Skocz do zawartości
devil162

problem z kartą graficzną

Rekomendowane odpowiedzi

witam , mam taki problem , dziś sobie grałem w jedną gierkę i nagle monitor się tak jak by wyłączył i wszedł w tryb snu ( sleeping mode ) , przez jakieś 10-15 sekund słyszałem dźwięk z gry a następnie komp się zresetował i tak się stało mi 3 razy

czy karta już pada ??

jeden koleś mi napisał że grafika się grzeje i polecił mi otworzyć z boku kompa aby był większy "przewiew" i żeby przez to temperatura podzespołów była niższa

czy to coś da ?? czy po prostu moja grafika już ma policzone dni i tylko kwestia czasu jest kiedy się spali ??

moja karta graficzna to Ati Radeon Sapphire x1950

konieczna jest wymiana czy to chodzi o to że karta za bardzo się grzeje i trzeba ją bardziej chłodzić ??

gdy siedzę na internecie temperatura karty wynosci 56 stopni , ale gdy gram podskakuje aż do 107 stopni

tutaj moj caly sprzet :

zdjecie

do tego zasilacz SeaSonic 500W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczyść wentylator. Nie zaszkodzi też zdemontować chłodzenie i nałożyć świeżą pastę. Dobrze dokręcić chłodzenie. Wentylator możesz przeczyścić sprężonym powietrzem. Można je kupić w sklepie elektronicznym lub na Allegro.

Sprężone powietrze ESPERANZA 400ML +RURKA FVAT !! (1630095304) - Aukcje internetowe Allegro

Jak to nie pomoże to jedynie wymiana chłodzenia. W zależności ile będzie Cie to kosztowało to może czas zbierać na nową grafę. O ile jest to konieczność (to znaczy czy lubisz sobie pograć).

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura podczas grania tylko dochodzi do 100 stopni , ale jak juz wylacze to wraca do 60 stopni

postaram się poodkurzać w środku , no i te sprężone powietrze

czyli rozumiem że karta graficzna jest dobra tylko za słabo ją chłodzą wentylatory ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X1950 to karta niemłoda już = wentylator swoje przepracował- obecnie zwalnia / nie kręci się- kto by tam zaglądał.

W spoczynku (pulpit, inet) temp gpu powinna oscylować w okolicach 40-50stC.

W stressie (3D)- 60-70stC. (w/g pobieżnych danych googla).

Palisz kartę- jej dni są ponumerowane.

Soluszon zależy od Twojego manualnego skilla - wyczyścić i przesmarować oryginalny wentyl, zdemontować i prowizorycznie zastąpić go 80x80 na gumce/drucie, wymienić cały cooler na coś innego (choćby jakiś nowy sillencer z alle za 10zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba dbać o sprzęt tak jak o własną kobietę , a mianowicie często pielęgnować i patrzeć , aby była zawsze piękna bo inaczej crash no i kolejna niepotrzebna inwestycja zalecam czyszczenie powietrzem . Mam następujące pytanie czy karta we wcześniejszym stadium nie sypała artami ? bo jesli tak to, problem został rozwiązany .:) dla pewnosci potpiac slabsza grafe zobaczyc tempy i przyjrzec sie jak sie bedzie zachowywac nie wiem zapuscic 3dmarka albo gierke z duza ilością drzew .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi