Skocz do zawartości
foc

upgrade procka i/lub grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualna konfiguracja :

Phenom x2 555BE (odblokowany)

MSI 870-c45

2x2GB Goodram 1333

Gainward GTX 460 768MB

Fortron 500 lub 530W

Do tej pory wszystko chodzi całkiem ładnie, ale czasem są problemy z AA, czy tam jakimś innym filtrowaniem w grach przy najwyższych rozdzielczościach. Przy dużej ilości świateł / cieni / dymu potrafi przyklatkować.

Powoli przymierzam się do zmiany karty graficznej, myślałem nad GTX 560 (budżet na kartę gdzieś około 700zł), ale spotkałem się z opiniami, że mam na to zbyt słaby procesor, prawda to? Dodam, że po podkręceniu do 3.8 nie miałem żadnego crasha, a i temperatura była w miarę ok - chłodzenie Spartan i dość przewiewna obudowa.

Edytowane przez foc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. To go podkręc i zostaw na te 3.8 ;)

2. Nie wiesz jaki masz zasilacz?

3. GTX 560 to to samo co GTX 460 1GB więc zyskasz kilka marnych procent wydajności.. Skoro masz 700 zł to sprzedaj GTX'a za 300 spokojnie i kup GTX 480 z chłodzeniem VF3000. To może wydać się dziwne, ale jeśli masz mocną linie 12V to będzie najlepsza opcja pod względem gier. Oczywiście zaraz pojawią się ludzie piszący że 480'tka żre milion wat i że przy tym procesorze będzie ograniczana że ola boga. W każdym razie energii pobiera tyle ile mocy oferuje, a ograniczona czy nie i tak ten manewr da znacznie więcej klatek na sekundę niż kupno choćby i5 do 460'tki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakiej rozdzielczości grasz? Tego GTX'a podkręciłeś? Napisz w jakich grach brakuje Ci wydajności.

3. GTX 560 to to samo co GTX 460 1GB

GeForce GTX 560 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 9 Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No gram w 1920x1080. Raz podkręcałem, dojechałem do 800MHz i wydaje mi się, że było w miarę stabilnie... ale grałem może około godzinki na takim taktowaniu w grę, która i tak chodziła dobrze bez OC.

Czasami spada w Wiedźminie 2 na High (poza ubersampling), w Assassins Creed Brotherhood wszystko na max też czasem poniżej 30fps miałem, Crysis 2 na max też około 30.

Ogólnie nie jest źle jak na dość niskobudżetowego kompa, ale powoli zaczynam myśleć o małych zmianach. Btw jak zmieniam rozdzielczość np na 1680x1050 to wyświetlane pole zmniejsza się a dokoła mam czarną ramkę, wina ustawień w monitorze, sterowników?

/e: dobra, nawet nie pomyślałem, że może mi wyświetlać rozdzielczości tego formatu, to naturalnie wina proporcji ~~

Edytowane przez foc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że tego dwurdzeniowego Phenoma odblokowałeś na pełnego czterordzeniowca? Podkręć go, tak jak sugerowali to inni użytkownicy. Kartę graficzną też możesz podkręcić. Jeśli to nic nie da, to niestety najlepszym wyjściem będzie zmiana rozdzielczości na mniejszą, 1920:1080 to jednak dużo i nic dziwnego, że GTX 460 768MB czasem nie wyrabia na maksymalnych detalach. Zmieniać karty nie ma sensu, nie odczujesz na tyle dużego przyrostu wydajności by się w to bawić, chyba że koniecznie chcesz się pozbyć nadmiaru gotówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wykrywa jako Phenom II x4 b55 z tym, że po podkręcaniu (tylko mnożnikiem) jest stabilny maksymalnie przy 3.6 GHz. Muszę się bardziej zainteresować tematem OC i spróbować coś jeszcze z niego wycisnąć...

Nie bardzo chcę zmieniać rozdzielczość na niższą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proca nie zmieniaj bo nie ma na co, duzo nie zyskasz a am3 zacznie umierac wkrotce z chwila wyjscia bulldozerow, wiec za jakis czas mozesz zmienic plyte+cpu zachowujac stare pamieci

teraz to tylko gpu jest sens zmieniac, wybralbym cos z AMD, np.hd6950 (zamiast 560), moze nawet by sie dalo odblokowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi