Misio-Jedi Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Witam. Jestem w posiadaniu niespełna 3-letniego komputera z Core2Duo i płytą Asus P5Q. Swojego czasu przesiadłem się na ten komputer z maszyny wyposażonej w Pentium 4 3GHz z HT na płycie Asus P4P800 i muszę przyznać że poczułem różnicę. Meje pytanie: co musiałbym kupić teraz, żeby poczuć taki sam przyrost mocy w stosunku do C2D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Coś co będzie za kilka lat , bo pentium 4 to była padaka jakich mało. Powinieneś odczuć spory wzrost przy kupnie i5-2500k i AsRocka Extreme4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Tak też myślałem że padną nazwy Core i 2500K oraz Asrock Extreme4. Najśmieszniejsze jest to (albo najsmutniejsze) że za Pentium 4 Northwood 3GHz dałem wówczas 700PLN, a za to Core2Duo E7200 nie całe 400PLN. Powiedziałem sobie że więcej nie dam się Intelowi naciągnąć na procesor za 700PLN, ale ten Core i5 kosztuje nawet ponad 700PLN... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Zawsze możesz zmienić na AMD Phenoma II 955 i jakąś płyte (np. Asus M4A77T), więcej jak 700 raczej nie wydasz na nie. Edytowane 22 Maja 2011 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 A co robisz na komputerze? Bo w większości zastosowań to polepszenie warunków pracy poczujesz po zakupie SSD... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2011 Robię grafikę 3D (modele i renderingi) ponadto przygotowuję bitmapy w 2D. Do tego lubię pograć w strzelanki FPS (jak są jakieś dobre) i czasem w jakieś cRPG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 (edytowane) Poczekaj na premiere Bulldozera i jej skutki. Wypisz w tym temacie swoją pełną konfigurację żeby nie okazało się że złożymy coś a Ty masz Modecom Feel I albo innego I-Box'a. Twój soft korzysta ze wsparcia GPU lub technologii w oparciu o GPU czy jednostek Cuda? Używasz czego? 3dsmax? Edytowane 24 Maja 2011 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 No więc w tej chwili mam: Core2Duo 7200 2.53GHz na płycie Asus P5Q 2 GB RAM Adata GPU GF 9600GT HD Samsung 500GB monitor 1280x1024 (czasem podłączam do TV HD-ready 1366x768) zasilacz Be-Quiet 300W system Win7 64bit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 (edytowane) Ciężko w tej rozdziałce działać pewnie :P Powtórze pytanie o soft i dodam kolejne - czemu nie podkręciłeś gdy brakuje mocy? W 2dsmax porównałem i5 2500 do 2400 i te 200MHz to już duża różnica.. Intel e7200 vs 2400 Sprzedasz Core2Duo E7200 - 150 zł Asus P5Q - 150 zł 2GB DDR2 - 70 zł Razem : 370 zł Ceny orientacyjne, być może zaniżone ale za tyle pewnie stosunkowo szybko znalazłbyś kupca. Kupisz Intel Core i5 2400 - 642 zł ASRock H61iCafe - 269 zł GoodRam 4GB - 132 zł Razem : 1043 zł Czyli wkładasz 673 zł w ten interes. Ew i3 2100 masz za 408 zł co kosztowałoby Cię 439 zł. Przy czym na płycie można uciąć jeszcze z 50 zł i kupić tylko 2GB Ram co da kolejne kilkadziesiąt złotych ale przy 3D chyba RAM potrzebny.. e7200 vs 2100 AMD e7200 vs 955 AMD Phenom II x4 955 BE - 378 zł MSI 870-G45 - 224 zł GoodRam 4GB - 132 zł Razem : 734 zł Wkładasz 364 zł dla dwukrotnego wzrostu wydajności w sumie. Ale i tak radziłbym czekać na premierę Llano i Bulldozera Edytowane 24 Maja 2011 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 Nie podkręciłem, bo to dodatkowy wydatek na dobry cooler a co bym zyskał w zamian ? - że by mi się renderowało 19 minut zamiast 20 ? Pozatym nie sprzedaję starego komputera, bo kiedy ja modeluję moja żona może grać (w Wiedźmina i inne tam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 No to kup i5 i będzie 7 minut zamiast 20. Ponadto i ja opowiadam się za SSD - Crucial C300 64GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 Czemu akurat Crucial a nie np. Intel ? A z tymi 7-ma minutami zamiast 20-tu to pewny jesteś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 Temu że Crucial jest wydajniejszy także C300 lub C400 (m4). Oczywiście Intel G3 jest również bardzo wydajną opcją i co ważne tanią, ale na 40GB raczej wejdzie tylko OS i lekki soft, nie ten do pracy choć sam nie wiem czy coś by to dało. Zgodnie z testami do których zalinkowałem i5 jest około 3x wydajniejszy tudzież szybszy od C2D e7200 w 3dsmaxie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 ale na 40GB raczej wejdzie tylko OS i lekki soft, no bez przesady, W7 plus aplikacje u mnie koło 9GB zajęte z przywracaniem systemu i plikiem wymiany :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2011 A czy aplikacje to nie powinny być raczej też na tym SSD ? (bo wtedy to 40GB faktycznie mało) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2011 Czołem! Postanowiłem założyć ten wątek, bo z tego co widzę przeglądając fora - sporo ludzi ma ten dylemat - gdzie kupować podzespoły. Jeśli o mnie chodzi - kiedyś kupowałem części do komputera na warszawskiej giełdzie komputerowej i składałem je w domu no i niestety były problemy (prawie zawsze okazywało się że coś nie działa). Tak więc postanowiłem w końcu że następny komputer będzie zamówiony w sklepie. Tak też się i stało - zanim zapłaciłem przekonałem się osobiście że komputer działa. Teraz nadeszła pora na nowy komputer, planowałem i tym razem zamówić, ale widzę że w sklepach internetowych jest znacznie taniej, wyszło mi że zaoszczędziłbym nawet 200zł. W związku z powyższym mam pytanie: czy ktoś tu miał problemy ze sprzętem (częściami) zamawianymi w sklepie internetowym ? A jeśli tak, to jaki był dalszy rozwój wydażeń - wymienili towar od ręki, zwrócili kasę, czy trzeba było odsyłać i czekać kilka tygodni na "rozpatrzenie sprawy" ??? Pytam, bo regulaminy w części dotyczącej rękojmi często są trochę niejednoznaczne i mam wrażenie że sprzedający dają sobie pole manewru a w efekcie sporo może zależeć od ich dobrej woli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2011 Problemy z częściami zawsze mogą być i nie ma znaczenia gdzie kupujesz (jeśli są nowe). 2 razy oddawałem części na gwarancję do Komputronika -za pierwszym razem zasilacz, a za drugim napęd i miałem nowe w ciągu 14 dni. Kup w dobrym sklepie i nie powinieneś mieć problemów z gwarancją. Możesz sprawdzić niektóre sklepy w temacie, do którego link mam w sygnaturze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2011 Misio-Jedi Zapoznaj się i zastosuj: MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...