Skocz do zawartości
komandos

Modernizacja, czy nowy sprzęt i jaki? + wycena starego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie posiadam taki o to sprzęt:

Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/

Grafika: Sapphire Radeon HD4850 Toxic 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

Zailacz: Pentagram 460W Silent Force PSF-460-P12S

Ram: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition

Obudowa: Cooler Master Centurion 5 Black/Silver (bez zasilacza)

Płyta główna: MSI P45 NEO3-FR /intel P45/

Dysk twardy: Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

Seagate ST3250310AS 232GB IDE

Maxtor 6L160P0 (160GB, 7200RPM, ultra Ata (133))

Monitor: Benq FP93GP

Nagrywarka: Jakaś stara LG (nie jestem teraz w domu więc więcej na jej temat nie powiem :)

Problem polega na tym, że grając np. W split second, TDU2, NFS nowego i parę innych gier dość często pojawia mi się komunikat, że "sterownik ekranu AMD przestał odpowiadać ..." Czasami nawet całkiem się zwiesza i trzeba robić twardy reset . Próbowałem już większości rozwiązań tego problemu z netu w tym nowe stery grafy i monitora ( tu jest trochę większy problem bo nie mogłem nic do tego Benqa znaleźć). Podejrzewam, że to właśnie monitor może być niekompatybilny z windą 7 i to przez to są te kłopoty.

W związku z powyższym stwierdziłem, że może znowu nadszedł czas na ulepszenie kompa. Wyżej wymienione części zostały zakupione ponad dwa lata temu.

Tutaj potrzebna jest wasza pomoc czyli ludzi, którzy siedzą w sprzęcie komputerowym i orientują się co i jak.

Główne pytanie jest takie czy lepiej coś zmodernizować w tym sprzęcie? Czy lepiej spróbować sprzedać go w całości lub na części i sklecić sobie coś lepszego? Jeżeli tak to co i czy na kolejne 2 lata starczy? Zaznaczam, że na max detalach aż tak bardzo mi nie zależy a z kolei minimalne to też trochę przegięcie :)

Komputer wykorzystywany byłby do neta, czasami jakiś gier typu tych co wyżej wymieniłem + Cod, Pes jakieś fajne RPG lub Hack'n'slash, czasem jakaś grafika w Gimpie.

Jeżeli chodzi o cenę to chciałbym się zmieścić w 2000zł za kompa. Monitor osobno bym patrzał.

Byłbym wdzięczny gdybyście mniej więcej wycenili co z wyżej wymienionych rzeczy mógł bym sprzedać i za ile to przynajmniej część z tych 2000zł by mi się zwróciła.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modernizować można, ale bardziej opłacalne będzie po prostu kupno nowego komputera. Co do częsci ze starej konfiguracji, to najprościej będzie wejść na allegro i tam sprawdzić po ile chodzą komponenty, które aktualnie posiadasz. Co do samej konfiguracji:

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ - 390 zł

Płyta główna: Asus M4A88T-V EVO/USB3 /AMD 880G/ - 349 zł

Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 140 zł

Dysk twardy:Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 139 zł

Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD6850 OC 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP - 590 zł

Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223C SATA (black) - 90 zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) - 139 zł

Zasilacz: XFX Core 450W 120mm 80+ SLI PSU - 190 zł

Razem: 2027 zł

Większość gier na takim sprzęcie powinna Ci chodzić na maksymalnych, bądź minimum średnich detalach. Dobrze będzie również dokupić dodatkowe chłodzenie i podkręcić procesor, na tej płycie nie będzie to problemem, a to dodatkowo zwiększy wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy odrobinie szczęścia za ok. 500pln zakupisz q9450/q9550 i będziesz miał procek znacząco lepszy od Phenoma II , na tej płycie nie będziesz mieć problemów z jego OC , do tego jakaś grafika np. 6850/5850 albo coś lepszgeo np. 560Ti/6950.Wyjdzie znacznie taniej niz AM3 i wydajniej , chodź jest ten minus że nie ma perspektyw na rozbudowe a przy płycie am3+ można liczyć na buldorzery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi