Skocz do zawartości
Bo$s

Upgrade CPU dla nowych gier.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój obecny zestaw wygląda tak:

CPU: Intel DualCore E5200 @ 3,66 GHz

Ram: 2x2GB Patriot

GPU: Radeon HD 4850 512MB

Płyta: Gigabyte GA EP45 DS3

Zasilacz: OCZ 500W

Chłodzenie: Pentagram Freezone HP-120 AlCu KARAKORUM

System: Win 7 64bit.

Reszta jest chyba mało istotna.

W najbliższym czasie mam zamiar zrobić upgrade procesora i karty graficznej. Kartę zostawię raczej na później (za 2-3 miesiące, pewnie GTX 460 1GB lub HD 6850, tak około 500zł), a teraz wolałbym kupić CPU. Chciałbym, aby gry takie jak zapowiadany Battlefield 3 działały płynnie przy rozdzielczość 1440x900. Póki co grając w Bad Company 2 odczuwam pewne braki płynności, wydaje mi się, że są one spowodowane głównie przez CPU, dlatego chce go wymienić w pierwszej kolejności. Domyślam się, że będzie to jakiś Quad (albo Xenon?) niestety modeli jest dosyć dużo więc prosiłbym o informację, który byłby najlepszym wyborem. Oczywiście mam zamiar wycisnąć trochę więcej niż zaleca Intel, tak jak w przypadku mojego obecnego CPU.

Dziękuję za wszystkie porady :)

Edytowane przez Bo$s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównując ten zestaw do mojego z sygnatury, który miałem okazję ostatnio testować

AMD Phenom II X4 Quad Core 955 Black Edition, 3,2Ghz Socket AM3, BOX - 388 zł

Płyta ASRock M3A770DE, AMD 770, 4xDDR3-1333, SATA2, RAID,GLAN,ATX - 214 zł

Pamięci Corsair 4GB, 1333MHz DDR3, non-ECC DIMM CL9 - 134 zł

Grafika ZOTAC GF CUDA GTX 460, 768MB DDR5 (192bit), DualDVI/DP/HDMI, BOX - 522 zł

ZASILACZ Corsair 430 - 153 zł

Dysk Samsung SpinPoint F3, 3.5, 500GB, SATA/300, 7200RPM, 16MB cache - 146 zł

nie zauważyłem skoku wielkiej wydajności, także myślę, jeżeli byś np włożył

q6600 i puścił go na 3,2 gzh, oraz np gtx 260 216 sp lub np radka 4890 to skok byłby dość zauważalny w przystępnej cenie!

Zestaw który ma 3 lata jest tak samo wydajny jak zestaw amd wymieniony wyżej, już na ddr3 i quadzie 955 oraz z gtx 460. Hmmm

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi