Skocz do zawartości
navix

Wymiana CPU, MOBO, RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, a więc przyszedł czas na zmiany i jak zwykle pojawiły się nowe dylematy .Jeżeli chodzi o CPU to wybrałem i5 2500k . Płytę ASUS P8P67 EVO B3 , chcę pod nią podpiąć potem SSD . Jezeli chodzi o pamięci to tu mam problem bo jedni mówią ze wystarczy 1333Mhz zamiast 1600Mnz i że nie ma za duzej różnicy w wydajności między cl8 ,a cl9 . Grafikę zostawiam sobie na razie starą bo niedawno ją kupiłem GTX460 OC . Wstępnie wybrałem to co na dole ,co o tym sądzicie ?

Wstępnie:

i5 2500k

ASUS P8P67 EVO B3 ewentualnie jakiś GIGABYTE ?

Corsair DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Vengeance CL8 lub Patriot DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Viper II Sector 5 CL8

Edytowane przez navix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. rozumiem czyli procek zostaje ,

2. płyta tu jeszcze nie wiem bo gdzieś wyczytałem ze asus ma jakieś problemy typu "Overclocking failed" przy ssd .Czy ten upgrade B3 to już naprawia ?

3. No i pamięci w takim układzie chyba 1600Mhz moze być cl9 .Czy pamięci które wymieniłem pozwolą na OC powyzej 4Ghz ?

Czy jakieś konkretne typy czy mogą być te które wymieniłem ?

Edytowane przez navix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę zmień na AsRocka P67 Extreme4 B3. Ma niższą cenę od wspomnianego Asusa a jest na podobnym poziomie. Pamięć RAM zmień na Goodram 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9. W grach nie zauważysz różnicy między poszczególnymi częstotliwościami, więc nie ma sensu przepłacać. Ponadto 4GB jest wystarzająco ilością do gier, które i tak nie wykorzystują więcej pamięci. OC na poziomie 4GHz zrobisz bez problemu, pod warunkiem, że masz dobre chłodzenie. W procesorach Sandy Bridge podkręca się głównie poprzez mnożnik a nie szynę BCLK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Niczego więcej niż 1333MHz nie potrzebujesz.

Przejrzyj test, do którego podałem link wcześniej. Rożnica między 1333MHz i szybszymi pamięciami jest bardzo mała.

Szybsze pamięci na razie tylko w przypadku Llano dają zauważalny efekt.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi