bender83 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Witam W ciągu kilku najbliższych dni będę robił spory upgrade komputera. Większość części mam już wybranych, są to: Intel i5-2500K Asrock P67 Pro3 ADATA 8GB (KIT 2x4GB) 1333MHz DDR3, CL9 ( Supreme Major Chip ) Grafika na razie zostaje stara czyli Radeon 4850 (w przyszłości do wymiany, ale jeszcze nie wiem na co) I teraz moje pytania/wątpliwości: 1. Mam zasilacz Seasonic S12-500, czy pociągnie on bez problemu taki zestaw + później nowszą grafikę? - wyjaśnione 2. Chcę od razu zmienić BOX'owe chłodzenie, na razie jestem nastawiony na Zalman CNPS10X Flex + cichy wentylator. Czy to będzie dobre rozwiązanie czy może lepiej zdecydować się na coś innego? Jaką pastę teraz warto kupić? 3. Dysk SSD. Chciałbym sobie takowy sprawić, nie musi być duży (tylko na system + parę podstawowych programów),ale szybki, co teraz najlepiej kupić? Z tego co przeczytałem na forum, to polecane są Cruciale z serii M4 czy Crucial SSD M4 64GB będzie dobrym wyborem? 4. Dysk zwykły. Tu jestem za WD 1TB z serii Blue, zależy mi na kompromisie między szybkością a cichością (to będzie dysk na gry, dokumenty, muzykę i filmy) czyli nie chciał bym chroboczącego dysku, ale też nie może być wolny. To będzie dobry wybór czy zmienić na coś innego? 5. Obudowa Sharkoon Scorpio 2000. Bardzo podoba mi się jej funkcjonalność, chociaż ze zdjęć nie wygląda na wykonaną z jakiejś solidnej blachy. Czy jest coś lepszego w tym przedziale cenowym(do 350 zł) co daje podobne możliwości, ale jest na 100% porządnie wykonane i nie będzie brzęczeć i przenosić drgań? Może Fractal Design Core 3000? Czyli moje przypuszczenia się potwierdziły, Sharkoon odpada na rzecz Fractala DC 3000 lub Xigmatek Pantheon. Edytowane 10 Czerwca 2011 przez bender83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2011 1. Spokojnie pociągnie... 5. Sharkoon Scorpio 2000 - trzymałem w ręce i moim skromnym zdaniem rewelacji nie ma. Trochę zajeżdża tandetą i nie najlepszą jakością wykonania... Popatrz sobie na CM 690 II (cena w okolicach 360zł), albo własnie tego Core'a 3000 - jest dużo lepiej wykonany... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2011 1. Spokojnie sobie poradzi , jest to dobra zasilka. 2. Może lepiej zakupić Cogage Arrow ? Możesz fabryczny wentylator puscic na wolnych obrotach i bedzie dobrze , ewentualnie mozesz dokupic 2 i takze puscic go na wolnych obrotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2011 3. Również polecam m4 5. Spójrz na Xigmatek Pantheon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2011 5. Spójrz na Xigmatek Pantheon Funkcjonalnie i wizualnie ideał jak dla mnie, tylko czy nie będzie za krótka do nowych kart graficznych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2011 Maksymalna długość karty graficznej: 330 mm Także wejdzie każda nowa karta, bo max to bodajże 30,7 cm i jest to referencyjne 6970 i 30,6 cm dla HD 6990. Czy będą dłuższe? Możliwe, ale to trochę strzał w kolano dla producenta, raczej dziś idzie się już w wysokość tj nadbudowa PCB ponad śledź. A nawet jeśli kupisz HD 8990 o długości 34 centrymetrów to pilnik w dłoń i jedziesz :P Przy takich obudowach masz ten komfort że możesz wyjąć i wyciąć mase elementów/fragmentów. Co do samej obudowy to trzebaby przesłonić trochę tych otworów.. Maty albo zwykła kartka a4 czarna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...