Skocz do zawartości
radiergummi

AMD Radeon HD 7000 (GCN 1) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

kto ma pieniądze śmiało pakować się w CF lub SLI bo warto:)

Ponoc jeszcze bardziej usprawnili konfiguracje CF wzgledem seri 6xxx , Ja mialem CF z 5850 i po dojsciu do optymalnych sterow/ustawien

naprawde mialem prawie zero problemow , CF z 7950 musi byc miod malina .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będę grał tylko w 1920x1200 na 24' :)

To CF taki trochę bez sensu, CF się robi po to aby np na 3 takich monitorach grac albo na jakimś 30" 25XXx19XX

Mario2k

z CF zawsze będą problemy dopóki nie zaczną robić gry pod 2 GPU miód malina to jest na 1 GPU :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To CF taki trochę bez sensu, CF się robi po to aby np na 3 takich monitorach grac albo na jakimś 30" 25XXx19XX

Mario2k

z CF zawsze będą problemy dopóki nie zaczną robić gry pod 2 GPU miód malina to jest na 1 GPU :D

Dzięki @Ns5 za posta. Dał mi troche do myślenia ;) Prędzej kupie kabel hdmi i podłącze pod TV jak z tymi 3 monitorami, heh fanatyzm :) A właśnie. Jeśli ma się CF, to jeśli się podłacza pod pod TV, ystarczy podłączyć jeden koniec pod 1 GPU a drugi pod TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specyfikacja wygląda na kiepski żart... jako doówd wystarczy 1280 sp w 7850 a ja się pytam co będzie pomiędzy 7850 i 7770 jak dzieli je przepaść nawet 7790 tego nie zmieni, dukrotna różnica w SP , a cena to już zupełnie inna bajka. Mogę się założyć że 7850 będzie miało 1024 sp , a 7870 równe 1280 SP a a 7890 coś około 1400-1500 SP...

1280 dla 7850 brzmi jak obetnice "naszego nierządu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy aby na nowych sterach : 12-2_pre-certified_vista_win7_64_dd_ccc.exe

nie doswiadczacie dziwnych spadkow fps w BF3 i Heaven 2,5 ??

Dla przykladu wynik w 3D Marku 11 jest okolo 4% wiekszy za to minimalny fps w Heaven spadl z bodajrze 31 na 17 :/

do tego zauwazalne spadki minimalnego framerate w BF3 :(

Moze ktos posiada link do poprzednich sterownikow ( tych wydanych tylko i wylacznie dla seri 79xx ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuje mnie karta graficzna Gigabyte oparta o chipset Radeon HD 7950. Na stronie producenta jest jeden taki model, oznaczony jest GV-R795WF3-3GD:

http://www.gigabyte.pl/products/select2/vga/radeon_hd_7000_series/radeon_hd_7950/

http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-r795wf3-3gd/

W ofercie kilku polskich sklepów jest identyczna karta ale oznaczona jeszcze '1' na końcu, czyli GV-R795WF3-3GD1, np tu:

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-ati-radeon-hd7950-3gb-ddr5384bit-dvihdmimdp-pci-express,30993.html

Porównałem sobie oba produkty i ta z jedynką na końcu w waszym sklepie ma w opisie częstotliwość taktowania rdzenia 800 MHz, a ta na stronie Gigabyte ma 900 MHz.

Moje pytanie jest takie: to jest błąd na stronie (kilku stronach, bo w kilku sklepach jest taka karta) czy to jakaś tańsza i słabiej taktowana wersja karty od Gigabyte? Prosiłbym o taką informację, bo interesuje mnie tylko karta z rdzeniem podkręconym przez producenta do 900 MHz.

W jednym sklepie odpisali mi, że takie info dostali to takie dali na stronę, a Gigabyte na razie milczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos moze sobie kupil club3d 7970 referent,ma najnizsza cene i w gratisie dirt3 i aktywna przejsciowke mDP-dvi.

Zastanawiam sie czy wszystko z nią ok tzn. oc,regulacja napiec itd.

Jesli ktos ma jakies info,recki lub doswiadczenia to bede wdzieczny ;)

Ewentualnie mozecie mi cos polecic najtanszego 7970?

pozdrawiam

Edytowane przez Split

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuje mnie karta graficzna Gigabyte oparta o chipset Radeon HD 7950. Na stronie producenta jest jeden taki model, oznaczony jest GV-R795WF3-3GD:

http://www.gigabyte.pl/products/select2/vga/radeon_hd_7000_series/radeon_hd_7950/

http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-r795wf3-3gd/

W ofercie kilku polskich sklepów jest identyczna karta ale oznaczona jeszcze '1' na końcu, czyli GV-R795WF3-3GD1, np tu:

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-ati-radeon-hd7950-3gb-ddr5384bit-dvihdmimdp-pci-express,30993.html

Porównałem sobie oba produkty i ta z jedynką na końcu w waszym sklepie ma w opisie częstotliwość taktowania rdzenia 800 MHz, a ta na stronie Gigabyte ma 900 MHz.

Moje pytanie jest takie: to jest błąd na stronie (kilku stronach, bo w kilku sklepach jest taka karta) czy to jakaś tańsza i słabiej taktowana wersja karty od Gigabyte? Prosiłbym o taką informację, bo interesuje mnie tylko karta z rdzeniem podkręconym przez producenta do 900 MHz.

W jednym sklepie odpisali mi, że takie info dostali to takie dali na stronę, a Gigabyte na razie milczy.

Witam.

Ja dzis kupiłem tą karte (windforce) i na dzien dobry ma takty 900MHz. Zreszta jakie ma to znaczenie skoro kazda robi minimum 1GHz bez ruszania napiec.

Edytowane przez neo2006a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos pokusil sie o zmierzenie temperatury wokol GPU podczas stresu ??

Soft w moim wypadku pokazuje w stresie max 60'C a czujnikami temperatury Kazza Master pokazuje w obrebie ''plecow'' GPU +/- 78'C

tak na dotyk to zdecydowanie blizej do owych 78'C , to zreszta nie nowina ze czujniki temperatury gpu zanizaja dosc znacznie .

b.t.w

do posiadaczy roznej masci radeonow 7950

na ile maxymalnie chodza wasze pamieci ? u mnie jak narazie max 1650MHz x4 rzecz jasna przy 1.65V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos moze sobie kupil club3d 7970 referent,ma najnizsza cene i w gratisie dirt3 i aktywna przejsciowke mDP-dvi.

Zastanawiam sie czy wszystko z nią ok tzn. oc,regulacja napiec itd.

Jesli ktos ma jakies info,recki lub doswiadczenia to bede wdzieczny ;)

Ewentualnie mozecie mi cos polecic najtanszego 7970?

Może Gigabyte referent za 1999zł ? http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7970-3072mb-ddr5-384bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-925-5500-gv-r797d5-3gd-b1-445927/

Cena mocno spadła ostatnio. Od 8 lutego, kiedy to ja kupowałem swoją, cena spadła o ponad 10%. Zaletą jest 3 letnia gwarancja.

Edytowane przez Ziolek1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam karte Gigabyte 7970 WindForce która nabyłem ostatnio. Bez zmiany napiecia podkreca sie na 1105/1600(6400). Temperatura max przy tych zegarach to 72C(w benchmarkach, w grach typu BF3 70C) ale sam zmianiłem predkosc wentylatorów na 42% bo wg mnie fabryczne 45% juz za glosne jest chociaz obniża temperature do 67C.

niedługo zrobie recenzje karty więc bądzcie czujni :)

Edytowane przez all15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Premiera kart Radeon HD 7800 już 5 marca

"Zgodnie z naszymi wcześniejszymi ekskluzywnymi informacjami premiera tych kart odbędzie się 5 marca, czyli już w najbliższy poniedziałek. Karty Radeon HD 7800 będą wyposażone w 2GB pamięci GDDR5 z 256-bitową magistralą oraz 28nm układ Pitcairn zawierający według różnych źródeł do 20-24 bloków Compute Units."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recka Gigabyte 7970OC + skalowanie z różnymi CPU:

GIGABYTE Radeon HD 7970 OC: Partea IV – Scalare cu procesorul | lab501

Bylo by fajnie gdyby osoba testująca odróżniała test cpu od GPU, wszystko to benchmarki GPU.

W skrócie można to o kant rozbić.

Testujący się nie nauczą że w testach wbudowanych nie robi się takich testów.

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na tabelki to 7870 będzie maił mniej o 128SP od 6950 ale takty na gpu większe o 200MHz, więc teoretycznie wydajność w grach powinna powinna być na takim samym poziomie lub odrobinę wyższa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafikaDołączona grafika

BF3 1920*1080 4MSAA-FXAA Ultra

7950 36.7fps

7870 35.9fps

GTX570 35.5fps

6970 32.5fps

7850 30.1fps

6950 28.6fps

Crysis 2 1920*1080 Ingame AA Max Detail DX11

7950 43.5fps

7870 39fps

GTX570 36.2fps

6970 33.1fps

7850 32.4fps

6950 29.9fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy Gigabyte 7950. Czy karta współpracuje z GamerHUD i jest możliwość podbicia napięć gpu/vram tak jak to ma miejsce ze starszymi kartami? Jakie taktowania są do uzyskania przy akceptowalnych temp (max 65oC)?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi