Skocz do zawartości
radiergummi

AMD Radeon HD 7000 (GCN 1) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Artefakty w niektórych grach (Far cry 3, metro, ETS2). Z tego co widzę to chyba wszystkie obecne 7950 mają zablokowane napięcia Dołączona grafika Producenci robią sobie jaja sprzedając poobcinane kastraty. We wszystkich recenzjach dali odblokowane sample a sprzedają poblokowany badziew.

Mój Gigabyte prawdopodobnie pójdzie na sprzedaż i mam zamiar kupić coś innego. Który 7950 będzie lepszy do OC (odblokowane napięcia)

Asus HD 7950 DC2 Top V2

http://www.x-kom.pl/p/103075-karta-graficzna-pci-e-asus-radeon-hd7950-3072mb-384bit-directcu-ii-oc-v2.html

czy

MSI HD 7950 Twin Frozr III OC ?

http://www.x-kom.pl/p/123002-karta-graficzna-pci-e-msi-radeon-hd7950-3072mb-384bit-twin-frozr-oc-boost.html

http://www.x-kom.pl/p/77261-karta-graficzna-pci-e-msi-radeon-hd7950-3072mb-384bit-twin-frozr-oc.html

Vapor X odpada ze względu na gorącą sekcję zasilania, gigabyte zablokowany.

GTX'y raczej odpadają, nawet po OC są słabsze i do tego droższe.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z agito nie skorzystam. Po oc roznica pomiedzy 7950 a 7970 jest znikoma, nie warta dokladania.

Co do msi to wyczytalem ze ma glosne chlodzenie. Do tego ma bardzo nie korzystne warunki gwarancji. Zastanawiam sie nad asus dc2t v2, zalezy mi na nowej karcie.

Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzisiaj udało mi się nabyć takiego rarytaska 

Dołączona grafika

GIGABYTE HD7970 OC - rev 1.0 Dołączona grafika

Niedługo zdam relację z OC tej karty Dołączona grafika

Tak na szybko pierwszy test http://www.3dmark.com/3dm/620357

Edytowane przez Hans15336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[RUMOR] AMD Volcanic Islands 20nm “Hawaii” GPU Architecture Leaked – 512-Bit Memory, 4096 Stream Processors

"The architecture in question is from the flagship 20nm Volcanic Islands chip “Hawaii” featuring 4096 stream processors. That’s almost double to what we get in today’s flagship Radeon HD 7970 GHz edition GPU. AMD hasn’t taken such a big leap since Radeon HD 5870 which double the stream processor count to 1600 compared to 800 SPs on the Radeon HD 4870. The switch from AMD’s VLIW4 (HD 6000 series) to GCN 1.0/1.1 (HD 7000) was more of a die shrink from 40nm to 28nm, but if this architecture shot holds any truth then AMD would not only be shrinking the die down to 20nm but also bring radical changes to the whole architecture."

"The 4096 stream processors would be arranged in 16 SPUs (Stream processor modules), each holding 256 processors and would feature 4 ACE (Asynchronous Compute Engines) units which accept data and pass it over to the SPUs for processing. The Volcanic Islands “Hawaii” chip would comes with 256 Texture mapping units or TMU and 64 ROPS (Raster operation Units). The most intresting thing about the architecture is that AMD would use a 512-bit memory bus instead of the 384-bit on current HD 7900 series parts which would allow for higher native VRAMs of 4 GB. In addition to the main parallel compute module (PCM), the Hawaii chip would also feature 8 SPMs (Serial processing modules) which allows for parallel computing and could be a dedicated HSA module."

AMD Volcanic Islands “Hawaii” Architecture:
Dołączona grafika

AMD Southern Islands “Tahiti” Architecture:
Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko

http://www.3dmark.com/3dm/625099

Vgpu 1.200

http://www.3dmark.com/3dm11/6539138

Vgpu 1.175

1200MHz nie dostępne dla 1.200V

Na razie nie ma zbytni czasu na wgłębianie się przy ili Vgpu będzie max taktowanie, wydaje mi się że jest przeciętnie.

Jakie jest bezpieczne Vgpu oraz temp GPU ??? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie chcę zakładać nowego wątku. Po długiej reklamacji uznano mi wymianę karty na nową. Wcześniej użytkowałem przez 5 miesięcy MSI HD 7970 OC, niestety była wadliwa ( problem z diodą D201 odpowiedzialną za regulację chłodzenia ) . Mam do wyboru następujące karty:

XFX Radeon HD 7970 GHz Edition 3GB DDR5 PCI-E BOX;
 Asus Radeon HD 7970 DirectCU II TOP 3GB DDR5 PCI-E BOX;
 Sapphire Radeon HD 7970 OC 3GB DDR5 PCI-E FBOX;
 Gigabyte Radeon HD 7970 OC 3GB DDR5 PCI-E BOX

Pytanie brzmi: którą radzicie ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>? Osobiście skłaniam się do Asusa DCU II.

Edytowane przez Slawczenko73

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zdecyduję się na Asusa. Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedźDołączona grafika

Nie ukrywam, iż ten XFX mnie przez chwilę zainteresował.  W sumie legendarny producent high-end-owych kart graficznych... Tyle, że do wszelkich OC już się zraziłem;) Asus niby jest troszkę fabrycznie OC, ale nie jest referentem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaijitsu zdecydowales sie juz na jakas grafike? Zastanawiam sie czy kupic jakas 7950/7970 obecnie (5870) czy jeszcze chwile wstrzymac sie zakupem i zobaczyc co pokaze AMD, moze chociaz obecne ceny zaczna leciec w dol zamiast w gore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie intensywnie zastanawiam się nad zakupem karty 7870 od Sapphire, dokładnie ten model http://www.agito.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7870-xt-11199-20-20g-2-gb-ddr5-pci-e-box-84-689708.html?attr=246-1610,248-513093

Tylko że wyczytałem sporo opinii, że karta mocno się grzeje i pobiera bardzo dużo prądu. Prosiłbym użytkowników tego właśnie modelu o potwierdzenie bądź zaprzeczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o temperatury to są w normie, natomiast pobór prądu jest spory - 175W. Jest to ponad 50% więcej niż wersja standardowa 7870. Wydajność natomiast jest tylko 8-9% wyższa, cena 12% wyższa. Pamiętaj tylko, że jak tą kartę podkręcisz będzie żarła sporo ponad 200W w stresie.  Jeżeli nie przeszkadza ci pobór prądu to można brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w tej chwili pobór prądu to dla mnie jeden z głównych wyznaczników. W tej chwili posiadam HD 6850 od MSI Cyclone PE OC i zastanawiam się nad dwoma kartami: właśnie tym Sapphirem 7870XT oraz MSI GTX 660 TwinFrozr III 2GB. Czy przy obu kartach będzie bardzo duża różnica w poborze w porównaniu do mojej aktualnej karty? Czy jednak ten GTX aż tak prądożerny nie jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 660 pod obciążeniem bierze tylko 115W, tyle samo co HD7870 (nie XT). Generalnie tą kartę bym ci polecał, z dobrym chłodzeniem ~750zł (MSI TFIII), wydajnościowo minimalnie poniżej HD 7870.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radziłbym kartę z innym chłodzeniem, TFIII jest głośne na wyższych obrotach, na tyle, że słychać ją podczas gry (np. przy 60% obrotów jak karta się nagrzeje).

Wcześniej miałem GTX460 od Gigabyte z chłodzeniem Windforce i było ciszej, albo może ton wentyli był niższy.

TFIII jak się rozpędzi, przechodzi z szumu w wycie. Przy 100% to jakby chciała z kompa wyfrunąć. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi