Skocz do zawartości
chrumpak

Asrock Z68 Extreme4 oraz reszta podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zaczynam myśleć o zmianie "bebechów" i tradycyjnie piszę, aby się poradzić.

Aktualnie posiadam taki sprzęt:

1. Gigabyte p35-ds3r ,

2. 4x1gb ddr2 patriot 800mhz,

3. Q9550 wykręconego na 3,4.

4. Gtx 460 gainward glh

6. zasilacz corsair 750W

Myślę o zmianie na :

1. Asrock Z68 Extreme4

2. Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 mhz grey

3. I5-2500k lub I7-2600k (Cały czas mam dylemat, czy warto dopłacić do 2600k, kompa używam od czasu do czasu do gierek i pracuję również na photoshopie)

4. Grafy nie zmieniam

Moje pytania są następujące:

1. Czy dobrym wyborem jest ten model asrocka (wybieram tą płytę głownię ze względy na to, iż posiadam chłodzenie mugen 2 rev A i z tego co wyczytałem asrock umożliwia instalację chłodzenia z 775)

2. Jak wygląda sprawa z OC ( czytałem, że sandy bridge łatwo się kręci, przeczytałem już klika poradników i mam mętlik w głowie :P, ile około można wycisnąć bez podnoszenia napięć na tej płytce bądź poprzedniku p67? Myślę skromnie o 4.0 ghz :) )

3. Turbo boost 2.0 rozumiem że podnosi np w 2600k z 3.4 do 3.8ghz tylko jeden rdzeń? 2 rdzenie= 3.7ghz, 3 = 3.6ghz a 4= 3.5ghz? Widziałem na screenach opcje Load optimized CPU oc do czego ona służy? jest to do wyboru, jakieś automatyczne podkręcenie trybu turbo ? Jeśli tak to czy podnosi on również znacząco napięcia i czy jest bezpieczne korzystanie z tego? Jeśli podkręca się ręcznie po swojemu to wszystkie 4 rdzenie się podkręcają? Czy jak podkręci się ręcznie to tryb turbo również może działać czy zaleca się wyłącznie go oraz jakie będą taktowania w trybie oszczędzania energii w idle (EIST itp. ) gdy podkręcę do np 4.0 ghz

4. Czy dobry wybór pamięci? Nie maja wpływu na oc procka w s.1155 prawda?

5. Czy odczuję przyrost wydajności między obecną platformą a nową? Jeśli tak to procentowo ile?

6. A może warto poczekać na bulldozera?

Myślę, że wszystko o co chciałem spytać to napisałem (chyba że coś sobie przypomnę to napiszę :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co zmieniać teraz platworme ? Twoj procek jest wydajny , ewentualnie jeszcze troche podkrec i nie zmieniaj narazie.

Osiagnac 4GHz to mógłbyś z tego q9550 przy odrobinie szczescia. Lepiej sobie poszekaj aż będą procki w 22nm i może wtedy zmień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chrumpak

Ad1. Wybór dobry.

Ad2. Głównie podnosi się mnożnik procesora i jego napięcie. Skoro podkręciłeś Q9550, to z tym procesorem nie powinieneś mieć najmniejszych problemów :) . Na tym chłodzeniu możesz liczyć na 4,2-4,4GHz, no chyba, że trafisz na jakąś dobrą sztukę, to może i więcej.

Ad3. Tak, tak działa Turbo. Load Optimized CPU OC to takie biosowe, automatyczne OC. Podkręcanie tych procesorów jest tak banalne, że wstydem byłoby korzystanie z takich rozwiązań... Można ustawiać mnożniki jak się chce, osobno dla innej ilości rdzeni albo dla wszystkich tak samo, czyli tradycyjnie. Taktowania w idle będą takie same, bo spadnie tylko mnożnik, a szyna jest przecież niezmieniona.

Ad4. Pamięci jak pamięci, są ok. Nie mają wpływu.

Ad5. Ciężko powiedzieć, zależy od gry. W jednych będzie bardzo duża różnica, w innych mniejsza. Tam, gdzie były momenty przycinania, powinno już ich w większości przypadków nie być. Zobacz sobie wyniki w grach w artykule o procesorach (i5 2400 i i3 2100), link masz w sygnaturze.

Ad6. Czekać można do usr... śmierci. Zresztą premiera kolejnej platformy może obniżyć i tak już zawyżone ceny Q9550, więc pewnie koszty zmiany sprzętu suma sumarum wyjdą podobnie. Wniosek - zmieniaj i nie czekaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niedawno zmienialem z podobnego sprzetu jak Ty (asus p5q pro, Q9550, 4x2GB corsair) tak naprawde jak sprzedalem tamten sprzet to nowy zakupilem doplacajac 500zl

Chyba tylko to mnie skusilo do zmiany...

Pozniej jeszcze przyszedl czas na grafike... ale to juz inna bajka ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze... na codzien nie widze powalajacej roznicy

Lecz...

W koncu normalnie komputer mi obsluguje Raid SSD - a mialem z nim troszke cyrkow na poprzednich plytach

Mam wiecej sata...

W koncu dyski Sata 600 dzialaja tak jak nalezy

W grach... no coz, zmieniona jest tez grafika, wiec przyrost jakis czuc

Tak jak mowie zamienilem sprzet bo:

- doplata byla niewielka

- mam w tej chwili 10 sata + 2 na kontrolerze... a tego mi juz brakowalo

- nie musialem zmieniac bloku na CPU ;]

- przy kilku aplikacjach czuje przyrost, lecz uzywam ich juz mniej niz kiedys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jonathan a z jakiej grafy zmieniałeś? Bo głownie chodzi o różnice kiedy miałeś tą samą grafikę.

Mam jeszcze jedno pytanko do wszystkich , rozumiem że ten asrock extreme4 na z68 widzi od razu taktowanie pamięci 1600? bo czytałem gdzieś, że na p67 trzeba w biosie przestawiać prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jonathan a z jakiej grafy zmieniałeś? Bo głownie chodzi o różnice kiedy miałeś tą samą grafikę.

Mam jeszcze jedno pytanko do wszystkich , rozumiem że ten asrock extreme4 na z68 widzi od razu taktowanie pamięci 1600? bo czytałem gdzieś, że na p67 trzeba w biosie przestawiać prawda?

Wiele rzeczy trzeba ręcznie przestawiać, szczególnie przy OC.

Jesteś jakiś niepełno-sprytny, że się przejmujesz na zapas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi