lukaszek1905 Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Witam. Kilka dni temu zakupiłem laptopa TOSHIBA L650 - 1M0. I dzisiaj postanowiłem porobić mu partycje dwie podstawowe (na jednej win7) + 1 rozszerzona(w tym 3 logiczne dyski). WINDOWS 7 Instalowałem sobie różne programy. Musiałem zrestartować komputer. I wyskoczyło takie coś zaraz po ekranie powitalnym (ten który właćza sie przy uruchomieniu laptopa): Intel UNDI, PXE-2.0 (build 083) Copyright.... For Atheros PCIE Ethernet Controller v2.0.1.9(12/15/09) Check cable connection! PXE-M0F: Exiting Intel PXE ROM. No bootable device -- insert boot disk and press any key. Posiadam BIOSA: InsydeH2O Rev. 3.5 (System BIOS version 2.10) Gdy wchodzę do biosa i zmieniam a ADVANCED>SYSTEM CONFIGURATION>PCI LAN z ENABLED na DISABLED to wyskakuje: No bootable device --insert boot disk and press any key Próbowałem bootować z płyty Recovery Media WIN7, i normalnie pierwszy ekran się włącza do instalowania windowsa7, ale szkoda mi przywracać od początku wszystko, bo już porobiłem sobie partycje i prawie wszystko po instalowałem, a nie wiem czy później nie wyskoczą żadne błędy. Przepraszam, może źle napisałem tego posta, jestem nowy i jestem zdekoncentrowany i potrzebuje szybko laptopa bo pisze pracę magisterską. A to napisałem u kumpla na szybko. Jeżeli potrzebne są zdjęcia z biosu to mogę szybko porobić. Pozdrawiam i czekam na dobre podpowiedzi. Edytowane 28 Maja 2011 przez lukaszek1905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Może podczas partycjonowania sie "odhaczyło", że partycja podstawowa czyli pierwsza z systemem ma być aktywną? Jest narzędzie tylko nie pamiętam nazwy, do dysków pod dosa, w którym można ustawić wybraną partycję jako aktywną. Jeśli nie będziesz miał żadnej partycji oznaczonej jako aktywna, to nie zbotujesz systemu z niej i jest wtedy taki właśnie komunikat jak Ci sie pojawił. EDIT: takie coś było chyba na dyskietce startowej win98 i zwało się FDISK, ale z deka inne czasy mamy... Możesz jeszcze wyjąć dysk i podpiąć do innego kompa, wtedy z poziomu Windowsa możesz oznaczyć jako aktywną 99% programów do partycjonowania. Edytowane 28 Maja 2011 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Odpal konsolę odzyskiwania z instalatora systemu i użyj komend: 1. fixboot 2. fixmbr 3. exit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszek1905 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) prawdopodobnie przy partycjonowaniu uszkodziły się pliki, zrobiłem na nowo Recovery Media z windows 7 TOSHIBA, i podzieliłem na nowo partycje na której był system i działa:):):):) zauważyłęm zę tam gdzie jest windows to to nie jest aportycja aktywna, http://images49.fotosik.pl/896/53368090ccd8a275.jpg czy tak moze być? czy mam oznaczyć partycję C jako aktywną?? Edytowane 31 Maja 2011 przez lukaszek1905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Zostaw jak jest, bo skoro wszystko działa to pewnie na tej partycji 400MB są pliki bootujące i wtedy ona musi być aktywna. Jak działa to nic nie tykaj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...