Skocz do zawartości
mrowa

LCD 22" 1680x1050 do 1 tyś zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy moglibyście polecić jakiś dobry monitor 22 cale, koniecznie o rozdzielczości 1680x1050?

Kolejnym kryterium wyboru jest jasność. Nie może on palić po oczach w warunkach wieczornych, przy słabym oświetleniu.

Rodzaj matrycy glare/matowa - tutaj też prosiłbym o doradzenie która będzie lepsza. Zależy mi aby była najbardziej zbliżona do ekranu kineskopu CRT, przy czym kolory żeby nie były zbyt jaskrawe/pastelowe.

Monitor będzie używany głównie do grafiki webowej, czasami jakieś gry lub film.

To chyba tyle. W tym przedziale cenowycm monitory z matrycami IPS raczej odpadają (Dell, LG) ze względu na zbyt dużą jasność oraz zastosowanie 6-bitowego modułu FRC, czyli takiego samego jaki stosuje się w panelach TN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell 2209wa jest 8 bitowym wyświetlaczem bez modułu FRC.

Rzeczywiście monitor świeci zbyt mocno. Aczkolwiek na minimalnych ustawieniach jasności ekranu luminancja wynosi 127 cd/m², czyli tragedii nie ma. Według standard sRGB powinna mieć ona wartość 140 cd/m². Przy ustawieniu jasności na 10% uzyskujemy wartość zbliżoną do standardu.

Tu masz test tego della:

PRAD | Review Dell 2209WA (s)

Edytowane przez KoVol
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę trochę temat :)

Od 2 tyg. przeglądam allegro, fora, sklepy w poszukiwaniu monitora 22" 1680x1050 z lepszą matrycą od TN i ogólnie lipa ;/

(FHD mi także nie odpowiada, poza tym lubię dużą plamkę)

Powoli zaczynam wymiękać ...

Problem w tym, że przeszkadza mi czerń w eIPS (srebrzenie) stąd 2209WA jak i inne IPS do ~1 tys. zł raczej odpadają (chyba, że jest jakiś wyjątek o którym nie wiem ?)

Czy znacie jakieś dobre monitorki 22" 1680x1050 na matrycach VA aktualnie możliwe do kupienia ?

Ps. Aktualnie posiadam Benq FP93GP na MVA 1280x1024 (teoretycznie 8ms) i jego opóźnienie mi nie przeszkadza

Edytowane przez Aludan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi