Yaevinn Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 Mój windows jak zwykle głupieje, ale takiego numeru jeszcze nie znałem. Potrzebowałem odpalić safe mode, ale bootloader Windowsa nie reagował na przyciskanie F8 ( ?? ). W związku z tym posłużyłem się poradą z YT, odpaliłem msconfig i zaznaczyłem "bezpieczne uruchamianie". Istotnie, system wstał w trybie awaryjnym. Tylko, że nie da się go już opuścić. Kiedy w msconfig zaznaczam "Uruchamianie normalne", pojawia się komunikat: "Narzędzie konfiguracja systemu nie może zapisać oryginalnej konfiguracji rozruchu na potrzeby późniejszego przywracania. Zmiany w konfigutacji rozruchu zostana wycofane. Wolumin nie zawiera rozpoznawalnego systemu plików. Sprawdź, czy załadowano wszystkie wymagane sterowniki systemu plików i czy wolumin nie jest uszkodzony". Na F8 nie reaguje, wstaje w trybie awaryjnym i muszę siedzieć pod linuksem a akurat Winda mi jest potrzebna ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 Prawym myszki na dysk systemowy, właściwości, narzędzia, kliknij sprawdź, kliknij rozpocznij, kliknij zaplanuj sprawdzenie dysku i zrestartuj kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 Chkdsk nie pomógł. Myślę, że problem siedzi gdzieś w bootloaderze, ale pytam bo nie mam siły na eksperymenty. Przecież wszystkie partycje działają w trybie awaryjnym. Spróbuję jeszcze wyłączyć drugi dysk na którym jest linux i ASZ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 Przy użyciu narzędzia BCDEDIT sprawdź, jaki parametr został dopisany do uruchomienia, a następnie go usuń - zapewne jest coś w stylu "/save". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2011 (edytowane) Niestety BCDEDIT odmawia współpracy: "Nie można odnaleźć magazynu danych konfiguracji rozruchu. Nie można odnaleźć określonego pliku" Faktycznie wygląda jakby coś skopało bootmgr ? Ale jak, system w awaryjnym chodzi bez problemu, na dysku nie ma błędów. Nie bardzo mam ochotę używać tej nieszczęsnej konsoli odzyskiwania ale jeśli dalej nie zaskoczy to wgram nowy bootmgr. EDIT: Zrobiłem bootrec /fixmbr z płyty, nie pomogło. bcdedit nic nie może zdziałać, dysk drugi odłączałem, system twardo pali w awaryjnym i podaje absurdalny komunikat: "Nie można rozpoznać systemu plików dysku (...)" i korzysta z tego dysku bez problemów ! Mam pełną wersję DMDE którą kiedyś kupiłem ale przyznam że jestem cienki w te klocki. Edytowane 3 Czerwca 2011 przez Yaevinn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Skoro masz tam jeszcze Linuxa, to może ustawienia startu Windows są zapisane w boot menadżerze Linuxa? Ewentualnie do niego wpięty jest boot.bin (czy jak się tam plik nazywa) zrobiony z ustawionym trybem awaryjnym? Oczywiście to tylko teoria, bo nigdy nie miałem W7 podpiętego pod Linuxa, więc nie wiem jak zrobiony jest taki loader. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extraplay Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 użyj Hirens Boot ver 9.6 10.6 13.2 najnowszy i odpal sobie mini windows xp często natpisuje on brakujące pliki badz uzupełnia już istniejące 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Dobra odpaliłem sk..syna choć trochę nerwów mi napsuł. Za pomocą narzędzi bootmgr w Hiren's boot CD udało mi się odpalić tryb awaryjny w którym tym razem ( o dziwo!) udało się zapisać nowe ustawienia w msconfig. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...