Skocz do zawartości
radiergummi

AMD Radeon HD 7000 (GCN 1) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, podkręciłem swojego Gigabyte Windforce 7950 na 1200 MHz na rdzeniu i do bitcoina daje radę, ale w grach maksimum 1130 (1180mV w obu przypadkach). Dostaję komunikaty, że sterownik ekranu przestał działać jak mam więcej. Czy to oznacza za mało prądu? Mam stary dość zasilacz - Antec Neo HE550. Zmiana na Corsair AX 850 pomoże, czy potrzebne będzie PCI-E 3.0?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bez problemu chodzi na 1150MHz przy 1.17xV. Na 1200MHz przy 1.204V ale temp rośnie wtedy do 65 w stresie więc wole ustawić 50MHz mniej. Na 12V masz więcej W niż ja, więc zasilacz powinien dawać radę z tym, że ja mam jedną linie a Ty "rozbite" na 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mam więc rozumieć komunikat o błędzie sterownika ekranu, poprzedzony chwilowym zwisem w grze i czarnym ekranem? Czy to brak wystarczającej ilości prądu, czy objaw za dużego taktowania? Z reguły miałem tylko artefakty na innych kartach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, faktycznie działa. 1250mV, 1200MHz na rdzeniu i gry chodzą póki co. Temperatury na 63% wiatraka znośne (do 65 stopni na rdzeniu - VRM ma zwykle wtedy ok 78-80 stopni przy bitcoin). Czytałem, że windforce schładza VRM znacznie lepiej niż XFX. Nie wiem jak MSI i Sapphire. Co do gier to poza Skyrim, który lubi proca jest ogromna poprawa względem poprzedniego Sapphire Vapor-X 5850 z biosem 5870 :) Przede wszystkim 3x większa ilość RAM ratuje mnie na 30 calach z włączonym AA.

Edit:

Podniosłem do 1262mV, bo miałem ten sam efekt po ok 1h grania.

3DMark11 performance (GPU):

1200/1650MHz - 9408 pkt

1200/1700MHz - 9442 pkt

Edit2:

Wyniki z Guru3D testu gtx680 - obie karty podkręcone na ok 1250MHz pokazują, że radek 7970 asusa jest ciut szybszy zwłaszcza w Crysis2 (46 vs 40 klatek w 2560x1600). Na stock w Metro2033 radek (900MHz rdzenia) też szybszy.

Edytowane przez Kikas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w przyszłym tygodniu będę miał możliwość sprawdzenia xfx 7970 bo składam kumplowi kompa także zdam relacje jak się ma do mojego mega wypasionego i wyselekcjonowanego ;) msi gtx580 gdzieś już widziałem porównanie ale tam 680 miała tylko 850mhz na rdzeniu i kiepsko na pamięciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, faktycznie działa. 1250mV, 1200MHz na rdzeniu i gry chodzą póki co. Temperatury na 63% wiatraka znośne...

Jak ty możesz wytrzymać przy 63%? Przy 51% chłodzenie zaczyna być słyszalne a przy 55-60 wyje jak odkurzacz ;P U mnie przy 1200MHz 1.2V jest max 49% i 65oC (2% różnicy a chłodzenie nie wyje, szum mniejszy od zephyra/mistrali)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ty możesz wytrzymać przy 63%? Przy 51% chłodzenie zaczyna być słyszalne a przy 55-60 wyje jak odkurzacz ;P U mnie przy 1200MHz 1.2V jest max 49% i 65oC (2% różnicy a chłodzenie nie wyje, szum mniejszy od zephyra/mistrali)

Lata przyzwyczajeń :D Poprzedni Sapphire 5850 Vapor-X chodził na 70% w niektórych grach i nie miałem z tym problemu. Gram na słuchawkach. Poza tym Windforce jest cichsze na tych samych ustawieniach %. Buda zamknięta i na podłodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłopy czym podkręcać 7970 bo mi się suwaczki skończyły na 1125mhz na gpu i 1575mhz na pamięciach bez podnoszenia napięcia, czy może trzeba bios edytować żeby odblokowac dalej suwaczki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo zabiegów w msi afterburner nie zdjeło mi blokady, jak dam unofficiala overclocking 1 to mi gubi całkowicie wykrywanie zegarów i [gluteus maximus]

:/

Czyli narazie lipa z wynikow 1200/1700 , moze restart windowsa Ci pomoze

z tego co czytalem dotychczas MSIAfterburner daje rade z wszystkimi radziami 79xx wiec musisz miec jakas insza sztuke albo cos w systemie blokuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj setting i tam masz to zaznaczenia "Odblokuj kontrolowanie napięcia". Wiem, że to zaznaczałem przed edycją configu jednak nie mam pojęcia czy to ma jakiś wpływ na zmianę napięć. 

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo zabiegów w msi afterburner nie zdjeło mi blokady, jak dam unofficiala overclocking 1 to mi gubi całkowicie wykrywanie zegarów i [gluteus maximus]

Też tak miałem, do któryś catalystów trzeba było podgrać inna bibliotekę, ale w tej chwili nie pamiętam nazwy pliku.

Edit: znalazłem nazwe pliku : atipdlxx.dll - po wgraniu odpowiedniej wersji do C:\Windows\System32 i zastosowaniu się do moich porad z wcześniejszego postu powinno Ci działać OC jak trzeba. Nawet znalazłem coś na ten temat, co potwierdza moje słowa:

http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?p=21427864

Edytowane przez Yacko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko na razie walczę z kartą bo mi się wysypuje w bf3 na standardowych ustawieniach, Mario2k wiem że grasz w bf3 powiedz mi jakiej wersji catalystów uzywasz

Standardowe catalysty 11.12 z 27 Lutego , jakakolwiek podmiana jednej biblioteki nie wchodzi w rachube .

Papu musisz dac , no i pamietaj jak zbyt wiele softu do OC masz aktywnego w systemie to beda same problemy

mialem Trixx'a i MSI Afterburner , jaja sie dzialy takie ze glowa boli .

b.t.w

Podkrecanie z poziomu Catalystow mam wylaczone , gdy wlaczone moze sprawiac problemy z innym softem do OC.

Edytowane przez Mario2k
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sytuacja opanowana, amd overdrive powodowało problemy, z tym ze pamięci mi na 1575 nie chcą działać stabilnie, powiedzcie mi tylko czy te limity sterownia moca w msi afterburner cos daja i czy ruszac to w ogóle czy zostawic w spokoju??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyłączyłem, tylko na razie nie odblokowalem ale usunałem problemy z wywalaniem sie karty w battlefield 3

w catalistach powyżej 12.2 brakuje tych bibliotek w systemie i bez nich nie jest mozliwe uruchomienie trybu max overclockingu w msi afterburner, link http://andora.tk/ATIDrivers.zip w srodku instrukcja i moze ktos to doda do faq

3dmark11 http://3dmark.com/3dm11/3062415;jsessionid=827zs5cq808spr4q1bhnn4t1

rdzeń na 1200mhz 1.2v pamieci 1425mhz (jak podnieść napiecie pamieci??)

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w catalistach powyżej 12.2 brakuje tych bibliotek w systemie i bez nich nie jest mozliwe uruchomienie trybu max overclockingu w msi afterburner, link http://andora.tk/ATIDrivers.zip w srodku instrukcja i moze ktos to doda do faq

Pisałem już o tym wcześniej w tym temacie, ale faktycznie można by dodać do faq, bo coraz ciężej będzie coś znaleźć w tak długim wątku.

rdzeń na 1200mhz 1.2v pamieci 1425mhz (jak podnieść napiecie pamieci??)

Napięcie dla VRAM możesz podnieść w Afterburner rozwijając menu po prawej stronie od core voltage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep internetowy NET-S Gdynia 11199-00-20G Sapphire Radeon HD7870 GHz Edition 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, 2xMiniDP, LITE

http://www.net-s.pl/index.php?id=3&ss=7&cn=608&g=237115&n=Gigabyte-Radeon-HD-7870-2GB-DDR5-256-Bit-HDMI-DVI-I-miniDP-BOX

Jak ktoś ma problemy z dostępnością swojego upragnionego modelu to proponuję AMAZON.DE. Świetna dostępność i ceny, darmowa przesyłka i brak problemów z reklamacją.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi