andrew777 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 (edytowane) http://www.youtube.com/watch?v=l6Ovg6JXXjw Edytowane 3 Czerwca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 hmn szaleńczych zmian nie widać, no może system kolizji poprawili trochę, a jest co poprawiać po 2011 :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 Ta seria imo umiera powolna smiercia. Olali tak wazne elementy w grach sportowych jakimi sa animacje i kolizje no i zostali w tyle za fifa. Watpie zeby zdziali cos na tym polu w najnowszej odslonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Dla kogo umiera, dla tego umiera. 2011 jest zacną grą i dla mnie na pewno prezentuje się lepiej niż fifa. Ale jak wiadomo, z oceną poczekamy do dema, bo te filmiki to sobie można w obuwie wsadzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Kiedyś PES to była dobra piłka, a teraz prawie żadnych zmian, ale zobaczymy po premierze. Fajnie by było zobaczyć coś całkowicie nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Dla kogo umiera, dla tego umiera. 2011 jest zacną grą i dla mnie na pewno prezentuje się lepiej niż fifa. Ale jak wiadomo, z oceną poczekamy do dema, bo te filmiki to sobie można w obuwie wsadzić. Tez tak mowilem dopoki nie pogralem troche w fife 11. Oczywiscie wczesniej gralem tylko w pesa a poprzednia fifa w jaka gralem tak namietnie jak w ta byla '99 ;) Nowy pes oprocz ladnej grafiki, menu i swietnego klimatu w LM nie ma nic ciekawego do zaprezentowania. Aaa jeszcze silne strzaly z dystansu sa fajniejsze niz na fifie. A oprocz tego serwuje drewniane animacje i brak systemu kolizji (albo jakas namiastke). No ale to tylko moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Ja tak mówię po zagraniu w fifę 10 jak i 11. W piłki gram tylko na konsolach, także w tą "prawdziwą fifke" było mi dane zagrać wcześniej niż użytkownikom pc (mam na myśli silnik gry of kors) i właśnie w tym tytule denerwują mnie drewniane animacje, plus kompletny brak dynamizmu rozgrywki. Nie jestem w stanie się przestawić, bo jak widzę sprintującego kolesia który wygląda jakby miał wsadzony kij od szczoty, to mnie skręca wręcz. No ale to kwestia gustu, mnie Pes interesuje bardziej, ale na te wszelkie cuda niewidy zapowiadane przez Konami patrze z gigantycznym dystansem. Edytowane 4 Czerwca 2011 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 a pamiętam jak sie cieło w PES 3 na plejaku :razz: no niestety w tych nowych odsłonach coraz mniej miodności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2011 (edytowane) No w końcu szykuje nam się genialny PES :) 2011 z gameplay-em od yair RC1 i jenkey's animation boost 2x + 0.92 speed w kitserverze jest naprawdę super. Czytam sobie wszystko na evo-web, był pokaz gry, ludzie z forum grali i są zachwyceni. Odpowiadają na pytania. Zapowiada się prześwietnie. Fifa będzie miała ciężko w tym roku jeśli chodzi o gameplay, a wręcz zapowiada się, że pes fife pozamiata w tym aspekcie. Zapewne system kolizji fifa będzie miała lepszy ale cała reszta przemawia za PES-em. PES2011 był bardzo dobrą bazą na dopieszczenie go w 2012 roku. Mimo zupełnie nowej fify to podejście marketingowe EA zostało takie same jak za starych lat, czyli nowa Fifa jest the best będzie miała joł tu de floł "Impact Engine", elo "Pro passing" i super "Personality+". Takie podejście oznacza casual-owość produktu. Konami skupia się na AI i czystym gameplay-u. Kilka rzeczy, które nas czekają w PES2012: przede wszystkim AI, krótko mówiąc "massive improvement", AI zachowuje się jak z real-life, każdy kto grał na prezentacji miał na twarzy jedno wielkie "WoW". nowe animacje, wszystkim starym animacją zostały zredukowane klatki tak, aby były nadal płynne ale szybkość/responsywność znacznie lepsza - feedback z prezentacji potwierdza te rewelacje i responsywność/feeling jest na poziomie PES5/Fifa11, czyli rewelacja zmiana kursora poprawiona, a w zasadzie nowy system został wprowadzony. Zawodnika zmieniamy prawą gałką i możemy zmienić na każdego zawodnika. Podczas rzutów wolnych, autów, rogów możemy tą gałką zmieniać zawodnika a zatem możemy podać do każdego dosłownie, przy czym zawodnicy ładnie wybiegają na pozycje. Daje to niemal nieograniczoną możliwość/swobodę rozegrania rzutów wolnych itd. Nie ma już tak, że tylko do jednego zawodnika możemy podać. znacznie lepsi bramkarze i sędziowie obrona znacznie częściej (wtedy kiedy powinni, wszystko zależy od kontekstu/sytuacji) przecina podania w uliczkę - największa bolączka PES2011, zostało to poprawione przez yair-a. lepszy system kolizji - ale nie taki jak w Fifa11/12 lepsze cross-y czułość dryblingu 360 stopni została znacznie zwiększona, czuć to podobno bardzo, każdy kto grał podkreśla, że jest niesamowita wolność zagrań nowy system karnych, powrót kamery zza pleców - w PES2011 programik yenkey-a umożliwa przywrócenie tej kamery podobno rewelacyjna mimika twarzy piłkarzy, na zdjęciach co prawda wygląda często jak L4D2 :)) albo Resident Evil, ale podobno w ruchu wygląda wyśmienicie jeszcze lepsza atmosfera meczu, stewardzi, menadżerowie, kamerzyści jeszcze lepsze celebrowanie gola, cinematic po zdobyciu gola włącza się "płynnie" i dokładnie w takim kierunku jakim piłkarz biegł i strzelił gola, wygląda to bardzo realistycznie i nie ma żadnego fake-owanego cinematic-a, np w innym punkcie stadionu niż piłkarz biegł jeszcze lepsze oświetlenie i stadiony, które IMHO w 2011 wyglądają rewelacyjnie, nie wspominając o stadionach zrobionych przez community. W spoilerze feedback (źródło evo-web.co.uk) z prezentacji PES 2012: Your questions - our answers In addition to our report about yesterday (see here), we have obviously not forgotten your questions. We have already summarized them in advance and of course answered. Here you have the questions that we had written down and were able to answer it. Has this changed dribbling compared to its predecessor and there are different and new tricks? Tricks are the same as in PES 2011. The dribbling is much more sensitive and more direct. What about the fans: there are flags again, they wear the jerseys of their team, they are also encouraged better? Fans wearing jerseys of the home team, but we saw no flags (so far), the audience and the stadium staff are all fully 3D and animated. What are the new animations? Look good, fit well into the game and make it more varied. How is the new ball physics? When Adjust / flanks fantastic, very realistic. For shots, see the report. What is the offside rule? Well. Far less offside situations, can continue to play referee when a player is offside, but the opponent comes to the ball. As the gatekeepers in terms of animation and flow of play (fast discharge, etc.)? Slightly faster when standing up, a few new animations good they have it. Keyword Continuous Play: Are there any black transitions more, but as Ball boys to throw the ball to the player. Is beaming of the players of the past? From free-kicks / walls, beamed forth the players any more, but come running out of the box / in the back field. -> No loading screens. With interjections / corners very short transition. How are the collision detection and clipping? Collision detection works well, now and then Clipping error. Players run fast from the sidelines? Yes, very quickly. The graphics have improved? Natural lighting and color scheme, and therefore better than PES 2011th Turf color very well. If the opponents become more intelligent? Yes, extreme intelligence increase, brilliant plays good defense. How are the new standard situations? Fantastic, extremely powerful, individually and dynamically configurable. Are the response times for receiving the ball has improved? Much better, direct utilization of the pass / the edge is now possible. Is the catch-up bug really gone? Definitely Insert the referee correctly from the advantage rule and punish fouls later correct? Advantage is usually played, but no map was drawn with us afterwards. Can be deadly pass intercepted reasonable now? Yes, can catch well. How does the passport system, especially the five different levels? In full support of almost every maneuver succeeds, it is extremely difficult to complete manually, but opens up new possibilities. PES is the feeling back again? Yes. :-) How does the player change? Works well. Quick free kicks are better implemented? Basically, just like in PES 2011 If the injury time better? When the Clock stops still when the game is broken? Basically the same as in PES 2011 Do you have to press again on the break even pass the button? Yes. :-) Can we still anticipate long throw-ins and so easy to catch? No, because they now run much faster. What are the replay cameras are there? The same cameras as in PES 2011, however, a new 360 ° camera was there, which makes for easy turning. Triktos are dirty, you can see the sweat (and its consequences)? No, there was no dirt, sweat, however, in the replay camera / close-up view. Can you move the wall at free-kicks? No, unfortunately not. Does the AI Fair Play? (For injuries occur to the ball out, for example) No. Caused the AI more free kicks / fouls? Yes, very much more than in PES 2011 Edytowane 9 Lipca 2011 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) Pojawił się zapowiadany filmik z pokazu :) Wygląda to rewelacyjnie (AI). Chyba w tym roku powrócę na dobre do pes-a :P http://www.youtube.com/watch?v=WMoUImry5Fc&feature=player_embedded Edytowane 14 Lipca 2011 przez ojejku 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2011 (edytowane) http://www.youtube.com/watch?v=RxdmopP36gIhttp://www.youtube.com/watch?v=Xr-go3TLTSY&feature=player_embedded Edytowane 18 Lipca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2011 (edytowane) sorry ale tak to ja sie ruszam na ciezkim kacu :lol: kto dotknal i poczul animacji z fify ten raczej nie bedzie mial tu czego szukac ps. taki massive improvement a murku nadal nie mozna przesunac :) Edytowane 17 Lipca 2011 przez Carson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2011 Oj Carson jeszcze odszczekasz te słowa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 Niedawno miałem okazję bawić się z fifą 11 i szczerze dużo bardziej podoba mi się PES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 http://www.youtube.com/watch?v=wZAzLF3oZ6A&feature=player_embedded Premiera 14 października. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 Oby tak było w grze, a nie tylko na filmikach reklamowych. Ciekawie będzie grając nawet z komputerem. Oby nie zaniedbali możliwości kontrataków jak w poprzedniej części, gdzie zawodnicy nawet nie wychodzili na pozycję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Konami zaprezentowało krótki filmik przedstawiający rzuty karne w swoim PES 2012. Wszystko wskazuje na to, że strzelenie jedenastki wcale nie będzie proste, ale precyzyjnie wykonane strzały będą nie do wyciągnięcia przez bramkarza. http-~~-//www.youtube.com/watch?v=aQiQEHWMVOw&feature=player_embedded Poza tym twórcy Pro Evolution Soccer 2012 przedstawili także pełną listę dostępnych w grze stadionów. Co ciekawe: jest nawet nieotwarty jeszcze stadion Juventusu: Old Trafford Wembley Stadium Camp Nou Santiago Bernabeu Stade De France Stade Lous II Il Nuovo Stadio Della Juventus Giuseppe Meazza Stadio Olimpico Estadio Dragao Estadio Jose Alvalade Estadio Da Luz Amsterdam Arena El Monumental Saitama Stadium 2002 Allianz Arena Fikcyjne stadiony: Burg Stadion Royal London Stadium Rose Park Stadium Bristol Mary Stadium Estadio Del Nuevo Triunfo Stade De Sagittaire Stadio Orione Ville Marie Stadium Estadio De Escorpiao Estadio Amazonas Estadio De Palenque Konami Stadium Mohamed Lewis Stadium Wiemy również, że w grze zagramy oficjalnymi piłkami Ligi Mistrzów, Ligi Europy oraz Copa Libertadores. Znajdzie się też kilka modeli Adidasa, Pumy, Nike, a także te pochodzące z poprzednich części PES-a. Premiera gry planowana jest na październik tego roku na wszystkich liczących się platformach. Ciekawe jak się sprzeda nowa produkcja Konami. Jak na razie wszystkie gry z serii osiągnęły łączny wynik 70 milionów sprzedanych kopii. Karne i stadiony w Pro Evolution Soccer 2012 | Gambler.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) Chyba najlepszy gameplay video 60fpsów jaki wyszedł z GC. Widać na nim dokładnie detale, animacje, replay-e. Wygląda to wyśmienicie, czuje, że PES is back, tym razem "for real" ;) Jak mówiłem 2011 był dobrą bazą na dopracowanie gry, demo już niedługo więc zweryfikujemy. Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2011 http://www.youtube.com/watch?v=YRlcbz2vav0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Za kilka dni (następny tydzień, pewnie w poniedziałek już) demo będzie dostępne z build-a GC (80% ukończonej gry). Późnym wrześniem będzie drugie demo (100%) ukończonej gry, żeby zobaczyć jak wyglądał będzie full, więc już nie będzie tak jak w poprzednich latach zonk-a, że demo różni się od full. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) andrew777 jedyne co mnie martwi to fakt, że nawet na trailerze nie jest poprawiony system kolizyjności. Przechodzące się nogi itp. To najbardziej wnerwiająca mnie rzecz w 2011. Liczę, że w full będzie to jednak poprawione. Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Demoooooooooooooooooooooooooooooooo 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 No proszę, za godzinkę ocenię ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 ja za pare min :) leaked a leci z serwera konami :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Miałem ciężki dzień. Po dwóch meczach wypas. Jedynie bramkarze do poprawienia. Gameplay po tych 2 spotkaniach miażdży, to powinna być wersja 2011 tak naprawdę, niestety rok pracy to za mało jak się okazuje. Oprawa graficzna rewelka. Włączcie sobie Training jest tam w nocy stadion, oświetlenie bajka, nie to co w PES2011 :). Jutro więcej pogram, pewnie wyjdą jakieś hacki do dema. Póki co king is back, ale to tylko 2 mecze. Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Cholera, na początku 600KB/s, teraz ledwo 40... To jutro po pracy dopiero, cholera. Bo vid narobiły mi apetytu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Miałem ciężki dzień. Po dwóch meczach wypas. Jedynie bramkarze do poprawienia. Gameplay po tych 2 spotkaniach miażdży, to powinna być wersja 2011 tak naprawdę, niestety rok pracy to za mało jak się okazuje. Oprawa graficzna rewelka. Włączcie sobie Training jest tam w nocy stadion, oświetlenie bajka, nie to co w PES2011 :). Jutro więcej pogram, pewnie wyjdą jakieś hacki do dema. Póki co king is back, ale to tylko 2 mecze. Co Ty gadasz :lol: Ja po jednym meczu juz wiem ze na 90% spedze kolejny rok przy fifie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Jestem już "po". Powiem tak, odkąd zobaczyłem animację w fifie 11 to jakoś nie mogę się przyzwyczaić do tej kartonowej w pes, także mam przeczucie, że w tym roku fifka wgniecie pes w murawę. Kiedyś napierałem w pes jak dzik, teraz demko wywaliłem po jednym meczy, nie mogę. ;< 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Dokladnie to mnie caly czas denerwuje w pesie odkad gram w fife... animacje. Sa tak drewniane i przejscia miedzy poszczegolnymi sekwencjami sa tak widoczne ze az bola oczy. No co tu duzo mowic, fifa a pes to dwa rozne levele jesli chodzi o zawansowanie animacji. W demku widze ze za duzo sie pod tym wzgledem nie zmienilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Panowie, nie tylko animacje są ważne i ich przejście z jednej w drugą, które i tak w PES2012 są znacznie lepsze niż w 2011. Jeżeli zależy Wam na symulacji to niestety ale FIFA nie umywa się, nawet nie ma dobrze zrobionego systemu statystyk graczy i jego odwzorowaniu na boisku. Potwierdzają to wszelkie gameplay mody, które zaniżają statystyki na 50 i jedną gwiazdkę wszystkim team-om, aby był w miarę balans. Nie wspominam już rewelacyjnego AI co widać w tym demie i mnogości nowych zagrań, czy sterowania 2-ma piłkarzami naraz. Wrócił także fake shot, wygląda jak w PESie z lat PS2, zmuszenie piłkarza z drużyny do wybiegu (jak w WE9LE), wybór każdego piłkarza do którego możemy podać piłkę przy wszystkich stałych fragmentach gry, training challenge is back. Mogę jeszcze długo wymieniać. Fifa owszem ma super animacje i system kolizji, ale niestety nie ma całej reszty, a dla mnie cała reszta jest ważniejsza. Ponadto same animacje nie warunkują fantastycznego gameplay-a. PES2011 był świetną bazą dla kolejnej generacji z wieloma bug-ami (krótki czas produkcji). Zapytajcie się EA ile czasu tworzyli nowy engine, na pewno nie przez rok. Niestety KONAMI nie ma dużego zespołu, którego część na boku mogła by tworzyć nowy engine przez kilka lat. Dlatego tak im wyszło z next-gen-ami na starcie. Nie jestem odosobniony w tej opinii, poczytajcie sobie chociażby burzliwe dyskusje na ten temat na evoweb-ie. Pamiętajcie również, że to jest pierwsze demo, które będzie miało jeszcze sporo usprawnień (jak bramkarze). Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...