devil162 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 witam , mam taki problem , dziś sobie grałem w jedną gierkę i nagle monitor się tak jak by wyłączył i wszedł w tryb snu ( sleeping mode ) , przez jakieś 10-15 sekund słyszałem dźwięk z gry a następnie komp się zresetował i tak się stało mi 3 razy czy karta już pada ?? jeden koleś mi napisał że grafika się grzeje i polecił mi otworzyć z boku kompa aby był większy "przewiew" i żeby przez to temperatura podzespołów była niższa czy to coś da ?? czy po prostu moja grafika już ma policzone dni i tylko kwestia czasu jest kiedy się spali ?? moja karta graficzna to Ati Radeon Sapphire x1950 konieczna jest wymiana czy to chodzi o to że karta za bardzo się grzeje i trzeba ją bardziej chłodzić ?? gdy siedzę na internecie temperatura karty wynosci 56 stopni , ale gdy gram podskakuje aż do 107 stopni tutaj moj caly sprzet : zdjecie do tego zasilacz SeaSonic 500W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 forum.purepc.pl/Ati-f52/X-1950-Juz-W-Ofercie-t212118.html Oczywiście nie wpadłeś na to że jest zbiorczy temat, na to że 107* to za dużo, że po pewnym czasie zbiera się kurz w obudowie i blokuje przepływ powietrza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) Przeczyść wentylator. Nie zaszkodzi też zdemontować chłodzenie i nałożyć świeżą pastę. Dobrze dokręcić chłodzenie. Wentylator możesz przeczyścić sprężonym powietrzem. Można je kupić w sklepie elektronicznym lub na Allegro. Sprężone powietrze ESPERANZA 400ML +RURKA FVAT !! (1630095304) - Aukcje internetowe Allegro Jak to nie pomoże to jedynie wymiana chłodzenia. W zależności ile będzie Cie to kosztowało to może czas zbierać na nową grafę. O ile jest to konieczność (to znaczy czy lubisz sobie pograć). Edytowane 2 Czerwca 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devil162 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 temperatura podczas grania tylko dochodzi do 100 stopni , ale jak juz wylacze to wraca do 60 stopni postaram się poodkurzać w środku , no i te sprężone powietrze czyli rozumiem że karta graficzna jest dobra tylko za słabo ją chłodzą wentylatory ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BastianCJ47 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 107'C to pikuś :P u mnie 115'C w Crysis po 2-3 godzinkach gry i nawet zwiech nie było. Zrób to co Kolega wyżej zaproponował :) na pewno pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 X1950 to karta niemłoda już = wentylator swoje przepracował- obecnie zwalnia / nie kręci się- kto by tam zaglądał. W spoczynku (pulpit, inet) temp gpu powinna oscylować w okolicach 40-50stC. W stressie (3D)- 60-70stC. (w/g pobieżnych danych googla). Palisz kartę- jej dni są ponumerowane. Soluszon zależy od Twojego manualnego skilla - wyczyścić i przesmarować oryginalny wentyl, zdemontować i prowizorycznie zastąpić go 80x80 na gumce/drucie, wymienić cały cooler na coś innego (choćby jakiś nowy sillencer z alle za 10zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extraplay Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 trzeba dbać o sprzęt tak jak o własną kobietę , a mianowicie często pielęgnować i patrzeć , aby była zawsze piękna bo inaczej crash no i kolejna niepotrzebna inwestycja zalecam czyszczenie powietrzem . Mam następujące pytanie czy karta we wcześniejszym stadium nie sypała artami ? bo jesli tak to, problem został rozwiązany .:) dla pewnosci potpiac slabsza grafe zobaczyc tempy i przyjrzec sie jak sie bedzie zachowywac nie wiem zapuscic 3dmarka albo gierke z duza ilością drzew . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...