tomzab42 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Witam. Jestem nowy na tym forum i mam problem ze swoją płytą główną. Moja płyta główna to ABIT IP35-E. Wcześniej miałem w niej 2x kość GoodRam 1 GB Cl5 800 Postanowiłem sobie dokupić dodatkowe 2 kości po 1gb. Zakupiłem 2 kości GoodRam PRO 1 GB Cl5 900 MHz I właśnie tu zaczyna się problem. Na początku komputer nie chciał się uruchomić, pikał cały czas. Zmieniałem poszczególne sloty na RAM ale ciągle to samo. W końcu wyjąłem nowe kości i zostawiłem same nowe, ale teraz nic nie pika, tylko komputer odpala się i coś tam niby pracuje, ale nie odpala się BIOS, ani system. Myślę, że to wina różnicy częstotliwości, jeżeli tak to czy jest jakiś sposób naprawy? Proszę o sugestie i pomoc w naprawie. Dodam ze resetowanie BIOS'a za pomocą baterii nic nie pomogło. Pozdrawiam i dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medive Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 całkiem możliwe że Twoja płyta główna nie obsługuje takiej niestandardowej częstotliwości, a poza tym max jaki jest obsługiwany to 800 Mhz więc kupiłeś niekompatybilne ramy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 tomzab42 problem jest z ramem czy z płyta? Na starych ramach komp śmiga dobrze czy też przestał działać? Jeśli działa na starych to sprawdź nowe pojedynczo każdą kość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzab42 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Komputer na starych ramach także nie działa. Stare ramy to były 800, a płyta główna obsługuje też max 800. Niestety te co wsadziłem były 900 (idiota ze mnie). No i właśnie komp tylko się uruchamia, ale ani BIOS'a ani systemu tylko coś tam pracuje. Nawet monitor nie budzi się ze stanu uśpienia tylko reaguje tak jakby komputer był nadal wyłączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Więc możliwe, że płyta padła albo "zgubiła" bios, nie mogła paść od za szybkiego ramu(powinien zwolnić do 800) I zły dział. Edytowane 2 Czerwca 2011 przez waza47 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...