Skocz do zawartości
GOJU

Wybór zasilacza do zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Przy składaniu tego zestawu posiłkowałem się oczywiście gotowymi zestawami z forum.

Chciałbym wiedzieć czy taki zestaw jest ok i czy komponenty będą ze sobą bez problemu współpracować, bo gdzieś czytałem, że podobno ASRock i GoodRamy się gryzą, ale nie wiem ile w tym prawdy. Może też da się jakieś części wymienić na trochę lepsze w podobnej cenie? Ofc tak jak w temacie, PC do gier, max ok. 2600zł do wydania

PSU: OCz ModXStream Pro 600W

Obudowa: AEROCOOL PGS VS-9

Mobo: ASROCK P67 PRO3

CPU: i5 2500K

RAM: GoodRam DDR3 4GB (2x2GB) 1600MHz PC3-12800 CL9

GPU: MSI GeForce GTX460 1GB DDR5 256bit PCI-E (N460GTX CYCLONE 1GD5/OC)

Do tego jeszcze jakieś chłodzenie na procka, bo będę kręcił, ale nie jakoś hardkorowo, słynne ~4,6GHz mi wystarczy. Doradźcie coś sensownego w tej sprawie.

Jeszcze jedno, nie mam 100% pewności, że zdobędę pieniądze na grafikę. Jak myślicie, opłaca się złożyć na razie kompa bez grafy i dokupić ją później? Czy ta zintegrowana grafika z i5 (która chyba nie jest taka słaba) poradzi sobie z nowszymi grami na min/med ? np. z wiedźminem 2?

Edit:

Chłodzenie na razie sobie jednak odpuszczę, zawsze to stówka więcej na grafę.

Edytowane przez GOJU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to nie skorzystasz z integry na mobo z p67.

Zmień zasilacz na lepszy np. Seasonic M12-II 520W.

Goodramy wystarczą 1333 zawsze troche taniej , taktowanie praktycznie nic wydajności nie przynosi.

Chłodzenie możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Zalman Performa.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O grafie zapomnij z procka [wybrałeś płytę z chipsetem P67 a on nieobsługuje tych grafik, musiał byś mieć H67 lub przyszłościowe Z67 które będę łączyły cechy P i H]

jak będziesz kręcił procka to radze pomyśleć o jakimś chłodzeniu...

Co do grafiki to ja na twoim miejscu pomyślał bym o czym z rodziny 5xx np. Asus GTX 560 TI directCU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Pisałem o chłodzeniu, musiałeś przeoczyć.

[...]Do tego jeszcze jakieś chłodzenie na procka, bo będę kręcił, ale nie jakoś hardkorowo, słynne ~4,6GHz mi wystarczy. Doradźcie coś sensownego w tej sprawie.[..]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ten radek hd5870 jest mniej więcej w tej samej cenie co gtx460. Ale fakt, z chłodzenia mogę na razie zrezygnować, przecież nie muszę od razu kręcić do okolic 4,5GHz.

Edytowane przez GOJU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę zmieniłem zestaw:

MOBO: Asrock PRO3 B3

CPU: i5 2500k (będzie kręcony na boxowym chłodzeniu, a za jakiś czas planuję dokupić jakieś lepsze)

RAM: Goodram 2x2GB 1333 DDR3

GPU: MSI GeForce GTX 560 Ti TwinFrozr II/OC 1GB DDR5 /256bit/

OBUDOWA: Aerocool PGS Vs-9

Do tego dwa dyski SATA2 (1,5TB WD ECO + 250GB SEAGATE) i nagrywarka DVD

Czytałem, że przy obudowach z zasilaczem na dole, ludzie nieraz mają problemy ze zbyt krótkim okablowaniem zasilacza. Właśnie taki typ obudowy wybrałem i nie jestem pewien co kupić.

Myślę nad XFX Core 550W za 250zł w komputroniku i zastanawia mnie czy ten zasilacz spokojnie da radę z takim kompem i czy ma wystarczająco długie kable do tej obudowy.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Edytowane przez GOJU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi