Skocz do zawartości
pkozerski

Problem z aktualizacją biosa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stary komputer p 133 na vx-pro+ i po wsadzeniu 64mb ram widzi tylko 16, ściągłem biosa który poprawia ten błąd ale niemoge go zaktualizować w awdflash po wpisaniu nazwy i zapisie starego biosa wyskakuje "unkown flash type" próbowałem różne wersje awdflash przy jednej z 1993 doszło troche dalej pojawił sie pasek loadingu i wyskoczyło "Erase chipset fail" co to może oznaczać, ściągnołem innego biosa i to samo wyskakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uniflashem próbowałem i sie nieda od razu jak go włącze nie wykrywa typu flasha który jest obecnie i nic w nim dalej nie idzie zrobić. Jak zworką, zworką to idzie zrestartować, a nie wgrać nowego, w biosie także.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne masz na MOBO jakas zwirke co do mozliwosci kasowania/nagrywania BIOSU... Poszukaj a znajdziesz...

Dokładniej chodzi o zworkę Bios Flash Protection, czyli zworkę chroniącą przed możliwością nadpisania biosu - musisz ją ustawić na DISABLED - Ewentualnie jak pisałem taka opcja może być w samym biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak dodatkowo, to zmartwię Cię być może ale nawet aktualizacja pewnie nie pomoże bo masz kość 64 MB na układach 32x4, których twoja płyta niezaadresuje musisz szukać pamięci 16x8 (starsze pamięci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no i musi byc to pamiec 66Mhz...bo pc100 lub pc133 bedzie widziana jako 1/2 lub 1/4 ...zawsze mozesz sprobowac wlozyc 256MB :D

A dARIO co to jest za kosc 64Mb 32x4 (to jest wymiar? bo chyba nie 64=32x4....)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no i musi byc to pamiec 66Mhz...bo pc100 lub pc133 bedzie widziana jako 1/2 lub 1/4 ...zawsze mozesz sprobowac wlozyc 256MB :D 

A dARIO co to jest za kosc 64Mb 32x4 (to jest wymiar? bo chyba nie 64=32x4....)

No właśnie o tym napisałeś ;) tyle że tu nie chodzi o PC66, PC100 czy PC133 tylko to na jakich układach jest zbudowana kość. Zbieg okoliczności jest taki, że PC66 i większość PC100 to układy 16x8, a PC133 to już (16x16, 32x8 (tak tam miało być ;) i wyższe)

Dla przykładu moduł 128 MB PC133 16Mx16 to 4 takie układy, a moduł 128 MB PC133 16Mx8 to 16 układów. Do końca nie wiem co to oznacza (chodzi o sposób adresowania pamięci i przydzielania ich do banków pamięci). Z praktyki jednak wiem, że starsze płyty nie widzą poprawnie pamięci, które mają więcej niż 16M (pierwsza liczba) i więcej niż 8 (druga liczba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...