Skocz do zawartości
radiergummi

AMD Radeon HD 7000 (GCN 1) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Mniej więcej od ilu % obrotów chłodzenie daje się we znaki? i czy napięcia 1.25V/1.7V nie są zbyt wysokie? Chce wykrecic 1.1-1.2Ghz na rdzeniu ale zachowujac bezpieczne napiecia ;) Nie mam zamiaru odsyłać karty na gwarancję z powodu przekręcenia i chęci uzyskania +2 klatek wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw proponuję zmienić metodę testowania w sc2. 1vs1 to kiepski sposób na porównywanie graf, a ffa to nie 4vs4, tak jak napisano w recenzji, tylko każdy na każdego. W sumie 4 graczy... Dobrym sposobem na szybkie sprawdzenie fps jest utworzenie gry coustomowej, wpisanie w wyszukiwarce FPS test i odpalenie benchmarku ignork'a. U mnie jest różnica fps pomiędzy prockiem wykręconym na 4,9 a 5 ghz =]

Wydajność 570gtx i tyle , a wydajność ts jeszcze marniejsza jak w 79xx.

Popatrz jeszcze raz na słupki wiedzmina, stalkera, batmana czy battlefielda. Tam "wydajność gtx 570" wyraźnie bije 580tkę Dołączona grafika wiele gier robi różnicę w drugą stronę, ale dla takiego bf3 ludzie chętnie zmieniają całe kompy :) sam bym tylko ze względu na niego wybrał 7870 :] Jak do tego dodać cenę o 1/3 niższą, to niedługo trzeba będzie resztę gtx 580 wcisnąć fanbojom po kosztach ;) Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaijitsu

Pierwsze na co zwroc uwage to ze temperatury odczytywane przez diode GPU sa dosc znacznie zanizone

minimum 5-6 'C a i calkiem prawdopodobne ze 10'C u mnie pokazuje 60'C w stresie a ''plecy'' kart w okolicy gpu rownie gorace jak na Radku 5850 przy 80'C

Na moj gust max bezpieczne napiecie gpu to V1,2 dla pamieci v1,7 jezeli przy takich napieciach i zalozonych taktach nie przekroczysz 60'C to chyba dobry wynik .

Do wymazonych taktow gpu 1200MHz bedziesz potrzebowal okolo v1,25 na gpu :( u mnie przy tym napieciu czasami sypnelo artefaktami w postaci mini szachownicy szczegolnie w efektach mgly/oswietlenia wiec sobie odpuscilem i do gier musi mi wystarczyc 1150MHz z napieciem 1.19 pamieci na 1650MHz z napieciem v1,65

ponoc mozna je wykrecic do 1800MHz ale narazie sie nie odwazylem ich tak zylowac.

Edytowane przez Mario2k
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja patrze na swoje wykresy , batman nowy to ci słabiutko działa z tesselacja nawet na 79xx. Dlatego według tego typu wykresików o których piszesz 6970 dużo nie ustępuje 580gtx co jest totalną bzdurą , a 79xx ma przewagę nad 580gtx min 50-70% :lol:

Jak potrafisz testować to mając te karty w domu ojjj zweryfikujesz te cudne wykresy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja patrze na swoje wykresy , batman nowy to ci słabiutko działa z tesselacja nawet na 79xx. Dlatego według tego typu wykresików o których piszesz 6970 dużo nie ustępuje 580gtx co jest totalną bzdurą , a 79xx ma przewagę nad 580gtx min 50-70% :lol:

Jak potrafisz testować to mając te karty w domu ojjj zweryfikujesz te cudne wykresy :lol:

Nie wiem zbytnio jak odpowiedzieć na Twojego posta, bo nie odnosisz się do moich słów... Pisałem o tym, że 7870 wypada lepiej w ww. grach od gtx 580, co potwierdzają testy, a Ty wyskakujesz z 6970 :unsure: Nie mam tych kart, ale rozumiem, że wg Ciebie gadam głupoty, bo autorzy testu się nie znają i przedstawili słupki z kosmosu...

Może lepiej wyjaśnij redakcji jak należy testować, żeby magiczna wydajność gtx'a się ukazała ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo każda sztuka kręci się inaczej ale z opini użytkowników można wywnioskować czego mniej więcej można się spodziewać. Wszystko powyżej 1100/6000 będzie ok, nie mam zamiaru jej żyłować do końca, oddawać na gwarancję i być miesiąc bez karty.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lepiej odpuścić sobie troche traktowanie i nie meczyć karty, ja mam swoja puszczona na 900mhz ale przy minimalnie podnisionym napieciu, max to około 970-980 na 1.25v tylko po co jak uzysk niewielki a grzeje sie przy tym ja diabli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw proponuję zmienić metodę testowania w sc2. 1vs1 to kiepski sposób na porównywanie graf, a ffa to nie 4vs4, tak jak napisano w recenzji, tylko każdy na każdego. W sumie 4 graczy... Dobrym sposobem na szybkie sprawdzenie fps jest utworzenie gry coustomowej, wpisanie w wyszukiwarce FPS test i odpalenie benchmarku ignork'a. U mnie jest różnica fps pomiędzy prockiem wykręconym na 4,9 a 5 ghz =]

Nie zgadzam się z zarzutami. Primo znakomita większość gier w SC2 to 1vs1 a nie jakieś Custom testy FPS. Nie sprawdzenie FPSa w takim trybie to w sumie niedopatrzenie. To, że wykresy są liniowe do bólu przez beznadziejną optymalizację gry to już nie moja sprawa. Jakieś wirtualne testy kogokolwiek nawet jeśli wprowadzą różnice w wykresy - to nikt mi teraz nie przyśle wszystkich graf na powtórne testowanie w 1 benchmarku. Gra FFA 4vs4 to faktycznie źle opisana jest - właściwie można by zmieniać opisy wykresów, czy lekko opis przy grze/wykresach - jednak nie ma większego sensu. Poza tym jest to gra 8 graczy nie 4 jak podajesz, a że były otwarte sojusze i w każdej chwili zawarte było przynajmniej kilka - to można z przymrużeniem oka uznać że to 4vs4 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na te słupki... Testy są liniowe do bólu bo blokuje was procesor... A to, że gra jest zbalansowana pod 1vs1, nie oznacza, że większość gier taka jest - 2vs2, 3vs3 i 4vs4 gra od cholery osób i to te tryby są dużo bardziej wymagające ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytanie i myślenie nie boli. Większość gra 1vs1 stąd test w 1vs1. Są ludzie grający w 2vs2 i 3vs3 i 4vs4 i ich odmiany FFA - stąd test z 8 graczami, we FFA gdzie rozpierducha z powodu tego że gra jest for fun jest większa więc bardziej obciążająca CPU. Skoro masz ekstrema - najniższy i najwyższy tryb to dasz rade sobie wyobrazić, że pośrednie tryby wpadną gdzieś pomiędzy. Co mi da testowanie na specjalnej niemiarodajnej mapie która spowoduje pojawienie się różnic - jak większość ludzi ma i tak gorsze procesory niż ten w naszej platformie? A tak widzisz, że 7970 nic ci nie da, bo 4.2GHz i7 960 wciąż ogranicza. Jedynie maniacy z 4.5+GHz prockami będą się zastanawiać o ile FPS podskoczy w górę i gdzie podniesie się poprzeczka blokady FPS mocniejszych kart. To nie wielki portal opłacany przez firmy 3cie, nie mam uber platformy z 5GHz procesorem by sprawdzić jak taki procesor by wpłynął na skalowanie się SC2. Po co każesz mi patrzeć na wykresy? I po co wyjaśniasz mi że blokuje nas CPU? Myślisz, że jakbym tego nie wiedział to napisał bym takie a nie inne wnioski pod wykresami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wziąłem się za podkręcanie. Ustawiłem napięcie 1.15V na GPU 1100MHz i VRAM 6000MHz (jest gdzies opcja do oddzielnego voltowania pamieci? Bo nie widze) i karta w BF3 i BC2 w pełni stabilna. Temp w BF3 51oC max. w BC2 trochę więcej :lol2:

Szczerze powiedziawszy karta przerosła moje oczekiwania, myślałem, że będzie słabsza patrząc na te wszystkie testy i wykresy na necie.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gram na serwerach 64graczy, wszystko ULTRA, AA off, HBAO off (zabiera góra 5 klatek ale nie podoba mi się ta poświata ala cień). Na zewnątrz mam 80-90fps, czasem spadnie do 60. Zależy oczywiście od mapy. Np, na metro w tunelach mam od 120 do 200fps. Nie grałem jeszcze na wszystkich mapach więc ciężko powiedzieć.

Pamiętam, że na 4850 w zamkniętych mapach typu metro czy ta z targowiskiem miałem fps 30 a na otwartych45+. Teraz jest odwrotnie :P boost jest niesamowity

@Mario2k

[...]do gier musi mi wystarczyc 1150MHz z napieciem 1.19 pamieci na 1650MHz z napieciem v1,65

Wiesz może jak zwiększyć w MSI Afterburner zakres podkręcania dla GPU i VRAM. Bo max mam 1100 dla gpu i 1575Mhz dla VRAM i nic wiecej sie nie da wycisnąc. Także moge napiecie podniesc jedynie dla GPU a dla VRAM juz nie. Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mario2k

Wiesz może jak zwiększyć w MSI Afterburner zakres podkręcania dla GPU i VRAM. Bo max mam 1100 dla gpu i 1575Mhz dla VRAM i nic wiecej sie nie da wycisnąc. Także moge napiecie podniesc jedynie dla GPU a dla VRAM juz nie.

Co prawda pytanie nie do mnie, ale odpowiem:

Edytuj MSIAfterburner.cfg:

- znajdź linię UnofficialOverclockingEULA i wklej to co w cudzysłowiu (cudzysłów omiń) "I confirm that I am aware of unofficial overclocking limitations and fully understand that MSI will not provide me any support on it"

- uaktywnij UnofficialOverclockingMode wpisując 1 zamiast 0

Napięcie dla VRAM możesz podnieść w najnowszych odsłonach Afterburnera, musisz rozwinąć menu po prawej stronie od core voltage.

W przypadku problemów z ustawianiem zegarów w MSI Afterburner, należy zastosowac się do tej instrukcji:

Edytuj MSIAfterburner.cfg:

- znajdź linię UnofficialOverclockingEULA i wklej to co w cudzysłowiu (cudzysłów omiń) "I confirm that I am aware of unofficial overclocking limitations and fully understand that MSI will not provide me any support on it"

- uaktywnij UnofficialOverclockingMode wpisując 1 zamiast 0

Napięcie dla VRAM możesz podnieść w najnowszych odsłonach Afterburnera, musisz rozwinąć menu po prawej stronie od core voltage.

W przypadku nowszych odsłon catalystów trzeba jeszcze uzupełnić pewne pliki według instrukcji:

http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?p=21427864

Do ilu MHz stabilnie kręci się Twój 7950 na standardowym napięciu? Ostatnio sprawdzane przeze mnie sztuki kończą się w okolicy 960 MHz, ale po podniesieniu napięcia do 1,25V śmigają nawet na 1250MHz.

Edytowane przez Yacko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprawdzałem na default. Od razu mu dałem 1.15V i 1100MHz. Jak będę w domu to sprawdzę ten cfg.

Edit. Ja również dobiłem do 1150MHz@1.168V oraz 6600Mhz@1.63V

Z tego co zauważyłem to karta ładnie reaguje na dodatkowe MHz na rdzeniu. Podniosłem o 50MHz rdzeń i 100MHz pamięć i w BF3 w miejscu testowym zanotowałem wzrost z 80 na 87fps oraz w drugim miejscu ze 110 do 121fps.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak ukształtują się ceny w dniu premiery. Sytuacja jest o tyle ciekawa, że HD7950 jest już na rynku od jakiegoś czasu i można go dostać w cenie 1650zł. Tak więc raczej nie mogą krzyknąć 1500 na starcie za HD7870, bo nikt by tego nie kupił. Jak cena spadnie za miesiąc poniżej 1300 to będzie to bardzo fajna opcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś chciał wodować Radzia to niech uważa.

EK Water Blocks: niektóre karty Radeon HD 7970 są niekompatybilne z blokami wodnymi.

Osobiście nie zauważyłem anomalii jak wodowałem grafę, ale jak przeczytałem newsa to mi się gorąco zrobiło. Wziąłem cienki drucik, przeszedł na wylot, więc chyba wszystko gra ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recka Gigabyte 7970OC + skalowanie z różnymi CPU:GIGABYTE Radeon HD 7970 OC: Partea IV – Scalare cu procesorul | lab501

Masakra, i3 nie wypada specjalnie gorzej od i7-3960X. Jednak definitywnie odpuszczam przesiadkę na i5 ivy bridge, wygląda na to, że mój procek uciągnie każdą kartę graficzną :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi