Skocz do zawartości
Pilar

Intel i5-2500K + Z68 prośba o konsultację

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wymieniam bebechy komputera. Ostatnio zatrzymałem się na socekt 775 i miało to starczyć, ale zachciało się grać:). Poczytałem, poprzeglądałem forum etc. i poniżej podaję konfigurację, o któej myślę z prośbą o sugestie (brak zasilacza, etc. bo zostają z poprzedniej konfiguracji).

Procek: Intel Core i5-2500K

Płyta główna: Asus P8Z68-V PRO

Pamięć RAM: Kingston 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 HyperX

Karta graficzna: tu mam problem. Mnogość modeli, opcji, etc. Opcja budżetowa to GF 560. Opcje nadwyrężające portfel to 560 Ti lub Radeon 6950 (z opcją moda na 6970).

Komputer ma służyć do grania na TV Sony KDL40 EX500 oraz do przeglądania netu, prac biurowych pod 20 calowym Asusem. Dlatego też zdecydowałem się na Z68: TV podłączony pod grafę a monitor pod płytę.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej podłączyć monitor i TV pod grafikę, i zmieniać w sterownikach na którym ma być aktualnie wyświetlany obraz? Wtedy można zmienić płytę na ASRock Extreme4 i tym sposobem zaoszczędzić. Pamięci weź Goodram 4GB 1333 MHz, zawsze trochę taniej, a wydajność ta sama. Dzięki tym zmianom można wziąć lepszą grafikę.

Jakie masz części, które zostawiasz z poprzedniego komputera?

Edytowane przez Cons
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy korzystaniu z virtu ponoć karta graficzna pracuje w trybie spoczynku (żre mało prądu), a zintegrowana grafa z i5-2500K daje sobie radę w zastosowaniach domowo/biurowych. Dzięki takiemu połączeniu można korzystać i z Virtu iGPU i Virtu dGPU (chyba, że się mylę?). Liczę, że nowe stery do virtu wprowadzą możliwość wyłączenia w ogóle dodatkowej karty graficznej.

A pamięć nie lepiej brać w dualu, niż jednej kości?

Z poprzedniego z ważnych rzeczy zostaje Tagan 530W. No i napędy oraz dyski WD (300 GB, 16 MB 7200) oraz zewnętrzny 1 TB na multimedia. Poza tym obudowa (full tower), wiatraczki, etc., ale to raczej już mało ważne.

Widzę, że sprzedajesz grafikę. Na co planujesz zmienić?

GTX 560 nie kupuj jeśli już to 560 Ti.

Jakieś argumenty? :rolleyes: 560 OC w testach niby wychodzą lepiej niż referencyjne 560 Ti, a jeszcze podkręcone 560 Ti są w cenach, które już raczej mają mało wspólnego ze współczynnikiem cena/jakość.

Dlatego mam problem z zakupem karty, a w dodatku 6950 kusi modem... btw: w przypadku 6950 brać 1 GB czy 2 GB? Dodam, że kompa szykuje też trochę pod symulator DCS: A-10C Warthog, a wtedy oprócz TV równocześnie na pewno będę korzystał z 20 monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy korzystaniu z virtu ponoć karta graficzna pracuje w trybie spoczynku (żre mało prądu), a zintegrowana grafa z i5-2500K daje sobie radę w zastosowaniach domowo/biurowych. Dzięki takiemu połączeniu można korzystać i z Virtu iGPU i Virtu dGPU (chyba, że się mylę?). Liczę, że nowe stery do virtu wprowadzą możliwość wyłączenia w ogóle dodatkowej karty graficznej.

A pamięć nie lepiej brać w dualu, niż jednej kości?

Z poprzedniego z ważnych rzeczy zostaje Tagan 530W. No i napędy oraz dyski WD (300 GB, 16 MB 7200) oraz zewnętrzny 1 TB na multimedia. Poza tym obudowa (full tower), wiatraczki, etc., ale to raczej już mało ważne.

Widzę, że sprzedajesz grafikę. Na co planujesz zmienić?

Co do płyty zobacz link, który podał andrew777.

Pamięci 2x2, tylko napisałem skrótem ile razem ;)

Ja zmieniam na Gigabyte GTX 460 1GB - obecna jest zbyt ciepła/głośna/duża/prądożerna, miała być tylko na parę miesięcy i potem miałem kupić GTX 570, ale postanowiłem zmienić monitor (po co GTX 570 do rozdzielczości 1280x1024 na 19"), i na grafikę zostało niewiele (ale i tak GTX 460 da radę z nowymi grami). Poczekam na premierę GeForce Series 600 i jak będą pieniądze to się kupi jakiś 670 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi