Skocz do zawartości
mo2

Kn9 Ultra+ X2 4200+@3GHz i freeze'y

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z zawieszaniem się komputera tylko i w wyłącznie podczas oglądania filmów. Sprzęt jak w temacie, napięcie na cpu na 1.3V lub 1.325V . Pamięci goodram (z 800MHz na 533MHz) na 1.85V lub 1.90V. Pozostałe parametry to HTx3, trfc 195ms, timingi 5-5-5-15, CR-2T. Co może być przyczyną zawiesznia freeze'ów? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Furmarkiem juz sprawdzalem i jest ok. Generalnie gry chodzą bez problemów. Bez oc nie mam zawiech na filmach. Sprawdze na niższym mnozniku. Dodam, ze max temp. to 56stopni i pojawia sie ot tak czsem podczas ogladania, wystarczy wylaczyc playera na moment i temp spada do ok 42.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nowy problem. A mianowicie po wywaleniu korkow w mieszkaniu i ponownym wlaczniu komputera temp. procku zaczela wariowac. Podczas spoczynku skacze od 34 na 50, po sek. jest 39 stopni itd. Po 20 min orthosa mialem 83 stopnie. Dodam, ze radiator caly czas chlodny. Czy to wina 'oslawionego' czujnika temp. na kn9, czy moze wystarczy 'odswiezyc' paste na cpu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie TX3 tylko AC Freezer 7(HT x 3 to HyperTransport x3)i siedzi dobrze od ok 2 lat. Byc moze jest tam troche za duzo pasty (zalman) ale do dzisiaj nie mialem takich problemow. Temat folii pominmy... . Temperatury sie w tej chwili nie zmieniaja i po 8 min w orthosie mam 53 stopnie (wczesniej 82). Szczerze pisząc nie rozumiem tego komputera dzisiaj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak komputer dalej wariuje. Temp. nie skaczą już tak bardzo(w idle'u 29-40 stopni), natomiast po ok 30 min. gry głośnik systemowy zaczyna wyć i komputer się wyłącza(radiator na cpu lekko ciepły). Zmieniłem paste na cpu. Czy to może być przegrzewający sie chipset, radiatory na chpisecie dość ciepłe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz w biosie wszystkie zabezpieczenia przez przegrzaniem. Może wariuje jakiś czujnik na płycie a bios po przekroczeniu zadanej temp. U mnie na MSI K9NU & x2 3800+ też od czasu do czasu zdarzał się reset / zwiecha. Pewnego razu w programie do monitorowanie temperatur zauważyłem jakąś temp. w okolicach 100 st. C. Na bank nie było takiej temp. tylko błąd czujnika. Wyłączyłem wszystkie zabezpieczenia i alarmy termiczne w biosie. Nie wiem czy to pomogło, przeszedłem na to co mam w stopce. Na pewno nie jest to groźne jak wiesz, że na cpu jest założony radiator, komp był stabilny pod obciążeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nawet przy wyłączonych wszystkich zabezpieczeniach po 'rzekomym' przekroczeniu 100stopni na cpu płyta się automatycznie wyłącza. Bios był resetowany kilka razy. Chyba juz pora zmienic sprzęt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może aktualizacja biosu?

Bios f13 ma: Fixed CPU temperature anomaly.

Wgraj f15 (najnowszy) i zobacz co będzie.

Edit: Mój błąd, oglądałem biosy do kn9 a nie do kn9 ultra

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi