mrowa Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Czy moglibyście polecić jakiś dobry monitor 22 cale, koniecznie o rozdzielczości 1680x1050? Kolejnym kryterium wyboru jest jasność. Nie może on palić po oczach w warunkach wieczornych, przy słabym oświetleniu. Rodzaj matrycy glare/matowa - tutaj też prosiłbym o doradzenie która będzie lepsza. Zależy mi aby była najbardziej zbliżona do ekranu kineskopu CRT, przy czym kolory żeby nie były zbyt jaskrawe/pastelowe. Monitor będzie używany głównie do grafiki webowej, czasami jakieś gry lub film. To chyba tyle. W tym przedziale cenowycm monitory z matrycami IPS raczej odpadają (Dell, LG) ze względu na zbyt dużą jasność oraz zastosowanie 6-bitowego modułu FRC, czyli takiego samego jaki stosuje się w panelach TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Dell 2209wa jest 8 bitowym wyświetlaczem bez modułu FRC. Rzeczywiście monitor świeci zbyt mocno. Aczkolwiek na minimalnych ustawieniach jasności ekranu luminancja wynosi 127 cd/m², czyli tragedii nie ma. Według standard sRGB powinna mieć ona wartość 140 cd/m². Przy ustawieniu jasności na 10% uzyskujemy wartość zbliżoną do standardu. Tu masz test tego della: PRAD | Review Dell 2209WA (s) Edytowane 31 Maja 2011 przez KoVol 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2012 (edytowane) Odświeżę trochę temat :) Od 2 tyg. przeglądam allegro, fora, sklepy w poszukiwaniu monitora 22" 1680x1050 z lepszą matrycą od TN i ogólnie lipa ;/ (FHD mi także nie odpowiada, poza tym lubię dużą plamkę) Powoli zaczynam wymiękać ... Problem w tym, że przeszkadza mi czerń w eIPS (srebrzenie) stąd 2209WA jak i inne IPS do ~1 tys. zł raczej odpadają (chyba, że jest jakiś wyjątek o którym nie wiem ?) Czy znacie jakieś dobre monitorki 22" 1680x1050 na matrycach VA aktualnie możliwe do kupienia ? Ps. Aktualnie posiadam Benq FP93GP na MVA 1280x1024 (teoretycznie 8ms) i jego opóźnienie mi nie przeszkadza Edytowane 17 Lutego 2012 przez Aludan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...