wolfenpl Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2011 Wita. Planuje w ciągu 2 tygodni kupić sobie PC. Jako że moje zainteresowanie podzespołami zanikło w czasach P4 to postanowiłem się oprzeć na poradniku Miguela707. Wybrałem wstępnie jako podstawę proponowaną konfigurację do 2800zł. Modyfikując ją pod siebie (nieznacznie) i pod zasoby sklepu w jakim planuje zlecić montaż. Mianowicie w komputroniku. (Wiem że to jeden z droższych sklepów, ale mam do niego zaufanie. Więc proszę się nie rozpisywać nad tą kwestią. Więc mój zestaw prezentuje się następująco: Procesor: Intel Core i5 2500K 3,30 GHz BOX = 769,00 zł Płyta: Asrock P67 Pro3 (B3) = 469,00 zł Pamięć: GoodRam 2GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 SODIMM (2szt) = 175,80 zł Grafika: Radeon 6950 HIS 2GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) = 939,00 zł Dyski: Samsung SpinPoint F3 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ)(2szt) = 438,00 zł Napęd: Sony / NEC (Optiarc) DVD+/-RW AD-7261S LightScribe bulk black (Serial ATA) = 80,90 zł Zasilacz: OCZ Fatal1ty 550W 80+ modular SLI PSU 135mm LED = 269,00 zł Chłodzenie: Noctua NH-D14 = 299,00 zł Obudowa: Thermaltake V9 Black - bez zasilacza = 369,00 zł Razem wychodzi: 3808,70zł Myślałem nad zmianą chłodzenia na Scythe Mugen 2 Rev. B (169,90zł) co by obniżyło cenę. Bowiem chciałbym się zmieścić w tytułowych 3600zł. Ale czytałem opinie że mogą się pojawić w niektórych przypadkach problemy z prawidłowym montażem tego kolosa i czasem z możliwością montażu dodatkowego ramu. Co sądzicie o takiej zmianie? I czy macie może propozycję jakieś innej jeszcze zmiany w ww. zestawie. Zaznaczając iż ma być to towar dostępny w tym sklepie. Coś co by zmniejszyło ciut cenę całości?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2011 (edytowane) 1. Po 30-50 zł na każdej części.. Gratuluje bo naprawdę nie wiem co ma tutaj zaufanie do gadania, przecież to tylko pośrednik.. Ty u niego kupujesz, nie on to produkuje i nie on to serwisuje. Wystarczy wybrać tylko dobry sklep i problemów brak np morele.net techplanet.pl agito.pl proline.pl gral.pl itp 2. Podkręcasz w ogóle sprzęt? Jeśli nie to - i5 2400 i H67DE3 3. Modujesz grafikę do 6970? Bo w przeciwnym razie za 940 zł to jest 560 SOC no ale pewnie w kompuszrocie to koszt raczej 1040 zł.. 4. Zasilacz zmień. Mało że kable krótkie to jeszcze potrafi się wyłączyć przy wyższym obciążeniu, rozkład linii dziwaczny, kable jedne odpinane drugie nie. Jeśli chcesz modularne kable to Seasonic M12II 520W, jeśli niekoniecznie to XFX Core 550W 5. To chłodzenie to jakiś absurd chyba :P Mugen podobnie - wielki, ciężki, głośny, zakrywa RAM i sekcje zasilania co podnosi ich temperatury. Kupuj Grand Kama Cross - mniejszy, lżejszy, wydajniejszy (!), cichszy i to znacznie, chłodzi również elementy płyty i jest tani. 6. Obudowa to dziwadło. Dwa wentylatory po 230mm będą tylko hałas robić i kurz wpuszczać, zwłaszcza ten z boku. Popsuje się i szukaj sobie takiego wentylatora, nie mówie że nie ma ale o ile w 120 czy 140 masz mnóstwo świetnych wentyli to w klasie 230mm ciężko w ogóle o wentylator poprawny.. Jeden w pionie ok, ale w poziomie głośny, drugi na odwrót. Jeden cichy ale mało wydajny, drugi wydajny ale suszara. Nie trudno o lepszą obudowe i to nawet za połowe ceny.. Proponuję obejrzeć te: Bitfenix Shinobi i wersja z oknem Sharkoon Rebel 9 Pro Value Edition Sharkoon Nightfall i Sharkoon Rebel 9 Aluminum SilentiumPC Gladius GD800 i wersja z oknem SilentiumPC Pilum 400 Pure Black Sharkoon T9 Value Black i White i Red i Green Fractal Design Core 3000 CM Storm Scout SGC-2000 Xigmatek Pantheon Cubitek Tattoo Pro Bitfenix Survivor Sharkoon Scorpio 1000 Sharkoon Scorpio 2000 Cooler Master RC-690 II Advanced Fractal Design Define R3 Edytowane 25 Maja 2011 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2011 Zmień ten zestaw na coś takiego: Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ - 730 zł Płyta główna: AsRock P67 Extreme4 B3 /intel P67/ - 539 zł Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 Gaming - 169 zł Wentylator: Zalman CNPS10X Performa - 120 zł Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 - 190 zł Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 570 OC 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI - 1230 zł Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223C SATA (black) - 90 zł Obudowa: Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza) - 399 zł Zasilacz: Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze - 330 zł Razem: 3797 zł Masz tu zestaw o wiele bardziej wydajny od Twojego, a cena ta sama. Możesz podkręcić procesor, gdyż masz dobre dodatkowe chłodzenie. Częsci kupuj w tych sklepach, które podał Prolog, o Komputroniku zapomnij. Nie chodzi tu tylko o najwyższe chyba ceny na rynku, ale dodatkowo na komputery kupowane w tym sklepie zakładają plomby na obudowy, więc nie ma chyba ani jednego sensownego powodu, by tam kupować. Jeśli chcesz trochę zaoszczędzić, to obudowę możesz zmienić na SilentiumPC Gladius 800 Pure Black, a pamięci na zwykłe Goodramy 1333MHz CL9 bez radiatorków.Cena wtedy zmaleje o ~250 zł, nie tracąc przy na tym wydajności ani jakości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolfenpl Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2011 Dzięki za informację. Jutro na spokojnie popatrzę na wsze propozycje. Celem wyjaśnienia to komputronik wybrałem bo już tam kupowałem różne rzeczy i zawsze było w porządku. Który według waszych doświadczeń sklep z tych wymienionych przez Prologa złożyłby zestaw i zrobiłby to prawidłowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Który według waszych doświadczeń sklep z tych wymienionych przez Prologa złożyłby zestaw i zrobiłby to prawidłowo? Każdy z nich, jeszcze można do tej listy dodać esc.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Każdy z nich, jeszcze można do tej listy dodać esc.pl A potem kolejny będzie się żalił w temacie o oszustach że go esc przy gwarancji wydymało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...