Skocz do zawartości
FrodoPL

HTPC - itx + i3-2100?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam podobny dylemat, złożenie HTPC (i jego wyższość nad xtreamerem).

W chwili obecnej mam xtreamera (model sidewinder 2010).

Zastanawiałem się czy nie lepiej kupić sobie małe HTPC (coś na mini-itx).

Do głowy przychodziła mi konfiguracja:

asus p8h61-i (3.0)

i3-2100

1 tb sata3

4gb ddr3

do tego jakaś mała obudowa z zasilaczem, coś na styl Antec ISK300-150.

Całość bez nagrywarki, grafika zintegrowana w procku/płycie.

Podłączone przez HDMI / optyk do amplitunera -> dalej do TV :)

Do tego jakiś mały zestaw bezprzewodowy klawiatura + mysz albo Microsoftowy pilot radiowy do mediaplayera :)

Nie wiem natomiast jak grafika z tego procka będzie działała pod 1080p.

Miał ktoś z czymś takim styczność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel na ITXie miał dla mnie sens tylko w wypadku DFI MI P55-T36 tj wkładasz i5 i dobre GPU i masz super zestaw w małej skrzynce typu Array R2 jak Finac. A tutaj i3 400 zł, H61 200 zł i masz wyrzucone 600zł a i tak chcesz jechać na integrze więc nie do gier. Dlatego polecalbym Brazosa za 350 zł - pobór energii na poziomie do 30W i po problemie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy jakie zadania ma mieć to HTPC. Jak ma to być tylko player filmów HD to Brazos będzie wystarczający.

Jeśli to tego ma dojść np www wielozakładkowo, strumieniowanie video dla PS3 czy innego klienta DLNA, np w innym pomieszczeniu, przechwytywanie video z tunera czy inne zadania to i3-2100 będzie dobrym rozwiązaniem.

Trzeba się dobrze zastanowić czego będziemy oczekiwać od tego sprzętu. Taką zabawkę można kupić na 5 albo i więcej lat, przeciwnie do kompa do gier. Warto zastanowić się nad obecnym i przyszłym zastosowaniem.

Co do obudowy, warto zastanowić się nad tym czy obudowa ma być mała i mieścić się w stolik, półkę pod tv czy może pomyśleć o tym aby komponowała się z amplitunerem który posiadasz lub będziesz chciał nabyć w przyszłości.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi