Skocz do zawartości
toolpage

Radeon 9000 i Via KT266A/VT8233 Chipset - HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw konfiguracja kompa: Athlon 1,7(0,13u), plyta glowna jetway 866asu(Via KT266A/VT8233 Chipset ), 256ddr(266mhz), Super Grace ATI Radeon 9000 64MB ddr(teraz riva tnt2, bo radek nie dziala :( ) 128bit dvi tv-out, zasilacz codegen 300W - w tej chwili komp "odkrecony" na maxa.

I w takiej konfiguracji komp NIE DZIALA :evil: ! Po wlaczeniu slychac jak dysk zaczyna pracowac, wszystko dzieje sie jak trzeba do momentu, gdy powinien wlaczyc sie monitor, wtedy to odzywa sie pc speaker. I tak stoi. wiatraczki sie kreca, wszystko ok, tylko ten pc speaker i brak obrazu.

Po wlozeniu rivy tnt2 m64 creative'a wszystko ok. Po wlozeniu radka do plyty kumpla(ecs L7VTA3) wszystko ok i radek smiga jak trzeba. Podejrzewam, ze istnieje tu konflikt pomiedzy grafa a chipsetem plyty glownej. Aha, bios mam ze stycznia, ten, ktory fabrycznie zostal wladowany. Moze nowsza wersja jakas? POMOZCIE!!! :!: :!: :?: :?: Bo w tej chwili jestem zdecydowany na zmiane plyty. :idea: I NIECH TEN TEMAT BEDZIE PRZESTROGA DLA OSBO POSIADAJACYCH PLYTY GLOWNE NA CHIPSECIE VIA, CHCACYCH KUPIC KARTE RADEON 9000!!! NIE WEPCHAJCIE SIE W TAKIE GÓ....NO JAK JA :oops: !!! :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe bo u mumpla na kt133a r9000pro chodzi normalnie

ale wezme i sprawdze wkladajac jego karte do mojej plyty

nie sadze zeby byly problemy

no i przeciez plyta twojego kumpla ecs K7VTA3 jest na kt266a lub kt333 zaleznie od wersji

problem zapewne tkwi w twojej plycie,a nie kt266a

zmien na jakas konkretniejsza marke (epox na kt266a kosztuje w sklepie 245pln)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacze jeszcze na jakich plytach na 100% bedzie radek dzialal i cos wybiore z tego. Sprobuje bios nowszy zaladowac, bo moze producent wreszcie zauwazyl, ze jego plyta glowna lekko SUCKS. Jednak musze zaznaczyc, ze do tej pory z ta plyta nie mialem ZADNEGO PROBLEMU, swietnie sie na niej kreci moj athlon a temp wzrasta tylko o 3-5 stopni na @2000+ na wiatraczku titan ttc-d5t bez regulacji obrotow(w tej chwili odkrecony na 1700+- temp 36), bez coppershima z pasta titan silver grease ttg-s104.I jezeli ktos chce na niej pracowac z inna karta niz ATI, to moge ja w pelni polecic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdze jeszcze czy na tych Jetwayach 866asu mieli ludzie jakis problemy ale i tak pewnie ja sprzedam i kupie nowa, noc chyba, ze sprzedam radka i kupie geforce'a ale cos mi sie nie widzi taki pomysl, moge miec fx5200 za 300zeta, z tego co pamietam to firmy sparkle albo pine - ehh ale nie jestem do tego pomyslu przekonany i dlatego ostateczne pytanie:

CZY ZMIENIC PLYTE I ZOSTAWIC SUPERGRACE RADEONA 9000, CZY ZMIENIC RADKA NA GF5200FX OD PINE/SPARKLE A PLYTE ZOSTAWIC. Z tego co widzialem na testach www.benchmark.pl, to te fx sa w wyzszych rozdzielczosciach juz duzo gorsze od radka 9000 a nawet gorsze od 7500ddr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...