Skocz do zawartości
radiergummi

AMD Radeon HD 7000 (GCN 1) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W vapor-x napiecie MVDDC z 1.6 do 1.5 zmienili poprzez update biosu, gdzie zmniejszyly sie tez temperatury vrm.

Czym zmieniasz napiecie vddc, czy wypuscil juz ktos poprawny soft odrozniajacy vid od vddc pod boostem ?

Jakie masz wersje biosow? Napiecie nadal tylko poprzez "wymus stale napiecie" w AB ?

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj sobie w necie : Sapphire Trixx 4.4.0b-MOD

ta wersja umozliwia zmiane MVDDC

obserwujac logi GPU-Z VDDC skacze w obciazeniu pomiedzy 1.18-1.24 , MVDDC jest stale

Bios Version 015.025.000.099.000000 (113-210 PAFR-V08)

update

Zapomnialem o najwazniejszym ta wersja posiada zasilanie 2x8 pin poprzednia 1x6 i 1x8 pin

Co do wymuszania stalego napiecia VDDC poprzez MSI Afterburner

czytalem na kilku sajtach ze ludziom ubijalo karty , zlekcewazylem te informacje

i jednego dnia padla mi karta w Crossfire :/ uzywalem wlasnie MSI AB z wymuszeniem stalego napiecia.

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady! Gram z vsync off. Sądzę żę jest coś poblokowane z regulacją napięcia - chyba podobnie do tego co opisywał kolega Mario2k. Oryginalnie miałem bios f21 ale zmieniłem na F3 - który notabene zniknął ze strony Gigabyte'a. Spróbuję wrócić do starego biosu i popróbować. Pytanie do kaijitsu - jaki ma kolega bios że tak ładnie mu się kręci?

Dam znać co i jak po świętach. A wszystkim tu piszącym życzę wesołych, rodzinnych i bez kompa Świąt ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie zapraszam do http://forum.purepc.pl/topic/350080-catzilla-nowy-efektowny-benchmak-3d-od-polakow/#entry3777465 jest tam link do strony z nowym polskim benchmarkiem bardzo efektownym z niezłą ścieżką dźwiękową, także zachęcam do dzielenia się wynikami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc powróciłem do biosu f21 (taki miała karta jak ją otrzymałem). Wyczyściłem wszystko atimanem, zainstalowałem najnowsze stery + msi ab i zacząłem zabawe od początku. I oto co się objawia. Na wstępie bios f21 ma core voltage 1093 na starcie (w f3 którym także się bawiłem miałem 1125). Podbiłem od razu do 1280 i ustawiłem 1180/1600, odpaliłem Far cry 3 gdzie gpu load mam 99-100% i freez. No więc testuje dalej - 1100/1600 (napięcie 1250) - chodzi. oto screeny:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Po 40 min gry wychodzę i zonk - przy przegądaniu neta - sterowik odzyskał sprawność....bla bla bla. Czyli shit. Sprawdzę jeszcze bios F2 ale jak będą takie same objawy to wracam do f3 który z tego co wyczytałem miał na stałe ustawione 1250 i niektórym osobom uwalił karty - dlatego prawdopodobnie został usunięty ze strony gigabyte'u. Ech...

Jakieś rady panowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam szafirka 7850. Zaczynam z nim zabawe i na wstepie natrafilem na problemy. W trixie nie mam mozliwosci zmiany napiecia, to samo w msi afterburner. W asus gpu tweak natomiast moge zmienic napiecie, ale max dla rdzenia jest 1050mhz (wersja najnowsza 2.2.9.9). Trix tez najnowszy. Co dziwne przy najnowszej wersji trixa moge zmieniac zegary, ale nie mam gpu voltage, na starszej wesji jest opcja gpu voltage, ale nie wykrywa mi karty i pokazuje zegary na 0 i tego ruszyc nie moge. Prosze o porade. Narazie krece tyle ile pozwala default, ale sadze ze bede chcial wycisnac maxa przy zmianie napiecia. Ale jak w jednym programie moge zmienic napiecie to mam limit mhz na rdzeniu, a na innym moge walnac nawet 1500, ale nie mam v core.

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam juz i5 2500k, narazie puscilem na 4ghz.Nie patrz na sygnaturke.

Edit na default napieciu ( 1.075v) moj szafirek robi 1150 na rdzeniu i 1350 na pamiatkach. 1200 rdzen juz resety. Oj ale calkiem niezly model chyba trafilem. Teraz tylko zmienic napiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę zmienić kartę graficzną, jednakże narazie mysle ze do tych gier nie ma sensu - na mojej gram bardzo komfortowo w 1680x1050 na wysokich detalach. Chce poczekać do kwietnia i nabyc 8950 lub 8870 z mysla o nowej generacji gier, nie bede czekal do czerwca na nvidie. Sądząc po serii 7 powższe modele winny się dobrze kręcić. Myślicie że to dobry pomysł - karty z serii 8 podołają nowej generacji gier w maxsie ? Myślę że analogicznie w tym roku wyjdą również nowe konsole - bez nich next gen się nie zacznie, wątpie by miały lepszą kartę graf. od tych które podałem. Jakie macie zdanie na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślicie że to dobry pomysł - karty z serii 8 podołają nowej generacji gier w maxsie ?

To jest forum komputerowe, a nie dla wróżek i jasnowidzów.

Nie wiemy czy podołają next-next-genom, nie znamy specyfikacji nowych konsol itd.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawiłem sobie szafirka HD7850. Mój GTX280 po blisko 5 latach odmówił posłuszeństwa ("pink screen of death").

Taki mam problem, że straszenie buczą głośniki w monitorze, gdy odpalę grę. Dźwiękówka zintegrowana (AsRock P67 PRO3). Na GTXie tego nie było. W monitorze głos jest ustawiony na 80% i reguluję sobie klawiaturą.

To jest jakieś typowe dla tych radków, czy jak?

Gdy podłączyłem przez HDMI i dźwięk poszedł z grafiki nic takiego się nie działo.

Sama karta w kompie nie brzęczy cewkami, czy coś, tylko ten dźwięk z głośników na integrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam szafirka 7850. Zaczynam z nim zabawe i na wstepie natrafilem na problemy. W trixie nie mam mozliwosci zmiany napiecia, to samo w msi afterburner. W asus gpu tweak natomiast moge zmienic napiecie, ale max dla rdzenia jest 1050mhz (wersja najnowsza 2.2.9.9). Trix tez najnowszy. Co dziwne przy najnowszej wersji trixa moge zmieniac zegary, ale nie mam gpu voltage, na starszej wesji jest opcja gpu voltage, ale nie wykrywa mi karty i pokazuje zegary na 0 i tego ruszyc nie moge. Prosze o porade. Narazie krece tyle ile pozwala default, ale sadze ze bede chcial wycisnac maxa przy zmianie napiecia. Ale jak w jednym programie moge zmienic napiecie to mam limit mhz na rdzeniu, a na innym moge walnac nawet 1500, ale nie mam v core.

sam sobie odpowiedziales na pytanie, ja na club3d mam to samo, najpierw podnosze napiecie na gputweak asusa, pozniej w trixie zegary, napiecie do max 1.225 zegarek w trixie limit na 1300mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszły nowe stery 13.1

http://www.purepc.pl/oprogramowanie/amd_catalyst_131_nowe_sterowniki_do_radeonow

Czy ktoś już testował? Jest jakiś boost względem bety 12.11? Czy jedynie poprawki kosmetyczne w grach wymienionych w changelogu. Chwilowo jestem bez PC i nie mam jak sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem niedawno Sapphire HD7850 1GB OC i chyba mam z nim problem. Pierw zainstalowałem catalysty 12.10 i chciałem przetestować na stockowych taktowaniach Battlefield 3. 1920x1080 preset high (bez AA) i to był dramat. Na Firestormie patrząc przez całą mapę ok 30 fps i strasznie choppy. Wywaliłem Cat 12.10, zainstalowałem 12.11 i spora poprawa, ale nadal w tym samym miejscu potrafi spaść do 32-35fps. Zrozumiałbym takie wartości na presecie ultra. Zacząłem zabawę z zegarami i tu kolejne niemiłe zaskoczenie. Najwyższymi stabilnymi taktowaniami są 1025/1275 na 1.200V (wyżej w uniginie pojawiają się artefakty), ale w BF różnica za duża nie jest. W Unigine Heaven na ustawieniach 1920x1080, teselacja normalna, shadery wysokie, anisotropy 16x, AA off na tych taktowaniach 56.8fps, score 1410, więc chyba normalnie. Jest jednak małe ale, obraz w uniginie nie jest płynny, są takie mikrozacięcia w większości scen i fps'y wyświetlane w prawym górnym rogu "skaczą". Benchmark tych skoków nie rejestruje i w tym okienku w prawym dolnym rogu fps'y są stabilne przy tych mikrozacięciach. Nie nastawiałem się na niewiadomo co w przypadku tej karty, ale myślałem, że w 1920x1080 na presecie high bez AA to bez jęków i krzyków bardzo komfortowo pogram, ale komfortowo to ja co najwyżej na zamkniętej mapie np. metro mogę pograć. Dodać tutaj muszę, że na innym PC ze starym GTX460 na tych samych ustawieniach żadnych problemów nie było i fps'y na otwartych mapach tak nie spadały. Słowo daję, że w tej chwili to bym wolał wywalić z kompa HD7850 i wsadzić tego GTX'a.

Garść dodatkowego info:

i3-3220 @ 3.3GHz (wątpię w bottleneck, CPU usage na ~60% w BF'ie, GPU sprawdzone w MSI Afterburnerze dochodzi do 100%)

8GB RAM 1333MHz

zasilacz be quiet L8 530W

temperatura w idle'u 33C, po kilkudziesięciu minutach w Uniginie 66C po OC

Mam nadzieję, że coś doradzicie i da się z tym coś zrobić bo w tej chwili jestem bliski zwrotu całego kupionego zestawu (bo chyba nie mogę części zamówienia zwrócić?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem niedawno Sapphire HD7850 1GB OC i chyba mam z nim problem. Pierw zainstalowałem catalysty 12.10 i chciałem przetestować na stockowych taktowaniach Battlefield 3. 1920x1080 preset high (bez AA) i to był dramat. Na Firestormie patrząc przez całą mapę ok 30 fps i strasznie choppy. Wywaliłem Cat 12.10, zainstalowałem 12.11 i spora poprawa, ale nadal w tym samym miejscu potrafi spaść do 32-35fps. Zrozumiałbym takie wartości na presecie ultra. Zacząłem zabawę z zegarami i tu kolejne niemiłe zaskoczenie. Najwyższymi stabilnymi taktowaniami są 1025/1275 na 1.200V (wyżej w uniginie pojawiają się artefakty), ale w BF różnica za duża nie jest. W Unigine Heaven na ustawieniach 1920x1080, teselacja normalna, shadery wysokie, anisotropy 16x, AA off na tych taktowaniach 56.8fps, score 1410, więc chyba normalnie. Jest jednak małe ale, obraz w uniginie nie jest płynny, są takie mikrozacięcia w większości scen i fps'y wyświetlane w prawym górnym rogu "skaczą". Benchmark tych skoków nie rejestruje i w tym okienku w prawym dolnym rogu fps'y są stabilne przy tych mikrozacięciach. Nie nastawiałem się na niewiadomo co w przypadku tej karty, ale myślałem, że w 1920x1080 na presecie high bez AA to bez jęków i krzyków bardzo komfortowo pogram, ale komfortowo to ja co najwyżej na zamkniętej mapie np. metro mogę pograć. Dodać tutaj muszę, że na innym PC ze starym GTX460 na tych samych ustawieniach żadnych problemów nie było i fps'y na otwartych mapach tak nie spadały. Słowo daję, że w tej chwili to bym wolał wywalić z kompa HD7850 i wsadzić tego GTX'a.

Garść dodatkowego info:

i3-3220 @ 3.3GHz (wątpię w bottleneck, CPU usage na ~60% w BF'ie, GPU sprawdzone w MSI Afterburnerze dochodzi do 100%)

8GB RAM 1333MHz

zasilacz be quiet L8 530W

temperatura w idle'u 33C, po kilkudziesięciu minutach w Uniginie 66C po OC

Mam nadzieję, że coś doradzicie i da się z tym coś zrobić bo w tej chwili jestem bliski zwrotu całego kupionego zestawu (bo chyba nie mogę części zamówienia zwrócić?).

przykro mi, ale ten twoj procek to ma 2 rdzenie zatem nie poszalejesz szczegolnie w bf3 gdzie 4 rdzenie to podstawa, dziwne ze na gtx460 wszystko lepiej dzialalo (chyba ze ten inny pc ma pelne 4 rdzenie), sam mialem gtx460 na procku 2 rdzenie i to dopiero byl dramat... (dropy w kazdej grze w bc2 slideshow)

hd7850 jakims wypasem nie jest, ale zadnych przyciec i innych badziewi nie mam - procek i5-750@4ghz zatem generacja stara, ale za to 4 pelne rdzenie nie 2 pelne i 2 ht jak u Ciebie

do gier zmien procka bo ten i3 sie nie nadaje

Edytowane przez lukas666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykro mi, ale ten twoj procek to ma 2 rdzenie zatem nie poszalejesz szczegolnie w bf3 gdzie 4 rdzenie to podstawa, dziwne ze na gtx460 wszystko lepiej dzialalo (chyba ze ten inny pc ma pelne 4 rdzenie), sam mialem gtx460 na procku 2 rdzenie i to dopiero byl dramat... (dropy w kazdej grze w bc2 slideshow)

hd7850 jakims wypasem nie jest, ale zadnych przyciec i innych badziewi nie mam - procek i5-750@4ghz zatem generacja stara, ale za to 4 pelne rdzenie nie 2 pelne i 2 ht jak u Ciebie

No właśnie na tym drugim PC był i5-2500. W życiu nie przypuszczałem, że zrobi to taką różnicę... Cóż, wygląda na to, że jak pojadę do rodzinnego domu, gdzie tamten PC stoi to wezmę ze sobą i3 z nowego PC a wrócę ze starą i5. ;) Patrzę też na ceny tego i5 i pojęcia nie mam dlaczego jest on teraz 150zł droższy niż był w marcu 2011, kiedy go kupowałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zarzuciłem na 6850 i na 7870 13.2 betki, linki jak coś to szukać na guru3d.

Póki co bez problemów, na 7870 w Skyrim znikneły mi artefakty, w WT w chmurach póki co nie zaliczyłem zanikania końcówek skrzydeł, więc jest dobrze.

W FC3 nie testowałem na 7870 ale na 6850 jest dobrze(choć tu mnie ogranicza tryb dx9 i słaby proc ale gra dobrze chodzi o dziwo na medium w 1400x900)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na 13.1 w fc3 mam jakies 5-7 fps wiecej (okolo 57fps - i5-750@4ghz, 1680:1050 wszystko na maks procz msaa - wylaczone, vsync 1 klatka, buforowanie 1 klatka, hbao on, hd7850@gpu 1150mhz, ram 5200mhz), mniejsza o fps, ale wyraznie nie ma takiej "zmuly" jak na wczesniejszych sterach (uzywalem 12.8 wyzsze powodowaly arty w fc3), obraz jest wyrazniejszy chyba cos poprawili z anizo, to tak na szybko, niestety jak odpale msaa chocby na 2 to arty sa (na drodze jakies migajace paski przezroczyste), sprawdze jeszcze na odkreconej karcie

Edytowane przez lukas666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszły nowe stery 13.1

http://www.purepc.pl...iki_do_radeonow

Czy ktoś już testował? Jest jakiś boost względem bety 12.11? Czy jedynie poprawki kosmetyczne w grach wymienionych w changelogu. Chwilowo jestem bez PC i nie mam jak sprawdzić.

15 gier po dwa miejsa

http://maxforces.com...p?article_id=69

13.2 te nieoficjalne też dożuciłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja karta poszła na gwarancje i dostałem informację, że producent wymienił ją na nową. Z tego co wiem to obecnie dostępne są karty tylko w rev2.0 czyli inna sekcja zasilania i gorszy kontroler napięcia - zablokowane podnoszenie napiecia. Czy moge żądać wymiany na rev1.0 lub zwrot pieniędzy? W końcu wymieniona karta jest niezgodna z umową.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak , oni nie dają żadnej gwarancji , że dana karta będzie miała regulacje napięcia i będzie się podkrecać do danych zegarów. Oni ci dają sprzęt o danych parametrach i to jest istotne. Gigabajt zaczął robić szrot , prócz braku regulacji napięcia to ładują kiepskie gpu oraz mizerne elpidy. Trzeba na czymś oszczędzić , skoro ich karty pomimo autorskich rozwiązań są najtańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi