Skocz do zawartości
Kominiara

Szlag mnie juz trafia

Rekomendowane odpowiedzi

Juz sam nie wiem co mam robic. Przejrzalem cale forum, probowalem wszystkiego i nic. Jak podkrece procka ( np 153/32) komp sie restartuje,wchodzi do windy i jest ok. Ale jak zrestartuje to swieci sie lampka od dysku i jest czarny ekran. Musze wylaczyc kompa i wlaczyc go jeszcze raz. Nie ma takich problemow maks przy 147/32. Ten problem mam od niedawna. Wczesniej dochodzilo do 160/...

Konfig:XP1800, A7V8X gold, 512 Kingston, ATI8500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam 300W codegen. Nie jest to najlepsze ale wczesniej bez problemow dawalo rade. Jako ze mamy lato, odkrecilem obudowe zeby troche lepsza cyrkulacja powietrza byla. Chlodzenie mam WC, temperatura teraz przy zegarze 1680 GHz ( na tyle sie "bezpiecznie" kreci) nie przekracza 40 stopni w stresie. Dziwne jest to ze moge dac wiecej MHz, komputer sie uruchamia bez problemu, pracuje stabilnie, a problem jest dopiero przy restarcie. Swieci sie kontrolka od dysku, komputer pracuje a na monitorze czarno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie najdziwniejsze jes to, ze jak ustawie w biosie magistrale ( np 150/30) to system ladnie wstaje i jest git. komp moze byc wlaczony 3 dni i nic. Dopiero jak zrobie restart to sie nie podnosi. Co robic... Podniesc napiecie AGP ? :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam 300W codegen. Nie jest to najlepsze ale wczesniej bez problemow dawalo rade.

miałem takie goowno i też dawało radę, napięcia 11.87-11.95V, 4.76-4.95V, 3.3 (w abicie 3.4) było OK, 3.41V. ale po wymianie na fortona 250W komp chodzi stabilniej i napięcia mamv 12.07V, 5.10V, 3.41V, na procu 1.64V zamiast 1.6V.

więc zmień zasilacz profilaktycznie zanim wszystko się zjara. ja za swój dostałem 31zł a FSP 250 GTA kosztował mnie 35+8zł więc 12zł dopłaty. warto !

jak podłączysz miernik podczas grania lub prime to zobaczysz jak ładnie napięcia spadną na codegenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na razie tysz robie na 300W CODEGENIE z wtyczkami do dodatkowego zasilania płyty i napięcia wahają się 1,96 do 2,02 volta przy parametrach w opisie. Oczywiście 1,96 w największym stresie, ale tylko chwilowo. Co najdziwniejsze napięcia 3,3 i 5 voltów są zawsze trochu wyższe (3,33 i 5,08) bez względu na obciążenie. Tak wracając do tematu to ten zasilacz chyba problemy ma z jakimiś scalakami w środku, które właśnie obsługują włącznik i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły. Przegrzały się i nie wyrabiają teraz. Miałem kiedyś komp z podobnym przypadkiem zasilacza. Nazwałem go MAINBOARD KILLER, bo zj....bał 3 płyty główne, ale to już nie moja sprawa. Koleś chciał wymieniać płyty, a nie zasilacz, to niech płaci, co mi tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...