Skocz do zawartości
axl2000

Uszkodzony socket

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Parę dni temu kupiłem nowego kompa i wziąłem się za składanie.

Niestety na sockecie była nalepka reklamowa jaka to ta płyta jest super. Nalepkę zdjąłem i ujrzałem klej na blaszce socketu. Wziąłem watkę ze spirytem by to zmyć i zacząłem delikatnie usuwać klej. Niestety omsknęła mi się ręka i wata zahaczyła o "ząbki" socketu wyginając ze 20 sztuk...godzinę mi zajęło ich odpowiednie ustawienie, przy czym jeden stracił swój łepek, tak więc uszkodziłem płytę od nowości.

Nic no, wsadziłem proca modląc się by ta bez łepka po dociśnięciu dotykała proca i odpaliłem kompa.

No i komp śmiga, procek lekko @ na 3,7Ghz bo chłodzenie boxowe, gry śmigają jak głupie, nie ma BSów, wszystko stabilnie.

I tu pytanie czy przejmować się tą nóżką w sockecie czy walić to równo, nie ruszać kompa i najwyżej kiedyś wymienić na mobo z SLI ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak działa to czym się przejmujesz ? mam wrażenie, że niektórzy szukają sobie problemów na siłę i tak nic byś z tym nie zrobił jakby były bsody bo przecież uszkodziłeś płytę sam więc gwary brak...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentne uszkodzenie mechanicznie. Nie masz szans na gwarancje. Niestety sam to przerabiałem z płytą Asus P5Q PRO i dlatego teraz jestem bardzo uważny jeśli chodzi o socket. Od razu wkładam proca po zdjęciu pokrywki zabezpieczającej. Ciesz się, że Ci wszystko działa i módl się by płyta nie padła, bo możesz mieć problemy z serwisem. Zwłaszcza jak kupowałeś w jednym, znanym tu na PurePC, sklepie.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne dla mnie jest, że gwarę straciłem :) Raczej się zastanawiam czy mogę zmienić chłodzenie na procu i kręcić go do 4,5 mniej więcej...czy to nie spowoduje uszkodzenia proca przez właśnie nóżkę w sockecie walniętą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę strzelać, ale gdyby miało być coś nie tak to ujawniło by się to od razu bez względu na taktowanie. Możesz spróbować na początku lekkie OC. Chłodzenie i tak lepiej wymienić, bo te BOX'owe jest głośnie i mało wydajne. Przynajmniej tak twierdzą ludzie, bo ja od wielu lat nie montowałem żadnego BOX'a, Polecam SilentiumPC Fortis. Wydajny i łatwy w montażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie już zmieniłem, padło na AC Freezera 13, aktualnie procek śmiga na 4,4Ghz i więcej póki co mi nie potrzeba bo i tak nie użyję tej mocy :)

szkoda że nie zrobiłeś fotki, można by stwierdzić czy to pin zasilający czy tylko sygnałowy, ale generalnie jak wszystko działa to już nie ściągaj bo za drugim razem może przestac działać, tylko jak uszkodziłeś zasilające to możesz mieć problemy i po pewnym czasie możesz uwalić nie tylko płyte ale i procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi