Skocz do zawartości
fumfel

Program bazodanowy - jak ustawić router?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Stałem się szczęśliwym nabywcą jednego z komercyjnych programów bazodanowych, dwóch kopii. Pracuje on na Microsoft SQL Serwer 2005. Jedną z nich zainstalowałem na komputerze stacjonarnym w firmie, drugi natomiast ma być na laptopie z mobilnym dostępem do internetu, tak abym z każdego krańca kraju miał dostęp do bazy. Aby programy działały w tym trybie należy spełnić następujące warunki:

• Serwer połączony szybkim łączem symetrycznym, o prędkości co najmniej 500Kbps w obie strony - SPEŁNIONY Neostrada TP

• Serwer musi posiadać zewnętrzny adres IP oraz odpowiadać na PING - skoro Neostrada to zmienne IP :) ...zarejestrowałem na no-ip.com "w zakładce Hosts/Redirects Host typu: DNS Host (A)" i komputer odpowiada na PING

• Serwer musi mieć otwarte porty tcp: 1433, 1434, 445 oraz udp: 1434 - i tutaj zacząłem się gubić nie wiem co i jak mam poustawiać na routerze, a może coś w systemie też trzeba ustawić?

Konfiguracja sprzętu to:

1. Komputer stacjonarny z Windows XP

2. Router Edimax BR-6204WG podłączony jeszcze jeden komputer i skonfigurowane WIFI

3. Laptop z Windows XP, mobilnym internetem iPlus

Proszę o pomoc w konfiguracji sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logujesz się w panelu konfiguracyjnym swojego Edimaxa - czyli standardowo jest to 192.168.2.1, login: admin, hasło: 1234

Po lewej stronie klikasz NAT -> Port Forwarding i klikasz Add...

W IP Address wpisujesz ip komputera dla którego chcesz otworzyć port, w Protocol ustawiasz Both, w Port Range 1433-1434...

Zapisujesz...

Znów po lewej klikasz Virtual Server i Add...

W Private Port i w Public Port ustawiasz 445, resztę wypełniasz jak wyżej...

Zapisujesz...

Trzeba jeszcze wyłączyć firewalla w routerze -> Klikasz po lewej Firewall (pod NAT) i wybierasz Disable...

Edytowane przez wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo... wygląda na to że połączenie między komputerami udało się nawiązać, ale nie mogę połączyć się z bazą danych. Poniżej zamieszczam screena z błędem.

Może błąd robię przy ustawieniach programu... na komputerze stacjonarnym w ustawieniach wybieram opcję "Wiele stanowisk - ten komputer pełni rolę serwera"; w polu nazwa komputera: numer IP z sieci NAT 192.168.... nazwa instancji SQL: SQLEXPRESS. Na laptopie natomiast "Wiele stanowisk - ten komputer to klient łączy się z serwerem"; w polu nazwa serwera: host ze strony no-ip, lub zewnętrzne IP ....nazwa instancji SQL: SQLEXPRESS. Gdzie robię błąd?

post-131830-0-77840500-1307443625_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo... wygląda na to że połączenie między komputerami udało się nawiązać, ale nie mogę połączyć się z bazą danych. Poniżej zamieszczam screena z błędem.

Może błąd robię przy ustawieniach programu... na komputerze stacjonarnym w ustawieniach wybieram opcję "Wiele stanowisk - ten komputer pełni rolę serwera"; w polu nazwa komputera: numer IP z sieci NAT 192.168.... nazwa instancji SQL: SQLEXPRESS. Na laptopie natomiast "Wiele stanowisk - ten komputer to klient łączy się z serwerem"; w polu nazwa serwera: host ze strony no-ip, lub zewnętrzne IP ....nazwa instancji SQL: SQLEXPRESS. Gdzie robię błąd?

Rozumiem, że poustawiałeś wszystko w SQL Configuration Manager ? Edytowane przez wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że poustawiałeś wszystko w SQL Configuration Manager ?

Nie, te ustawienia wpisuje się w programie bazodanowym który wspópracuje z SQL Express 2005. To co mogę ustawić w SQL CM prezentuję poniżej, dołączam także screeny z konfiguracją portów na routerze, coś mi tutaj też chyba niegra. Próbowałem udostępnić swój dysk sieciowy "ARCHIWUM" i tutaj też mam problem z listowaniem katalogów w FileZilla:

"

Status: Łączenie z 92.....

Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną...

Odpowiedź 220 NET Disk FTP Server ready.

Polecenie: USER artur

Odpowiedź 331 User name okay, need password.

Polecenie: PASS *********

Odpowiedź 230 User logged in, proceed.

Polecenie: OPTS UTF8 ON

Odpowiedź 200 Command okay.

Status: Połączono

Status: Uzyskiwanie listy katalogów...

Polecenie: PWD

Odpowiedź 257 "/" is current directory.

Polecenie: TYPE I

Odpowiedź 200 Type set to I.

Polecenie: PASV

Odpowiedź 227 Entering Passive Mode (192,168,2,100,80,24).

Status: Serwer wysłał pasywną odpowiedź z nieroutowalnym adresem. Zamiast tego zostanie użyty adres serwera.

Polecenie: LIST

Błąd: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie

Błąd: Nie udało się otrzymać listy katalogów

"

post-131830-0-04334100-1307568550_thumb.jpg

post-131830-0-68802600-1307568569_thumb.jpg

post-131830-0-14615800-1307568580_thumb.jpg

post-131830-0-84325500-1307568727_thumb.jpg

post-131830-0-04740500-1307568742_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi