Skocz do zawartości
Grishnak

Grafika, zasilanie, chłodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, że mój system ostatnimi czasy odmówił mi pełnej współpracy (najpierw zasilanie, potem chłodzenie), jestem zmuszony do wymiany owych podzespołów. Korzystając również z okazji, zdecydowałem wymienić grafikę na lepszą. Moje pytanie, czy taki zestaw (aktualnie w procesie realizacji w jednym z internetowych sklepów, ale ze względu na kiepską wydajność owego sklepu, całkowita zmiana zestawu i sprzedającego jak najbardziej możliwa):

Arctic Cooling Freezer 7 Pro REV.2

Antec High Current Gamer HCG 620W

GeForce with CUDA GTX 560Ti MSI TWINFROZ OC 1024MB (PCI-E) TWINFROZ OC

Moja obecna konfiguracja to:

Intel Core 2 Q9300 (nie kręcony i raczej taki zostanie, jako że nigdy tego nie robiłem i wolę nie ryzykować)

Gigabyte GA-X48-DQ6

2x2GB OCZ DDR2 800

GeForce 9800GTX

będzie dobrym rozwiązaniem? Budżet jakim dysponuje, to max 1500zł i nie ukrywam, że wolałbym pozostać przy grafice nvidii.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie zamierzasz wymieniać procka to może lepiej nieco przyoszczędzić na grafice. Zwłaszcza jeśli nie chcesz go podkręcać. W jakiej rozdzielczości grasz ? Dobrym wyborem byłby GTX 460 1 GB. Tańszy i również wydajny. Co do chłodzenia na procek to może Karakorum. /.../IMO chłodzenie lepsze od Fryzjera 7. Co do zasilacza to już niech kto inni Ci doradzi ;)

=====

Devil MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

7. Zabrania się umieszczania ofert sprzedaży w tym dziale. Takie sprawy proszę załatwiać drogą prywatną.

Klaus

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez wymiany procka czy choćby jego OC kupowanie GTX560 mija się z sensem .

Bez zmiany procka czy OC to lepszym wyjściem jest GTX460 za 550-600 zł .

Choć lepszym wyjściem w tej cenie jest HD6850 1GB .

Co innego jak się zdecydujesz na zmianę .

Twój obecny sprzęt jest jeszcze coś wart - szczególnie proc i płyta , mniej ram i karta .

Może zyskasz 500-600 zł .

Najlepsze wyjście to socket 1155 choć procki drogie .

Płyta - Asrock P67 Pro B3 - 430 zł

I5 2400 - 635 zł

I5 2500K - 730 zł

4GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 140 zł

1205 zł ( z I2 2400 ) lub 1 305 zł ( z I5 2500K ) .

Do tego Corsair TX 650W za 295 zł .

Za całość wychodzi 1500-1600 zł , dokładasz na razie swojego 9800GTX a jak będziesz miał kolejny przypływ kasy to bierzesz GTX560 .

Albo HD6950 - nie dość że tańszy i mniej prądożerny to da się zrobić z niego HD69570 .

Vertex HD6950 1GB kosztuje 769 zł w esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tylko, że Q9300 nie jest jeszcze takim złym prockiem i do tego 6850 lub GTX 460 styknie. Zależy w jakie gry zamierza grać i w jakiej rozdzielczości. Nie widzę tu konieczności przesiadania się na 1155. Co innego gdyby miał procka z serii E8xxx. Niech spróbuje podkręcić tego procka chociaż do tych 3.5 ghz jak się da. Powinno to starczyć zarówno do GTX 460 jak i Radko 6850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi tu o to, że nie chcę modernizować sprzętu w całości, bo ewentualnie i tak do tego dojdzie.

Myslałem o GTX560 jako inwestycji na przyszłość i głównie chodziło mi o to, czy przesiadka z 9800GTX jest opłacalna na obecnym sprzęcie (czy różnica będzie bardzo widoczna).

Co do zmiany mobo i procka, to jedynym co mnie powstrzymuje, to dyski w raidzie i brak ochoty na konfigurowanie i kopiowanie wszystkich danych, które mam na dyskach :) Tak, to jest czyste lenistwo, ale cóż :)

Dzięki za odpowiedzi w takim razie, chyba póki co, pozostanę przy wymianie chłodzenia i zasilania, a reszta poczeka, aż mi się zachce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale wybierz takie chłodzenie by starczało od razu na nową konfigurację. Fortis będzie dobrym wyborem. Zamontujesz je na 775/1155 oraz AM3. Zasilacz może być ten Corsair 650W. Cena przystępna, i do tego zapas mocy. No i firma nie najgorsza. A potem ew. zmiana całej platformy. Pojawią się nowe procki od AMD i może do tego czasu ceny się nieco unormują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie padło na chłodzenie Scythe Grand Kama Cross i zasilacz Anteca 650W.

Mam nadzieję, że będzie nadal w porządku po przesiadce na 1155. Co do nowych AMDków, faktycznie warto poczekać, może nas przyjemnie zaskoczą :)

Dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na pewno będzie chłodzić lepiej niż BOX, ale jak będzie zbijać wysokie tempy po OC to nie wiem. Ma 4 heatpipy z każdej strony, ale małą powierzchnię radiatora i do tego oddzielną na każdą stronę heatpipów. Wyniki w testach wyglądają dobrze. Ale i5 2500K po podniesieniu lubi się równie mocno grzać co stare i5. Mi na Fortisie z pastą MX-4 mam ok 68'-70"C na 4.6 ghz. A chłodzenie i pasta założone prawidłowo i dobrze dociśnięte. Wystarczy jednak nieco zjechać z OC i napięciem i temperatura waha się w granicach 62-64'C. I to zdaje się przy 4.3 ghz i napięciu 1.24v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam kolejną zagadkę do rozwiązania :)

Otóż zdecydowałem, że kompletna wymiana sprzętu to jednak najlepsze rozwiązanie. Póki co zdecydowałem się na (z pomocą tego, co napisał reyden):

Asrock P67 Pro3 B3 P67 4DDR3-1333 6SATA3 4SATA2 ATX s.1155

Intel Core i5-2500K 3,3 GHz 6MB cache s. 1155 Box

GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9

Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 sATA-2

Do tego chłodzenie Scythe Grand Kama Cross i zasilacz Anteca 650W, taki jak 2 posty wyżej.

Natomiast mam problem z wyborem grafiki. Wszelkie sugestie mile widziane, chodzi mi głównie o dobry stosunek ceny do wydajności. Gram w 1680x1050, jeśli to pomoże.

I czy mój stary 9800GTX da radę na nowym sprzęcie, czy bez wymiany grafiki raczej nie ma to sensu?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Edit: całość wychodzi 1444zł w proline, nie wiem czy są jakieś tańsze sklepy, ale na moje oko cena jak najbardziej przystępna.

Edytowane przez Grishnak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz dotrze dzisiaj, więc nie ma opcji zmiany:)

Co do grafy, to szczerze mówiąc waham się między GTX560TI a HD6850. Sam nie wiem co lepsze, nigdy nie miałem Radka, więc skłaniałbym się ku GTX, chociaż słyszałem ze HD6850 daję radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KARTA PCI-E 1024MB GEFORCE GTX560 Twin Frozr II/OC DDR5 DualDVI-I/mHDMI retail / MSI - 676.38zł

GIGABYTE ATI Radeon HD6850 1024MB DDR5/ 256bit DVI/ HDMI/ DP PCI-E (820/ 4200) (wer. OC - Over Clock) - 542.80zł

Nie w proline, ale najtańsze, co ceneo znalazło. Niby różnica jest, ale zakładając, że mogę sobie pozwolić na GTXa, warto go wybrać zamiast Radka? Z doświadczenia wiem, że nie zawsze drożej znaczy lepiej, a jako że nie mam żadnego doświadczenia z kartami ATI, przydałaby się mała pomoc w wyborze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, faktycznie, nie zauważyłem ;)

No dobra, pomijając już kwestie ceny. Która z tych kart ma lepszy stosunek ceny do wydajności?

Albo jeszcze inaczej:

Gigabyte GTX460 1024MB 256Bit PCI-E OC

lub

MSI HD6850 1024MB DDR5 265bit PCI-e Cyclone OC

Obie karty w podobnej cenie, specyfikacja też niewiele się różni. Pozostaje odwieczne pytanie, na które nie znam odpowiedzi: GTX czy ATI? :)

Edytowane przez Grishnak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi