lysy4 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Witam! Zastanawiam sie nad kupnem SSD na system i mam kilka pytan: 1. Moje mobo ma tylko SATA II, jak podlacze ssd z sata III to bedzie znaczne ograniczenie wydajności? 2.Czy bedzie mi sie oplcacac postawic system na ssd wzgledem RAID 0? 3 Jak skonfigurowac dyski tzn. na ssd system a hdd zostawic macierz? Jak to kolejno zrobic? Podlaczyc najpierw sam ssd i zainstalowac system potem sformatowane hdd i stworzyc macierz? 4.Zastanawiam sie nad OCZ Solid 3 SLD3-25SAT3-120G 120 GB Edytowane 11 Lipca 2011 przez lysy4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 1. Bardzo szybkie SSD skorzystają, ten co chcesz na pewno. 2. raczej tak, jak będziesz miał dobre SSD to na pewno. 3. Nie ma znaczenia, i tak tak możesz zrobić, żeby mniej grzebać podłącz wszystko od razu. 4. Fajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy4 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Czy SATA II bedzie hamowac dysk? Edytowane 11 Czerwca 2011 przez lysy4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 Czy SATA II bedzie hamowac dysk? Tak, bo model który wybrałeś potrafi zapisywać/odczytywać z prędkością ~0,5 GB/s , a SATA II ma max przepustowość teoretyczną 300 MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2011 Czy SATA II bedzie hamowac dysk? Pod warunkiem że zamierzasz przewalać wielkie pliki po partycji systemowej. A zamierzasz? Bo jesli dysk ma służyć tylko systemowi, programom i grom to ograniczenie jest znikome. Moja propozycja to Crucial m4 128GB lub Intel 320 Series 120GB i to nie zależnie czy masz Sata II czy III. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy4 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Jak mam RAID to AHCi nie wlacze? Podlaczam ssd i zostawiam ustawienia RAID? Nic nie zmieniam w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Musisz wybrać, albo RAID, albo AHCI. Pod system zdecydowanie SSD, najlepiej weź tego M4, którego proponuje rafa (z OCZ jest ostatnio trochę problemów), jako drugi dysk daj Samsunga F3/WD Black 1TB. RAID0 bywa czasem niestabilne, bezpieczniej dane trzymać na jednym dysku. Po prostu podłączasz oba dyski, ustawiasz w biosie na AHCI i instalujesz system na wydzielonej partycji na SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy4 Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Musisz wybrać, albo RAID, albo AHCI. Pod system zdecydowanie SSD, najlepiej weź tego M4, którego proponuje rafa (z OCZ jest ostatnio trochę problemów), jako drugi dysk daj Samsunga F3/WD Black 1TB. RAID0 bywa czasem niestabilne, bezpieczniej dane trzymać na jednym dysku. Po prostu podłączasz oba dyski, ustawiasz w biosie na AHCI i instalujesz system na wydzielonej partycji na SSD. RAiD 0 juz mam wiec nie moge zmienic na AHCI. Czy dysk na ssd na ustawieniu RAID bedzie mial nizsza wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 RAiD 0 juz mam wiec nie moge zmienic na AHCI. Czy dysk na ssd na ustawieniu RAID bedzie mial nizsza wydajność? Będzie miał taką samą, sterowanie AHCI to jest, można powiedzieć, podzbiór RAID. Zatem mając włączony tryb RAID kontrolera masz AHCI plus dodatkowo możliwość stworzenia macierzy. Purystów komputerowych proszę o wstrzymanie się z linczem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...