Skocz do zawartości
Martines098

Moda Laptopa Aspire 5610 bl50

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie chce zrobić lekkiego moda w tym lapku do 500 zł. Co można by w nim powiększyć itp . Laptop to Aspire 5610 bl50

I mam pytanie jakiego max proca obsłuży i ile max GB ramu i na jakiej częstotliwości.? I Jakiego procka i do jakiej max Częstotliwości Bus Speed czy tylko 533MHz czy moge 667MHz lub też 800MHz

Jego paramatry

Intel Centrino Duo T2300E (1.66GHz)

Pamięć RAM [MB]: 512 DDR2

Karta graficzna: nVidia GeForce Go 7300 128MB

Nad Ramami pomyślałem że dać te

http://allegro.pl/kingston-kvr667d2s5-2g-4gb-2x-2gb-dual-667mhz-667-i1648679859.html

A procka Core 2 Duo T7200 2x2GHz 667 4MB cache

Edytowane przez Martines098

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny rozsądny upgrade do tego laptopa to pamięć i dysk SSD. Natomiast nie wiem czy w ogóle jest sens ładować się w 4GB, 2 zdecydowanie wystarczą. Inna sprawa, że nawet nie wiem czy masz system, który obsłuży taką ilość (64bit).

RAM i dysk dadzą zdecydowanie największego i najbardziej odczuwalnego kopa. Kostka 2GB kosztuje w tym momencie na Allegro około 80 złotych. Do tego dokupisz SSD o pojemności 60-80GB za jakieś 400 (na 80GB w tej cenie będziesz musiał liczyć na odrobinę szcześcia).

Absolutnie nie myśl o wymianie procka. Sama wymiana to nie taka prosta sprawa jak w stacjonarce, a poza tym totalnie nie opłacalny ruch biorąc pod uwagę stosunek kosztów do korzyści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Windows 7 to jest 64 Bity już dawno nie siedzie na 32. Bios jest najnowszy wsadzony. I co do kupna SSD tak ale radochy mi to nie do bo windows to 20GB i 60GB na ciach!ły to dużo za mało. Dlatego znalazłem Segate 500 7200RPM 16MB cache za 190 zł myśle że nie jest zły. Ale nie stety to Segate. A 4 GB zawsze sie przydadzą. A co do procka co masz na mysli nie jest tak samo co do wymiany?? Nie jest tak rozkręcam laptopa przekręcam tam zabezpieczenie na procku wyjmuje, wsadzam tego t7200 wkładam Zalmana STG-2

Zakręcam tak jak było i śmiga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Mam Acera TravelMate 6292. Bazowo T7300, 2GB RAM, 250GB, X3100 i sześciokomorwa bateria. Pierwszy krok? Wymiana baterii na 9 cell, ale to nie było szczególnie istotne, potem 4GB RAMu (2x2GB Kingston), 500GB HDD a ostatnio SSD. Ta zmiana naprawdę wiele dała, byłem sceptycznie nastawiony, jednak jest o wiele szybciej (Acerek przeżywa 'drugą młodość' :lol:). Zacząłbym na Twoim miejscu od pamięci RAM, 2x1GB/2x2GB, grafikę masz całkiem ok, więc może nawet w coś dałoby się pograć. SSD nie jest złym pomysłem - ~60GB na system, a reszta "pierdółek" na HDD :).

*planuję jeszcze swap procesora na T9300, jednak na ten moment ogranicza mnie brak kasy...

Wracając jeszcze do procesora - Acery mogą sprawiać problemy, w moim trzeba całościowo rozmontować pacjenta, włącznie z demontażem matrycy (tak przynajmniej wynika z manuala serwisowego).

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak 2 dyski ?? od nowości był tylko jeden dtsk 80GB nie wiem czy sie dwa podpiąć. no ram to obowiązkowo i dysk ta 500GB. ale jak z tym prockiem?? bo bios wgrany do 3.60. Myślałem że to jest rozbórka laptopa aż dostane się do procka co jest okryty rurkami Heat Pipe która jeszcze dochodzi do Chipsetu wyciągam tego procka wkładam tego mocniejszego i hula tak ogólnie jest w teorii a jak w praktyce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugi dysk można podłączyć poprzez USB (kieszeń czy też inny wynalazek) albo zastępując napęd - w sieci znajdziesz niezbędne do tego akcesoria.

W teorii faktycznie, wystarczy się dobrać do procesora, w praktyce oznacza to rozłożenie wręcz całego laptopa. W moim modelu trzeba rozkręcić dół, górę i wykręcić matrycę, dużo z tym zabawy. Mając już radiator, procesor i socket wszystko jest łatwe :). Poszukaj instrukcji serwisowej lub filmików na YouTube, na których ludzie rozbierają taki model jak Twój lub podobny.

Co do tego, czy T7200 będzie obsługiwany to sprawdź, jakie FSB obsługuje płyta główna, a także, czy ten model nie występował w konfiguracjach z mocniejszym procesorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stroni Aspire pisze tak Acer Support: Aspire 5610 Series Specifications

to wynika z tego też mi na necie że chipset ten łapie wszsytkie PDC i C2D na szynie 533/667MHz a akurat t7200 to jest na szynie 667MHz i mam pytanie bo narazie jeszcze mam T2300 to zadziała jeśli wsadze ramki 2x2GB 667MHz czy odrazu musze z prockiem t7200?

a co do dojścia do procka to łatwo bo zdejmuje pokrywe tylą i mam już Heat Pipe bo juzgo raz rozkręcałem aby nasmarować pasciną:)

i coś takie znalazłem na necie :)

http://www.insidemylaptop.com/disassemble-acer-aspire-5610z-laptop/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podobnej konwencji mógłbym mówić "szkoda, że mój laptop nie obsluży procków z szyną 1066MHz" ;).

Podkręcanie? Możliwe, udawało mi się w starym Fujitsu-Siemensie. CPU przy użyciu ClockGena, grafika poprzez ATI Tray Tools. U Ciebie powinien zadziałać RivaTuner, natomiast jak jest z podkręcaniem procesora, szczerze - nie wiem, sieć z pewnością dzierży informacje w tym zakresie.

Ati tray tools to jeden z najlepszych programów do OC ale chyba tylko kart ATI(...)

Miałem Radeona :D. Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ati tray tools to jeden z najlepszych programów do OC ale chyba tylko kart ATI a co nvidi tak masz racje Riva najlepsza do tego bo ntunne to odpada

a z poziomu bios sie nie da?? i Jakie są dopuszczalne tempy dla procka?? i Do jakiej wartości rozsądnej moge dejść?? doszło by do 2.4GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku większości laptopów OC z poziomu biosu jest niemożliwe. Dopuszczalne tempy? Core Temp zasugeruje, ~70*C IMO jest akceptowalne, byleby stabilnie. 2,4GHz? Nie jestem wróżką, nie wywróżę ani nie zagwarantuję, aczkolwiek desktopowe procesory, bazujące na architekturze Core były krętliwe, więc wspomniane taktowanie być może da się osiągnąć.

Edit: Wyczyszczenie układu chłodzącego najczęściej poprawia temperatury. Nowa, dobra pasta też nie jest złym rozwiązaniem. Osobiście preferuję Arctic Silver 5 :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to jak przyjdzie już niedługo ten laptop z servisu to zabiore sie porządnie za niego :)

Napewno dużo pomoże dokładne go wyczyszczenie żreberek odprowadzajacych itp i nałożenie Zalmana STG-2 to może być kluczem fdo dobrego i rozsądnego OC:)

używałem nie raz AS5 i nie jest to zła pasta ale Zalmanik jest nieco lepszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz jak uważasz, ale nadal moim zdaniem ładowanie się w zmianę procka (pomijając samą czynność) to pieniądze wyrzucone w błoto, bo różnice w taktowaniu nijak nie przełożą się na odczuwalne zmiany podczas użytkowania laptopa. Najbardziej optymalne rozwiązanie to rozbudowa pamięci, wrzucenie SSD do laptopa, a dotychczasowy dysk do obudowy USB lub zamiast napędu (co taniej/wygodniej). Co do pasty to oczywiście nie jest to zły pomysł, ale nie należy się też spodziewać niewiadomo jakich efektów. Myślę, że jak tempy spadną o ~10% to już będzie sukces.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale na SSD mnie nie stać a procka takiego moge mieć sprawnego za 100 zł

A wydajności napewno coś zobacze :)

Nie lubie przenośnych dysków bo niestety są awaryjne już na 2 sie przejechałem z WD i Samsunga dlatego wole tradycyjne. A napęd bd mi potrzebny bd bd dużo rzeczy nagrywał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wydajności napewno coś zobacze :)

W benchmarkach? Napewno. W realu? Już nie koniecznie. Wg mnie spokojnie byś się wyrobił z takim budżetem, ale jak nie chcesz dysku na USB i musisz mieć napęd no to raczej będzie ciężko. Ewentualnie wrzucić dysk w miejsce DVD, a nagrywarkę na USB :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz to jest dobre rozwiązanie to co mi podałeś:) Bd musiał się nad tym zastanowić :) ale gdzie moge zdobyć taki adapter do dysku zamiast nagrywarki?? Allegro czy gdzieś indziej szukać? Smarki mnie mało obchodzą ale w srednich grach na WoW itp nie na high detalach ale może średnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do głowy przychodzi mi tylko Allegro, ale możesz też spróbować w jakimś ogarniętym sklepie z laptopami, a nóż będą mieć wszystko od ręki. Poza tym skoro procka możesz mieć za 100 to wydaje mi sie, że lepiej na początek kupić coś droższego, bo potem będzie po prostu łatwiej zgromadzić niższą kwote. Inna sprawa, że jestem na bank przekonany, że gdybyś zdecydował się jednak na SSD to porzuciłbyś rozważania o wymianie procesora. Naprawdę, tych dysków nie docenia się aż do momentu zakupu. I wtedy dopiero człowiek się zastanawia: jak ja do tej pory mogłem tego nie mieć? Oczywiście odwrotu od SSD nie ma - za duży komfort dają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz do SSD wiem jak chodzą bo mam w kompie 2 OCZ vertexy II w raid0 i to to nie bd tutaj przeklinał:) Ale wiesz na wydajności dysku mi nie chodzi bo to ma fimly i muzyke mieć i troszke gierek tych starszyk:) Tak wiem najpierw to najdroższe kupujesz czyli dysk i RAM bo juz zamówione są

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi