rynku były jeszcze hd5830 w bardzo atrakcyjnej cenie. Gtx 460 768mb będzie wydajniejszy od hd5770. Jeśli chcesz nadwyrężyć sporo budżet możesz pokusić się o kupienie q66000 G0 + Hd5850 (na allegro za ok 500zł), taka konfiguracja starczyłaby Ci spokojnie na kolejne lata. Jeśli nie chcesz kupować procesora to na allegro jest wiele ciekawych ofert hd5770 za ok 350zł- będzie on moim zdaniem najlepiej uzupełniał się z twoim procesorem. Pamiętaj także by nie zdziwić się że widzmin mimo wymiany karty graficznej dalej będzie słabo działał- jest to niestety wina producenta ponieważ niezależnie od ustawień graficznych gpu nie jest wykorzystywane w 100%- trzeba czekać na patche. Mimo to redeony na razie wypadają lepiej od geforca w tej grze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2011 no niestety albo stety mam windows 7 a co za tym idzie z geforce lipa chyba ze właśnie wymienię też procek. i się zastanawiam jak duża różnica by była pomiędzy moim c2d i hd5770 a ewentualnym q6600 i tym gtx. to że wiedźmin będzie chodził średnio to wiem ale będzie chodził chociaż na średnich detalach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) Jeśli podkręcisz ewentualnego Q6600 na ~3,6ghz to odczujesz różnice. Coraz więcej gier i aplikacji wykorzystuje 4 rdzenie. Ale pomyśl też nad tym czy nie lepiej kupić teraz najtańszego hd5770 za niecałe 350zł i nie kombinować, a w międzyczasie zbierać pieniądze na nową platformę. Możesz też kupić hd4850 za ok 200zł który po oc będzie miał wydajność hd5770. Edytowane 23 Maja 2011 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) no niestety albo stety mam windows 7 a co za tym idzie z geforce lipa chyba ze właśnie wymienię też procek. i się zastanawiam jak duża różnica by była pomiędzy moim c2d i hd5770 a ewentualnym q6600 i tym gtx. to że wiedźmin będzie chodził średnio to wiem ale będzie chodził chociaż na średnich detalach Aktualnie wydajność Wiedźminie 2 jest bardzo zależna od procesora (ponieważ nie wykorzystuje go w 100%). Ja na swoim sprzęcie gram w 1280x1024 przy wszystkim na max (z wyłączonym uberpróbkowaniem) i mam ok. 40 klatek, więc przy Q6600 i GTX460 powinno być podobnie. Porównanie Q6600 vs 2500K Edytowane 23 Maja 2011 przez Cons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danello Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2011 A tak się wtrącę w rozmowę Czy ta karta by byla dobra? Sapphire Technology Radeon HD6750 1GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 ja celuje w rozdzielczość 1680x1050 ewentualnie coś mniejszego z 16x10 ale wolał bym zostać w natywnej rozdzielczości monitora. czy w takiej to niestety nie pójdzie wiedźmin? przez najbliższy rok na pewno nie wymienię całej platformy a co za tym idzie chyba jednak q6600 + gtx 460 będzie najlepszym wyborem by jednak jakoś sensownie sobie pograć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 Rozdzielczość prawie 35% większa od mojej, więc myślę, że nieduże zmniejszenie detali (np. AA) i będzie dobrze chodziło. Tylko aktualnie i tak będzie Ci się wyświetlał obraz 16:9 (czyli czarne paski u góry i na dole). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 a co powiecie na SAPPHIRE HD5830 Xtreme 1GB GDDR5 za 399? do tego przesyłka i wyjdzie mniej więcej podobnie co najtańszy gtx 460? jak ten radek ma się wydajnościowo do tego geforce'a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 a co powiecie na SAPPHIRE HD5830 Xtreme 1GB GDDR5 za 399? do tego przesyłka i wyjdzie mniej więcej podobnie co najtańszy gtx 460? jak ten radek ma się wydajnościowo do tego geforce'a? Podobnie, niewiele słabszy jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 radek minimalnie słabszy od geforsa, co do kupna grafy to stary nie ma sie co zastanawiać, przecież przy twojej starej to różnica będzie masakryczna :wink: jak będziesz miał czekać na "wydajność jutra" to lepiej kupić teraz choć grafę i cieszyć się lepszą wydajnością i nie sądzę że intel na 3,7 jakoś strasznie ci tę grafę spowolni w porównaniu do 1950pro :) ponadto twoja sześciofazowa płytka spokojnie obsłuży intele czterordzeniowe zarówno w technologii 65nm jak i 45nm więc bez obaw przyszłościowo możesz tam coś zmienić, tylko wtedy miej baczenie na zasilacz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 to jak brać gtx czy tego radka? co wy byście wzięli? radek minimalnie słabszy ale nie ma problemów z sterami przy dwóch rdzeniach przynajmniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Ten tani GTX 460 (PAILT) podobno jest głośny, więc lepiej bierz radeona, nie będzie też problemu z C2D. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 bieri radka, w sąsiednim temacie już o dżiforsie pisali że suszara :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 (edytowane) ok, wielkie dzięki, to zamawiam, radeona o i na koniec jeszcze miła niespodzianka, 20zł w kieszenie - grafa dostępna u mnie w mieście :) Edytowane 1 Czerwca 2011 przez Zajdzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 to grafa u mnie. nie miałem co prawda czasu dłużej zagrać ale odpaliłem na chwilkę wiedźmina na ultra w 1650x1080 (bez tego ubercośtam) i wszystko chodzi płynnie. po weekendzie sobie zagram dłużej i zobaczymy czy gdzieś dalej coś nie będzie cięło ale chwilowo jestem aż nad to zadowolony z zakupu :) dzięki za pomoc w trafnym wyborze. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...