fumfel Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Witam. Stałem się szczęśliwym nabywcą jednego z komercyjnych programów bazodanowych, dwóch kopii. Pracuje on na Microsoft SQL Serwer 2005. Jedną z nich zainstalowałem na komputerze stacjonarnym w firmie, drugi natomiast ma być na laptopie z mobilnym dostępem do internetu, tak abym z każdego krańca kraju miał dostęp do bazy. Aby programy działały w tym trybie należy spełnić następujące warunki: • Serwer połączony szybkim łączem symetrycznym, o prędkości co najmniej 500Kbps w obie strony - SPEŁNIONY Neostrada TP • Serwer musi posiadać zewnętrzny adres IP oraz odpowiadać na PING - skoro Neostrada to zmienne IP :) ...zarejestrowałem na no-ip.com "w zakładce Hosts/Redirects Host typu: DNS Host (A)" i komputer odpowiada na PING • Serwer musi mieć otwarte porty tcp: 1433, 1434, 445 oraz udp: 1434 - i tutaj zacząłem się gubić nie wiem co i jak mam poustawiać na routerze, a może coś w systemie też trzeba ustawić? Konfiguracja sprzętu to: 1. Komputer stacjonarny z Windows XP 2. Router Edimax BR-6204WG podłączony jeszcze jeden komputer i skonfigurowane WIFI 3. Laptop z Windows XP, mobilnym internetem iPlus Proszę o pomoc w konfiguracji sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Logujesz się w panelu konfiguracyjnym swojego Edimaxa - czyli standardowo jest to 192.168.2.1, login: admin, hasło: 1234 Po lewej stronie klikasz NAT -> Port Forwarding i klikasz Add... W IP Address wpisujesz ip komputera dla którego chcesz otworzyć port, w Protocol ustawiasz Both, w Port Range 1433-1434... Zapisujesz... Znów po lewej klikasz Virtual Server i Add... W Private Port i w Public Port ustawiasz 445, resztę wypełniasz jak wyżej... Zapisujesz... Trzeba jeszcze wyłączyć firewalla w routerze -> Klikasz po lewej Firewall (pod NAT) i wybierasz Disable... Edytowane 6 Czerwca 2011 przez wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2011 Dziękuję bardzo... wygląda na to że połączenie między komputerami udało się nawiązać, ale nie mogę połączyć się z bazą danych. Poniżej zamieszczam screena z błędem. Może błąd robię przy ustawieniach programu... na komputerze stacjonarnym w ustawieniach wybieram opcję "Wiele stanowisk - ten komputer pełni rolę serwera"; w polu nazwa komputera: numer IP z sieci NAT 192.168.... nazwa instancji SQL: SQLEXPRESS. Na laptopie natomiast "Wiele stanowisk - ten komputer to klient łączy się z serwerem"; w polu nazwa serwera: host ze strony no-ip, lub zewnętrzne IP ....nazwa instancji SQL: SQLEXPRESS. Gdzie robię błąd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Dziękuję bardzo... wygląda na to że połączenie między komputerami udało się nawiązać, ale nie mogę połączyć się z bazą danych. Poniżej zamieszczam screena z błędem. Może błąd robię przy ustawieniach programu... na komputerze stacjonarnym w ustawieniach wybieram opcję "Wiele stanowisk - ten komputer pełni rolę serwera"; w polu nazwa komputera: numer IP z sieci NAT 192.168.... nazwa instancji SQL: SQLEXPRESS. Na laptopie natomiast "Wiele stanowisk - ten komputer to klient łączy się z serwerem"; w polu nazwa serwera: host ze strony no-ip, lub zewnętrzne IP ....nazwa instancji SQL: SQLEXPRESS. Gdzie robię błąd? Rozumiem, że poustawiałeś wszystko w SQL Configuration Manager ? Edytowane 8 Czerwca 2011 przez wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 Rozumiem, że poustawiałeś wszystko w SQL Configuration Manager ? Nie, te ustawienia wpisuje się w programie bazodanowym który wspópracuje z SQL Express 2005. To co mogę ustawić w SQL CM prezentuję poniżej, dołączam także screeny z konfiguracją portów na routerze, coś mi tutaj też chyba niegra. Próbowałem udostępnić swój dysk sieciowy "ARCHIWUM" i tutaj też mam problem z listowaniem katalogów w FileZilla: " Status: Łączenie z 92..... Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną... Odpowiedź 220 NET Disk FTP Server ready. Polecenie: USER artur Odpowiedź 331 User name okay, need password. Polecenie: PASS ********* Odpowiedź 230 User logged in, proceed. Polecenie: OPTS UTF8 ON Odpowiedź 200 Command okay. Status: Połączono Status: Uzyskiwanie listy katalogów... Polecenie: PWD Odpowiedź 257 "/" is current directory. Polecenie: TYPE I Odpowiedź 200 Type set to I. Polecenie: PASV Odpowiedź 227 Entering Passive Mode (192,168,2,100,80,24). Status: Serwer wysłał pasywną odpowiedź z nieroutowalnym adresem. Zamiast tego zostanie użyty adres serwera. Polecenie: LIST Błąd: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie Błąd: Nie udało się otrzymać listy katalogów " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...