sPiDeK Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 (edytowane) Witam ! Szukam monitora jak z tematu w okolicach 23-34 cali. Interesuje mnie model na jakiejś lepszej matrycy i z podświetleniem led, NIE chcę żadnej TN'ki. Faktycznie wart zakupu jest model benq z zestawów na czerwiec model BL2400PT ? Szczerze benq kojarzy mi się z tanimi i raczej słabymi monitorami ;) Zainteresował mnie również model Lg IPS236V-PN. Proszę o opinie i ewentualnie inne modele o których nie wiem a warto wiedzieć. Cena to koło 1000zł, ale jak będzie trzeba to więcej choć wolałbym kupić coś jakość/cena. A zapomniałem matryca fullhd. Pozdrawiam. Edytowane 22 Czerwca 2011 przez sPiDeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 (edytowane) Do czego potrzebujesz tego monitora? LG E2370V - dobrze go oceniają posiadacze. Edytowane 1 Czerwca 2011 przez Cons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Generalnie to tylko filmy/seriale i czasem gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Benq robi fajne monitory za godziwą cenę. Używam od lat ich LCD na matrycy MVA i jestem bardzo zadowolony. Jednocześnie podłączę się pod pytanie, zastanawiam się nad czym większym i interesuje mnie właśnie model BL2400PT. Główne zadanie to obróbka zdjęć, czasem gry. Nada się on ? ( rady typu eizo odpadają, cena nie może przekroczyć 1000zł ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hey89 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Do obróbki zdjęć polecam LG IPS231P, ostatnio nawet nwyróżnione przez fotografów: TIPA - TECHNICAL IMAGE PRESS ASSOCIATION - This year's awards, a matryca w nim dość szybka to i pogiercować można. Sam już właściwie miałem go kupować przez ponad miesiąc przymierzałem się i oglądałem (w końcu wybór padł na E2370V), ale jak nie jesteś "zawodowym" graczem i chcesz zaoszczędzić trochę kasy, to IPS231P powinien Ci się spodobać, a i tak będzie sporo szybszy od BL2400PT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Ten LG E2370V jest bardzo ciekawy, ale nie oferuje go żadna Polska hurtownia. To jest jakaś super nowość czy tylko oferowany jest za granicą ? Na allegro jest cała jedna oferta. Czyli ten benq spełni moje oczekiwania czy jeszcze ktoś ma jakąś propozycję ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Ten LG E2370V jest bardzo ciekawy, ale nie oferuje go żadna Polska hurtownia. To jest jakaś super nowość czy tylko oferowany jest za granicą ? Na allegro jest cała jedna oferta. Czyli ten benq spełni moje oczekiwania czy jeszcze ktoś ma jakąś propozycję ?? Niestety E2370V do Polski trafił w bardzo ograniczonej ilości (podobno tylko do 4 firm) i rozszedł się jak świeże bułeczki (aktualnie tylko sklep z Lublina go ma - aukcja Allegro). Już dłuższy czas się nim interesuję i powiem tyle - w większości sklepów/hurtowni gdzie był w ofercie, już został usunięty, tam gdzie jeszcze jest (a także tam gdzie jeszcze niedawno był) dzwoniłem i otrzymałem wszędzie odpowiedzi, że nikt nie wie kiedy i czy w ogóle będzie jeszcze dostawa do Polski (już nie raz było tak, że jakieś modele LG, nie tylko monitory, nie weszły do Polski). Dzwoniłem także do LG i także nie byli mi w stanie powiedzieć czy i kiedy będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hey89 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Ja kupiłem normalnie w sklepie - z fakturą i polską gwarancją. Tylko trochę za długo rozpoznawałem tę nowość, bo już właściwie miałem kupować IPS231P, a tu E2370V się pojawił. No i w czasie tego mojego rozpoznania najpierw się skończyły, a potem z nowej dostawy były droższe o jakieś 70zł. No ale trudno - przynajmniej nie kupowałem w ciemno ... Della oddałem starszemu (heh za 3 cim razem wymienili na nówkę sztukę z rev. A02 i dalej moim zdaniem jest ciemniejszy w 1/3 z lewej strony, ale do zastosowań biurowych starszemu nie będzie przeszkadzać, a mnie przy zdjęciach trochę irytowało), no i w CODa bez smużenia można wreszcie sobie pyknąć - chociaż gry to raczej amatorsko traktuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2011 Poczytałem i chyba jednak wybiorę proponowany model LG E2370V. Wygląda, że w tym momencie jest bezkonkurencyjny nawet w aktualnej cenie na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) hey89 Dzięki za odpowiedź, faktycznie ten LG wydaje się być niezłą propozycją i na pewno wezmę go pod uwagę wybierając monitor. Edytowane 2 Czerwca 2011 przez Hrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Dzwoniłem dzisiaj do Lg w sprawie dostępności tych monitorów E2370V. Odpowiedziano mi że problem dostępności wynika cytuje "pierwsze egzemplarze były wypuszczone jako próbne" cokolwiek to znaczy i była ich niewielka ilość. Pełna dostępność powinna być w połowie czerwca, przynajmniej tak mają zaplanowaną dostawę. Edytowane 2 Czerwca 2011 przez sPiDeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Znowu dodali aukcję, przed zakończeniem poprzedniej i zwiększyli cenę. W nowej aukcji jest wystawionych aż 25 sztuk i adnotacja (której nie ma w poprzedniej aukcji) "(nowa dostawa)" - prawda, czy tylko chwyt marketingowy? Edytowane 2 Czerwca 2011 przez Cons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hey89 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Moim zdaniem jedno i drugie. Zwróć uwagę, że wystawili też nową aukcję na model LG IPS236V (nie było jej wcześniej) - więc chyba rzeczywiście jakąś dostawę z LG dostali. A co do ceny to mnie trochę pocieszyłeś - bałem się że kupiłem "na górce". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 Dostałem dzisiaj również informację z największej polskiej hurtowni, że monitory E2370V będą dostępne w dużych ilościach pod koniec czerwca w cenie pierwszych egzemplarzy. W takim razie warto poczekać te kilka tygodni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 To ten E2370V będzie lepszy i tańszy od NEC-a EA232WMi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cons Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 To ten E2370V będzie lepszy i tańszy od NEC-a EA232WMi ? Tańszy to na pewno. Do gier będzie lepszy LG, a odwzorowanie kolorów itp. to nie wiem (nie wiem jaką NEC ma matrycę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ten LG ma UH-IPS a Nec TFT IPS która lepsza? Tak w ogóle na początku celowałem w Asus-a PA246Q ale jednak za duży pobór prądu jak dla mnie więc zmieniłem opcje na podświetlanie ledami byle nie TN-ke. A służyć ma do gier i filmów więc z opisu ten LG ok tylko szkoda że nie ma polskich testów bo by wszystko się wyjaśniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 LG E2370V matryca: 23"WS LG.Display e-IPS (LM230WF3) NEC EA232WMi matryca: 23"WS LG.Display e-IPS (LM230WF3-SLB1) Czyli prawie te same matryce, aczkolwiek nie wiem co może oznaczać SLB1... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ciekawe czy w obu podświetlanie jest krawędziowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hey89 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) To ten E2370V będzie lepszy i tańszy od NEC-a EA232WMi ? Jest tańszy, ale niektóre źródła internetowe podawały na początku roku, że miał kosztować ok 400USD. Swego czasu rozważałem również tego NECa i porównując matryce "doszedłem" do LG IPS231P (ta sama matryca i podobne możliwości) już go prawie kupowałem jak pojawił się E2370V z dodatkowymi możliwościami (które przydają się przy materiale w występującym w gorszej rozdzielczości) nazywanymi przez LG: Super Plus Resolution)- to naprawdę działa i ... nie żałuję zakupu. Tańszy to na pewno. Do gier będzie lepszy LG, a odwzorowanie kolorów itp. to nie wiem (nie wiem jaką NEC ma matrycę). NEC EA232WMi, LG IPS236V, IPS231P, E2370V, Fujitsu P23T mają te same matryce. Różnice są w elektronice (E2370V ma parę dodatkowych funkcji do gier i filmów) i mechanice (ale E2370V i IPS236V nie mają regulacji wysokości i pivota) Ten LG ma UH-IPS a Nec TFT IPS która lepsza? to jest bełkot techniczno/marketingowy - w obu jest ta sama matryca LG E2370V matryca: 23"WS LG.Display e-IPS (LM230WF3) NEC EA232WMi matryca: 23"WS LG.Display e-IPS (LM230WF3-SLB1) Czyli prawie te same matryce, aczkolwiek nie wiem co może oznaczać SLB1... dopisek po kresce to wersja matrycy, nowe wersje monitorów mają nowe matryce. E2370V pojawił się później więc teoretycznie powinien mieć tę samą wersję lub nowszą (o ile jest nowsza). Ciekawe czy w obu podświetlanie jest krawędziowe Tak Edytowane 11 Czerwca 2011 przez hey89 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 A tu piszą że ma odświeżanie 120Hz a przecież nie ma. E2370V: LG Flatron LED Gaming Monitor – 120Hz, Auto Aspect Ratio, High Quality UpScaling, UH-IPS Display Technology | The Cool Gadgets - Quest for The Coolest Gadgets Swoją droga czego najbardziej wg was brakuje w tym monitorze? Tego odświeżania 120Hz do 3d, pivota, proporcji 16:10 czy czegoś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crun Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 ja bym *chcial* 120hz dla lepszej plynnosci gry, 3d mnie nie interesuje. problem w tym, ze chyba nawet nie istnieje monitor IPS z takim odswiezaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Istnieje Mitsubishi VIDEO MDT231WG chodź nie do kupienia w Polsce przynajmniej na razie i nie 250 dolarów tylko 1400 ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hey89 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 A tu piszą że ma odświeżanie 120Hz a przecież nie ma. E2370V: LG Flatron LED Gaming Monitor – 120Hz, Auto Aspect Ratio, High Quality UpScaling, UH-IPS Display Technology | The Cool Gadgets - Quest for The Coolest Gadgets Swoją droga czego najbardziej wg was brakuje w tym monitorze? Tego odświeżania 120Hz do 3d, pivota, proporcji 16:10 czy czegoś innego? Papier wszystko przyjmie ... ten monitor nie ma 120Hz. Dla graczy ma funkcję Thru-Mode (wyłączającą bufor ramki obrazu) jak dla mnie (chociaż nie jestem hardcorowym graczem) nawet bardziej pożyteczna, bo ramek mi nie brakuje a skrócenie input laga (który nawet przy wyłączonej opcji Game jest ledwie odczuwalny - nie to co na TV gdzie input lag mnie zabijał i to dosłownie) daje większą przyjemność np. w sieciowym CODzie. Być może mi troszeczkę brakuje pivota przy portretowych grafikach (początkowo myślałem o IPS231P, ale w końcu łatwiej zmienić podstawkę niż elektronikę), i sobie to rozwiążę uchwytem uniwersalnym (monitor ma otwory do uchwytów zgodnych z VESA) za kilkadziesiąt złotych będzie regulacja wysokości i pivot. Na pewno nie brakuje mi proporcji 16:10 itp. Już kupując poprzednio Della doszedłem do wniosku, że podstawa to mieć dziś conajmniej 1920x1080 - oczywiście 1920x1200 nie pogardziłbym, ale na 1680x1050 i nic o mniejszej ilości pikseli nie zamienię. Istnieje Mitsubishi VIDEO MDT231WG chodź nie do kupienia w Polsce przynajmniej na razie i nie 250 dolarów tylko 1400 ;/ Ten Mitsubishi też nie ma 120Hz (papier wszystko przyjmie), chyba crun ma rację - nie ma IPSów z prawdziwym 120Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Pobór energii tego E2370V-BF faktycznie wynosi koło 30 W? I czy trzeba go jakoś specjalnie kalibrować? Bo to by był mój pierwszy LCD więc nie wiem czy dałbym rade... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Co do poboru to głównie zależy od tego jak mocno ustawisz podświetlanie, powinno się podawać pobór maxymalny, czyli przy podświetlaniu na 100%. Sam nie skalibrujesz, chyba że masz kalibrator ale to już spory wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Co do poboru to głównie zależy od tego jak mocno ustawisz podświetlanie, powinno się podawać pobór maxymalny, czyli przy podświetlaniu na 100%. Sam nie skalibrujesz, chyba że masz kalibrator ale to już spory wydatek. A ty byś nie skalibrował bo mieszkamy w tym samym mieście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Niestety nie posiadam kalibratora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hey89 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Pobór energii tego E2370V-BF faktycznie wynosi koło 30 W? W papierach ma napisane 39W (pobór średni). Jak jest faktycznie nie powiem bo nie mam miernika mocy, ale uwzględniając że nie przekraczam jasności na 50% to chyba nie przekraczam tej wartości. I czy trzeba go jakoś specjalnie kalibrować? Bo to by był mój pierwszy LCD więc nie wiem czy dałbym rade... Troszkę pracuję (nie zawodowo) z grafiką i dla monitorów nie szeroko gamutowych - kalibrator to moim zdaniem zbytek. Jakbyś brał np. Dell-a U2410 to wtedy możesz coś kalibrować bo masz wybór z palety 1mld kolorów na 16.7mln wyświetlanych. W przypadku monitorów o standardowym gamucie, ten wąski gamut jest jednocześnie zaletą bo jak masz dobry model to po wyjęciu z pudełka odwzorowanie masz na przyzwoitym poziomie, ale jakakolwiek dodatkowa "kalibracja" takiego monitora tak naprawdę obcina trochę zakresu barw (tak aby te co pozostają tworzyły jak najmniejsze DeltaE). Model IPS231P (który wstępnie przymierzałem się do kupna) oraz IPS236V (na tej samej matrycy) uzyskały tytuł najlepszych monitorów do amatorskiej fotografii : TIPA - TECHNICAL IMAGE PRESS ASSOCIATION - This year's awards E2370V jest na tej samej matrycy, ale jak nagradzali IPS231P i IPS236V to E2370V jeszcze nie było na rynku i być może dlatego się nie załapał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Troszkę pracuję (nie zawodowo) z grafiką i dla monitorów nie szeroko gamutowych - kalibrator to moim zdaniem zbytek.Nie zgadzam się. Monitory wąskogamutowe mogą/są tak samo nierzadko rozjechane jak szerokogamutowe. Jakbyś brał np. Dell-a U2410 to wtedy możesz coś kalibrować bo masz wybór z palety 1mld kolorów na 16.7mln wyświetlanych.Ten model nie umożliwia kalibracji do wewn. LUT. Fakt że taka paleta powinna uchronić przed bandingiem po regulacji R/G/B w menu OSD (i chyba w tym modelu chroni - dawno go widziałem). Ale są inne problemy ... jak np. za wysoka, niekorygowalna poprzez OSD gamma (nie wiem jak tam przy nowszych firmware) W przypadku monitorów o standardowym gamucie, ten wąski gamut jest jednocześnie zaletą bo jak masz dobry model to po wyjęciu z pudełka odwzorowanie masz na przyzwoitym poziomie, ale jakakolwiek dodatkowa "kalibracja" takiego monitora tak naprawdę obcina trochę zakresu barw (tak aby te co pozostają tworzyły jak najmniejsze DeltaE).Tylko powtórzę że to nie prawda. Miałem wąskogamutowego NEC WGX2PRO na IPS i miał mocno rozjechane barwy/gammę w porównaniu do szerokogamutowego EIZO S2231W na PVA. Edytowane 15 Czerwca 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...