Skocz do zawartości
kotekzkz

Nowy komp po wlączeniu wylacza sie i sam wlacza ponownie

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie skończyłem składać nowgo kompa i zastanawia mnie dziwne zachowanie po włączeniu go. Włączając power wszystko wyglada ok, wiatraki sie kreca rusza post i nagle po 3-5 sekundach jakby koniec zasilania, wszystko staje i cichnie i tak przez 2-3 sekundy i samoczynnie sie wlacza ponownie i dalej jest juz ok. Zainstalowalem system wszystko dziala, jedynie ta dziwna procedura przy starcie kompa. Dlaczego? Co ciekawe jak ladowalem drivery chopsetu i trzebabylo rrestartowac kompa to uruchomil sie bezproblemu.

Konfiguracja kompa:

CPU: I7 2600K

MOBO: ASUS INTEL Z68

PSU: COrsair 750W

GPU: GIgabyte Geforce 560Ti

RAM: 2x4GB ddr3 corsair

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to tak.:

KOMP Wyłączony. Naciskam Power zaczyna sie normalnie uruchamiać.( wiatraki ruszają, led-y na mobo zapalają sie wraz z postepem POST), po zapaleniu sie led VGA na mobo czyli jakies 5 sekund po nacisnieciu power, komp jakby tracil zasilanie(wiatraki staja ledy gasna, cisza)po nastepnych 3 sekundach bez zadnej mojej ingerencji komp jakby odzyskal zasilanie. Wiatraki sie kreca rusza post i wtedy po raz pierwszy sygnal dziwiekowy po zakonczeniu post i wszystko ok

komp dzila bez problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że na LGA 1155 tylko Asusy mają takie problemy z dualbootem. Nic nie zrobisz, czekaj na nowy BIOS i może to poprawią chociaż na masie płyt z P67 dalej się nic nie zmieniło, u kuzyna multiboot - 10 razy, no ale rekord na PCLabie to 30 :lol2:

Ps. Czy Twój Asus na Z68 ma w ogóle wyjścia video czy kupiłeś go tylko dla SRT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przynajmniej w przypadku gigabyte takie zachowanie występuje tylko przy dłuższym braku zasilania albo jak coś grzebie i zmieniam (sprzętowo lub przy zmianach taktowania).

W normalnym użytkowaniu nie mam takiego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłeś płytę na chipsecie Z68 więc jak rozumiem chcesz mieć możliwość korzystania z grafiki zintegrowanej. Ale Asus ma płyty nazwane Z68 a nie podsiadające wyjść video, nie napisałeś jaki masz model więc zapytałem..

Model Plyty to Asus P8Z68-V PRO Intel Z68 S1155 Motherboard, zdecydowałem sie na zakup bo tak jak mowisz chcialem mieć mozliwość korzystania z grafiki zintegrowanej jak rownież pozwolic sobie na OC.

Wracając do tematu to niemuszę się martwić o tego dual boota?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, rozumiem. Dobry wybór, bo np taki P8Z68 Deluxe wyjść video nie ma i jest tylko naciąganiem ludzi poza oczywistymi fiuczerami jak SRT :rolleyes:

Co do dual boota, to możesz kombinować z pamięciami RAM tj zamienić je miejscami, sprawdzić tylko na jednej, na drugiej, w różnych slotach bo to czasami np u mnie było powodem dual boota ale jako żesz masz Asusa na 1155 to na 99% jest to "zwyczajna" przypadłość tego producenta. Sprawdź jaką masz wersję BIOSu, jeśli najnowszą czekaj na nową i uaktualniaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi