Skocz do zawartości
MarKov

Radeon 6850 czy Geforce GTX 460

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie - nie gościłem na forum od trzech lat :rolleyes: w końcu przyszedł czas na zmianę karty graficznej i stąd moje pytanie.

Obecnie posiadam to co w podpisie czyli C2D E8200 kręcone na 3,8 ghz oraz 8800 GT (przyznaję że przyzwyczaiłem się do zielonych). Czytając liczne fora dowiedziałem się (ostatnio wypadłem z obiegu :wink: ) że Radeon jest mniej procesoropazerny - a wydajnościowo podobny więc w moim przypadku będzie lepszym wyborem niż GTX 460. Prosiłbym jednak o możliwe sugestie za które z góry dziękuję.

edit: system Windows 7 - zasilacz 500w (Feel III - wiem że kupa ale swego czasu ciągnął 3 dyski twarde oraz 2x 8800GT w SLI)

edit2: Radeona hd5850 - nie dostane już nigdzie w dobrej cenie :cry: tzn. "lekko ponad 500zł" (jest już ich bardzo mało). Natomiast gtx460 jest w tej samej cenie co hd6850 lub lekko tańszy (np Palit).

Edytowane przez MarKov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz windows'a XP to nie ma różnicy w obciążeniu cpu między radeon'em a geforce'm. Jeśli natomiast masz windows'a 7 to o wiele lepszym wyborem (i tańszym) będzie hd6850, ze względu na to że w windows'ie 7 sterowniki nvidii powodują zbyt duże obciążenie cpu i jednostki 2 rdzeniowe zwyczajnie nie dają rady.

Polecam także poszukać asusa hd5850- na allegro jak i w sklepach internetowych dostępne są za lekko ponad 500zł, a karta ta jest wydajniejsza od gtx460 i hd6850. Po oc hd5850 konkuruje z gtx470.

I ważne jest również jaki masz zasilacz..

@ A jaki dokładnie model zasilacza?

Edytowane przez GeMtin1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś jeszcze - jakieś sugestie. Jak z brakiem wparcia PhysX, CUDA, PureVideo ? Szczególnie brakiem PhysX w grach które go obsługują ?

Edytowane przez MarKov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś jeszcze - jakieś sugestie. Jak z brakiem wparcia PhysX, CUDA, PureVideo ? Szczególnie brakiem PhysX w grach które go obsługują ?

Skoro HD5850 odpada to bierz HD6850. Jest trochę wydajniejszy od GTX 460 1GB a przy tym tańszy, więc będzie to lepszy wybór. O PhysX zapomnij, lepsza jakość wybuchów jest co najmniej śmieszna. Poza tym ta cudowna i przełomowa technologia pochłania ogromne zasoby karty, w wyniku czego nawet na najwydajniejszych kartach są problemy z płynnością z włączonym PhysXem. Reszta tych cudasów praktycznie nic nie daje, jak mówią sami posiadacze kart Nvidii, te technologie są tylko po to by zainteresować przeciętnego użytkownika właśnie produktami tej firmy. Reasumując HD6850 będzie lepszym wyborem. Koniecznie podaj też dokładny model zasilacza (tzn. Feel I,II czy III).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi